Dome slatki dome
DIZAJN OPREMANJE INTERIJERA

Mramor je vječan
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

Trendovi u opremanju interijera istaknuli su mramor kao značajan materijal u oblikovanju namještaja te ga od sada ponovo nalazimo u kuhinjama, blagovaonicama, dnevnim boravcima i kupaonicama...

Mramor je ponovno dokazao da je vječan materijal. Iako se posljednjih godina nije isticao u modernim izvedbama namještaja, sada je ponovno zauzeo istaknutu poziciju. Zaljubljenici ovog predivnog kamena mogu biti s pravom zadovoljni – od sada se ne koristi intenzivno samo u raskošnim klasičnim stilovima uređenja, nego i modernim minimalističkim, u kojima do izražaja dolazi njegova izražajnost i ljepota.

Nije otporan na smrzavanje

Mramor pripada grupi taložnih stijena i kao takav nije otporan na smrzavanje. Korišten je stoljećima u arhitekturi i umjetnosti zbog svoje ljepote i dobrih mogućnosti oblikovanja. Danas se najčešće koristi u interijerima za izradu namještaja, kamina, podnih i stubišnih obloga, unutarnjih prozorskih klupčica i drugih elemenata koji nisu direktno izloženi atmosferskim utjecajima. Karakterizira ih široka paleta uzoraka i boja.

Voštani premazi koji djeluju kao impregnacija zaštitit će mramor od prljavštine i vlage te omogućiti njegovo lakše čišćenje. Mramor je u konačnoj obradi poliran, mat, ili četkani, čime dobiva protuklizna svojstva pa se može koristiti i u vlažnim prostorijama poput kupaonica. Najnoviji trendovi u prvi plan stavljaju polirani mramor koji svojim sjajem i raskošnim bojama uljepšava prostor. Mramor je prirodni materijal i kao takav odlično se kombinira s drvom, metalom, opekom i drugim materijalima.

Ovaj predivan kamen nalazi svoje mjesto u svim prostorijama doma. U kuhinjama se koristi kao radna ploha ili zidna obloga u različitim bojama. Kuhinja obogaćena mramorom dobiva novu dimenziju i postaje raskošna u svom konačnom vizualnom dojmu. Mramor se ističe svojom ljepotom bilo da se koloristički naglašava ili stapa s ostalim materijalima kuhinje. Profinjenost i elegancija kuhinja s mramornim plohama dolazi do izražaja u svim stilovima uređenja.

U blagovaonicama mramor se ističe na plohama stolova i komoda. Noge stola mogu se izraditi iz istog ili sasvim drugačijeg materijala koji tako dodatno ističe njegovu raskošnu plohu. Mramorni stolovi posebice se preporučuju u prostranijim blagovaonicama kako bi dimenzija stola, debljina ploče i osjećaj moći koju ovakav stol donosi u prostor, došli do punog izražaja.

U dnevnom boravku postaju izuzetno popularni klub stolići od mramora, komode s mramornim plohama, kao i drveni namještaj s mramornim ručkama ili ukrasima. Prisutnost mramora kroz ukrasne predmete ili detalje na stolnim ili stojećim lampama, također je preporučljiva. Ovaj prirodni kamen postaje toliko popularan da njegovom prisutnošću u prostoru sigurno ne možete pretjerati.

Okvir kamina

Okvir kamina od mramora zadovoljava trendovske zahtjeve za prisutnošću ovog materijala u prostoru. Raznovrsne mogućnosti odabira boja i šara omogućit će vam da mramor prilagodite postojećoj boji parketa, zida ili namještaja. Na sve vaše zahtjeve, mramor kao materijal ima odgovor i kao takav odlično će ispuniti sve vaše interijerske zahtjeve.

Mramor u kupaonici zauzima istaknutu poziciju stoljećima. Osim podnih i zidnih obloga koristi se u izradi kupaonskih elemenata koji tako postaju prave skulpture i ukras kupaonice. U manjim prostorima preporuča se koristiti kao zidna i podna obloga te za izradu ploče s umivaonikom dok se u većim kupaonicama preporučuje izrada ležećih kada i samih umivaonika od ovog kamena. Na taj nači kupaonski prostor postaje pravo umjetničko djelo, a atraktivne kompozicije postižu se jednobojnim ili višebojnim kombinacijama.

Mramor je jedinsven u svom izražaju, a time i nezamjenjiv. Postao je ponovno dio trenda koji mu daje značajnu ulogu u opremanju interijera. Uživajte u ljepoti mramora koji je ponovno dokazao da je vječan...

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike