Tehno
INTERVJU: JIRI DVORJANČANSKY - PREDSJEDNIK UPRAVE VIPNETA

Inovativnost uz brojne usluge
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

Prigodom 18 godina Vipneta u Hrvatskoj razgovarali smo s predsjednikom Uprave Vipneta Jirijem Dvorjančanskim.

Iza Vipneta je 18 godina, izdvojite najznačajnije trenutke u ovom proteklom razdoblju?

- Ulaskom na hrvatsko tržište Vipnet je uz prijeko potrebnu konkurenciju doveo i nove standarde koji su pridonijeli zamahu razvoja telekom industrije, ali i kvalitetnijom ponudom inovativnih telekom usluga za hrvatske građane. Budući da smo prije 18 godina počeli kao startup, tj. da je bila riječ o mladoj ekipi koja je kompaniju krenula graditi od nule, ponosan sam jer nas taj duh i danas prati u svemu što radimo. Kad govorimo o inovativnim uslugama, dovoljno je prisjetiti se revolucionarne Vip.me usluge, prve prepaid usluge na hrvatskom tržištu. Zatim popularnog Vip.sms parking rješenja koje i danas svi koristimo, a tu je i razvoj te implementacija čitavog niza novih tehnologija koje nam omogućuju brojne usluge bez kojih bi naš današnji način života bio nezamisliv. O Vipnetovoj inovativnosti danas dovoljno govori činjenica da smo u posljednjih šest godina osvojili tri prestižne Global Telecom Business Innovation nagrade za tzv. zelene bazne stanice, implementaciju PSI sustava za uštedu pogonske energije za bazne stanice na udaljenim i nepristupačnim terenima te za rješenje SMS plaćanja u automatskim autopraonicama.

U posljednjih 18 godina Vipnet je s više od 15 milijardi kuna ulaganja najveća greenfield investicija u Hrvatskoj. Počeli smo kao mobilni operator, a Vipnet je danas potpuno konvergentan telekom operator s više od dva milijuna korisnika u mobilnom i fiksnom segmentu. Rezultat naših ulaganja je i činjenica da smo danas vodeći operator u Hrvatskoj po dostupnosti najmodernije optičke broadband infrastrukture, koja je dostupna u više od 440 tisuća kućanstava diljem Hrvatske.

Kako ocjenjujete stanje na domaćem telekom tržištu?

Nedavna odluka AZTN-a o koncentraciji Hrvatskog telekoma, Optima telekoma i H1 telekoma predstavlja negativan primjer razvoja konkurencije na tržištu i neuspjeh regulatora u očima korisnika u Hrvatskoj. Odluka je omogućila jednom operatoru kontrolu nad više od 80 posto fiksnog tržišta i remonopolizaciju. Sličan slučaj ne postoji nigdje u Europi, uz izuzetak Cipra gdje dominantni operator drži 60 posto tržišta. Posljedice ovog stanja vidljive su položajem koji je Hrvatska zauzela po indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI), kao 24. od 28 članica EU-a po pitanju cijene i dostupnosti širokopojasnog interneta u kućanstvima. Budući da nismo zadovoljni trenutnom situacijom, nastavit ćemo iznositi argumente nacionalnim vladinim i regulatornim tijelima, kao i institucijama Europske unije kako bismo okrenuli negativne trendove. Da je ovaj slučaj problematičan za potrošače ukazuje i činjenica da su cijene za DSL na bakru u područjima gdje je prisutan samo HT već danas više od cijena na optici tamo gdje je Vipnet prisutan sa svojom optičkom infrastrukturom.

Koji su planovi za budućnost, očekuju li nas neke veće promjene?

U posljednje dvije godine Vipnet je postao najbrže rastući operator, što planiramo ostati i ubuduće pomoću planiranih investicija i Vipnetovih inovacija, ali i inovacija koje dolaze s inovativnih platformi América Móvila. Veliku priliku prepoznajemo u područjima izvan velikih gradova gdje građani zbog monopola Hrvatskog telekoma trpe nekonkurentne usluge i 30 posto skuplje cijene. Tamo želimo fokusirati naše investicije i širiti našu infrastrukturu. Planiramo kombinirati fiksnu i mobilnu infrastrukturu kako bismo do 2020. građanima u 1,2 milijuna kućanstava ponudili kombinaciju optike i superbrzog mobilnog interneta. Ove smo godine s optikom otvorili 13 novih gradova od kojih su u Slavoniji Vukovar, Vinkovci i Virovitica te smo s vlastitom infrastrukturom prisutni u ukupno 43 grada diljem Republike Hrvatske. Jedini smo operator koji na svim lokacijama mobilne mreže ima LTE 800MHz i LTE1800MHz što omogućava povećane podatkovne kapacitete te superiorno pokrivanje u zatvorenom prostoru, ali i na udaljenijim lokacijama u priobalju i na otocima. Imamo najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj koja u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru ide do brzine od 300 Mbit/s.

Iako su pravni i regulatorni okvir vrlo izazovni, nastavit ćemo investirati 90 centi od svakog eura koji zaradimo jer Vipnet kao jedina alternativa na ponovno monopoliziranom tržištu želi dokazati da je Hrvatska zemlja u koju vrijedi investirati te želimo omogućiti superbrzu internet-vezu za svakog građanina u svakom kutku Hrvatske.

U Hrvatsku ste došli iz Češke – kako Vam je živjeti i raditi ovdje? Imate li osjećaj da ste se uklopili u našu kulturu?

Hrvatska i Češka su slične zemlje, a ni jezici nisu toliko različiti. Učio sam hrvatski prije dolaska te često znam iznenaditi sugovornike kada se ispostavi da sam razumio razgovor na hrvatskom. Moram priznati da nikad prije nisam pio toliko kave, a tako malo piva – ne mogu više pratiti svoje prijatelje u Pragu. Ono što me inspirira i motivira u Hrvatskoj je entuzijazam koji svakodnevno vidim u Vipnetu, kao i otvorenost i pristupačan mentalitet ljudi. Drago mi je i što imam priliku živjeti u zemlji koju sam i prije posjećivao kao turist i čije su prirodne ljepote odavna poznate Česima.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike