Dome slatki dome
LIFESTYLE NOVI USISAVAČ

S inteligencijom na razini djeteta
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

LG-jevi inženjeri s višegodišnjim iskustvom rada u primjeni robotike kod kućanskih uređaja razvili su robotski usisavač HOM-BOT Turbo+, koji je Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave Nacionalnog sveučilišta u Seoulu proglasio najnaprednijim robotskim usisavačem s ljudskim karakteristikama.

Umjetna inteligencija (AI), koja je u središtu svih današnjih naprednih robota, ima mnoge definicije, a jedna od njih je i sposobnost učenja iz iskustva. Roboti, suprotno znanstvenoj fantastici i Hollywoodu, ne moraju nužno biti inteligentni, ali moraju biti strojevi koji su sposobni izvesti određene vrste poslova. Većina današnjih najboljih robotskih usisavača posjeduje sposobnost učenja. Međutim, prema rezultatima Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave, ne uče svi robotski usisavači na istoj kognitivnoj razini.

Tri područja

Sveučilište je testiralo robotske usisavače vodećih proizvođača da bi izmjerilo njihovu inteligenciju u tri područja, percepcije, prosuđivanja i djelovanja, te su ih potom svrstali u tri razine inteligencije. LG-jev robotski usisivač HOM-BOT Turbo+ dobio je najvišu ocjenu te je dosegnuo razinu nazvanu “dijete” (druge su "majmun" i "dupin") jer su ispitivači izjednačili sposobnost učenja HOM-BOT Turbo+ robotskog usisavača s onom šestogodišnjeg ili sedmogodišnjeg djeteta. Primjenjujući tehnike konvolucijskih neuronskih mreža (CNN) LG-jevi inženjeri su robotskom usisavaču omogućili da razlikuje čovjeka i psa analizom pohranjenih slikovnih podataka. Najnoviji model LG-jevog robotskog usisavača ima ugrađenu LG DeepThinQ tehnologiju, koja poboljšava oštrinu percepcije i prosuđivanja, a to su dvije glavne značajke razvijene umjetne inteligencije. Zbog toga je ovaj najnoviji model dosegnuo razinu djeteta u usporedbi s modelima prije dvije godine, koji su bili na “razini majmuna”.

Sposobnost analitike

Ono što razlikuje LG-jev robotski usisivač HOM-BOT Turbo+ s DeepThinQ tehnologijom od konkurentskih modela njegova je sposobnost da ne prepoznaje samo prepreke i najučinkovitije putanje pri čišćenju doma nego i ljude. Primjerice, kad najnoviji LG-jev robotski usisavač dođe do čovjeka, pričeka kratko da se osoba makne s puta, ali kad naiđe na namještaj i druge nepokretne predmete u prostoru, ne čeka, nego ih jednostavno zaobiđe i nastavlja čišćenje. Tu sposobnost analitike Nacionalno sveučilište Seoul smatra posebno vrijednom i jedinstvenom.

“Jako smo ponosni smo što u LG-ju ne razvijamo samo vrhunske kućanske uređaje nego i one pametne”, rekao je Song Dae-hyun, predsjednik kompanije LG Home Appliance & Air Solutions. “Ono što smo naučili s robotskim uređajima koji rade u domovima primjenjujemo i na naše najnovije robote koji rade na drugim mjestima. Tako će naš Airport Robot ovog mjeseca početi raditi na Međunarodnoj zračnoj luci Incheon.”

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike