Mozaik
VISUALIA FESTIVAL 2017.

Festival svjetla
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Ovogodišnji Visualia Festival obilježit će pulska premijera Svjetlosnog paviljona Twisted, autora Deana Skire, koji su na konferenciji za novinare predstavili organizatori festivala svjetla što se u Puli održava od 21. do 23. rujna.

“Suradnja traje još od drugog Visualia Festivala kada su oživjeli Svjetleći divovi, osvijetljene dizalice u brodogradilištu Uljanik. Ove godine predstavljamo novu instalaciju Deana Skire Svjetlosni paviljon Twisted, novu instalaciju Visualia Group, te ćemo ponoviti i sve najbolje s dosadašnjih edicija festivala, uz povezivanje s utrkom Xica koja se lani također održavala na temu svjetla. Sudionici ovogodišnje trke Xica, osim brojnih instalacija Visualia Festivala, protrčat će i kroz svjetlosnu instalaciju Twisted pred sam cilj u Areni“, najavila je direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Pripreme pri kraju

“Pripreme su pri kraju i, kako smo već najavili, ponovno nam u goste dolaze engleski izvođači The Lords of Light i Led Drummers koji su oduševili pulsku publiku i na festivalu 2014. godine”, dodao je direktor festivala Marko Bolković iz udruge Sonitus.

Potencijal i uspješnost Visualia Festivala doveli su do razvoja suradnje i partnerstva udruge Sonitus s Turističkom zajednicom Pule i Arheološkim muzejem Istre, kao i drugim udrugama i organizacijama na lokalnoj i međunarodnoj razini. Udruga Sonitus stoji i iza drugih uspješnih projekata kao što je VisuaLab te surađuje s drugim europskim festivalima svjetla.

Paviljon Twisted u finalu je za dobitnika ovogodišnje nagrade Darc Awards u Londonu, čiji će pobjednik biti poznat krajem godine.

“Zanimljiva je moja priča sa svjetlom. Prije trideset godina nisam mogao niti zamisliti da će moj grad doista postati Grad svjetla i da ćemo, osim ostaloga, imati festival svjetla koji je prvi i najbolji na ovom području. Zato je moja profesija upravo ovdje u Puli naišla na plodno tlo, jer je ono što radim prepoznato ne samo kao umjetnički izričaj, nego kao nešto privlačno i mojim sugrađanima, a i posjetiteljima Pule, turistima sa svih strana svijeta. Vrlo sam zadovoljan što ćemo ove godine postaviti paviljon koji eksperimentira sa svjetlom i prostorom istovremeno, potvrđujući iskonsku povezanost čovjeka i svjetlosti”, rekao je Skira.

Govoreći o djelovanju ove instalacije na ljude, kaže da čim se u Twistedu upale svjetla, djeca hitaju unutra i zabavljaju se, dok odrasli polagano i s oprezom ulaze u paviljon. “Činjenica je da je doista sasvim drugačiji doživljaj ulazite li u Twisted sami, ili u društvu“, naglašava autor svjetlosnog paviljona.

Percepcija kretanja

Svjetlosni paviljon Twisted kreiran je kao objekt specifične prostorne forme koja je naglašena integriranim svjelosnim RGB linijama uzduž nosive konstrukcije paviljona. Eksperimentalnost instalacije provocira percepciju kretanja u prostoru neuobičajenog oblika u kojem svjetlo prati pomake u prostornoj orijentaciji. Arhitektonski objekt duljine 30 metara, širine i visine gotovo po četiri metra, nema uobičajene ravne stranice, nego su njegovi fragmenti zakrivljeni u spiralu. Iako relativno velikih dimenzija, zbog ritma zarotiranih elemenata dodatno pojačanih kontroliranim svjetlom, šetnja paviljonom stvara nedoumicu u poimanju dimenzija prostora i smjera kretanja, što dovodi do spoznaje o snažnom utjecaju svjetlosti na čovjeka i prostor. Objekt je izrađen od crno obojenog čelika i pokrova od bijelog leksana. Instalacija je zamišljena kao igra materijala, onog fizičkog, poput čelika, plastike, i onog metafizičkog, svjetla. “Vrijednost ljudskog doživljaja prava je vrijednost svjetla”, sažeo je Skira svoju viziju umjetnosti, svoj temeljni motiv i inspiraciju.

Dean Skira nagrađivani je dizajner svjetla s više od dvadeset i pet godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte. U New York odlazi 1986. godine studirati dizajn rasvjete i interijera na Fashion Institute of Technologies (FIT NYC). Godine 1990. osniva vlastitu tvrtku za dizajniranje rasvjete i postaje članom udruženja IES Illuminating Engineering Society Sjeverne Amerike. Od 1995. radi u Hrvatskoj gdje sa stručnim timom dizajnera i inženjera osmišljava brojne inovacije na području integrirane rasvjete i implementacije rasvjetnih tehnologija. Osim IES udruženja, Skira je član Međunarodnog udruženja dizajnera svjetla (IALD), nekadašnjeg Europskog udruženja profesionalnih dizajnera rasvjete (PLDA Europe), Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Hrvatskog društva za rasvjetu (HDR). Tijekom posljednjih godina čest je gost predavač na domaćim i inozemnim sveučilištima i konferencijama, gdje educira javnost o dizajnu rasvjete i njegovoj primjeni u poslovnoj praksi. Godine 2010. izdaje knjigu My light u suradnji s izdavačkom kućom Arhitekst. Skirina uloga na međunarodnoj dizajnerskoj sceni potvrđena je nizom publikacija u svim relevantnim profesionalnim časopisima te brojnim međunarodnim nagradama za projekte rasvjete Kuće svjetla u uvali Čikat na Malom Lošinju, Uljanikovih dizalica - Svjetlećih divova, poliklinike Novamed i Rident, tunela Eurasia te za dizajn svjetiljki Lun-up, Underscore i Trick.

Festival svoju tradiciju gradi na održivom predstavljanju suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti kojima se žele poništiti granice između povijesnih i modernih dostignuća te upravo kroz tu fuziju posjetiteljima pružiti nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva. J.Kn.

Možda ste propustili...

KADA SE POKLOPI ROĐENDANSKO SLAVLJE I POBJEDA HRVATSKE

Rakitićev pogodak iz penala bio je najbolji poklon za rođendan

PRVI PUT U HRVATSKOJ

Rita Ora nastupila u Poreču

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UDRUGA PAUK ORAHOVICA OTVORILA LJETO 2018. PARTYJEM PUSHIONA

Ekvilibrij akustikom i DJ-evi techno svirkom oduševili

2

SVJETSKI KUP KRUNA JE KARIJERE

Sandra Jadek i Dražen Šafar na Svjetskom kulinarskom kupu

3

STOGODIŠNJICA ROĐENJA SLAVNOG REDATELJA

Ingmar bergman - slikar unutarnjih demona