Novosti
VEĆ 11 KANDIDATA, PRIJAVE JOŠ STIŽU

Otkrivamo: Tko želi biti novi šef osječke policije
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.
Povjerenstvo će napraviti rang-listu kandidata koju će dostaviti glavnom ravnatelju policije, a on će ministru predložiti kandidate za imenovanje

Jedanaest prijava pristiglo je na natječaj za mjesto načelnika Policijske uprave osječko-baranjske, nakon što je ministar unutarnjih poslova raspisao interni oglas za imenovanje rukovodećih policijskih službenika u MUP-u.

“Ta bi se brojka mogla promijeniti ako je još netko prijavu poslao putem pošte, pa u ovom trenutku ne možemo potvrditi da je navedeni broj zaprimljenih prijava konačan”, doznajemo iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Internim oglasom tražili su se novi ljudi za radna mjesta dva zamjenika/ca glavnog ravnatelja policije te tri pomoćnika/ca glavnog ravnatelja policije, odnosno načelnike Uprave policije, Uprave kriminalističke policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti, kao i 18 načelnika/ca policijskih uprava, među kojima je i PU osječko-baranjska.

Trenutačno tu funkciju obnaša Milan Baričević koji je na mjesto načelnika imenovan u rujnu 2012. godine. Tu je funkciju preuzeo od Željka Prše koji je postao prvi čovjek osječko-baranjske policije u ožujku 2011. godine. Prša je imenovan puna tri mjeseca nakon odlaska bivšeg načelnika PU osječko-baranjske Stipe Rimca u mirovinu.

Za sada još nema nikakvih službenih podataka o tome tko se kandidirao, no kao moguće novo prvo ime osječko-baranjske policije pojavljuje nekoliko osoba s dugogodišnjim radom u policiji. Između ostaloga, kao novi kandidat za prvog čovjeka najveće slavonske policijske uprave spominje se trenutni načelnik PU požeško-slavonske Dario Dasović, iako se za isto radno mjesto navodno ponovno kandidirao i Milan Baričević. Kao mogući kandidati spominju se i Ivica Milković, nekadašnji načelnik krim-policije u PU osječko-baranjskoj, kao i sadašnji rukovoditelji u PU osječko-baranjskoj Renato Vince, načelnik Odjela za organizirani kriminal, Tomislav Gall, trenutačni voditelj Službe općeg kriminaliteta, ali i Josip Adrić, sadašnji načelnik sektora kriminalističke policije, te Damir Takač, sadašnji zamjenik načelnika PU-a.

Jesu li doista i svi nabrojani prijavili kandidaturu, doznat će se službeno krajem kolovoza ili početkom rujna. Naime, interni oglas za navedena radna mjesta trajao je od 25. srpnja do 1. kolovoza, a sada one koji su se prijavili čeka testiranje koje se sastoji od provjere znanja, sposobnosti i vještina bitnih za obavljanje ovoga posla i razgovora (intervjua). Na razgovoru se utvrđuju interesi, profesionalni ciljevi i motivacija za rad te stečeno radno iskustvo u struci i rezultati ostvareni u dosadašnjem radu. Povjerenstvo za provedbu internog oglasa na temelju svega navedenog napravit će rang-listu kandidata koju će izviješće o provedenom postupku dostaviti glavnom ravnatelju policije. Glavni ravnatelj potom će ministru predložiti kandidate za imenovanje. Međutim, pri izboru za načelnike policijskih uprava, prije nego što se prijedlog dostavi ministru unutarnjih poslova, zatražit će se mišljenje županijske skupštine na području na kojem se načelnik PU bira.

Sandra LACIĆ
15 godina radnog iskustva

Stručni uvjeti za sva radna mjesta u internom oglasu MUP-a bili su preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili visoka stručna sprema. Uz to kandidati moraju imati najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje deset godina na rukovodećim policijskim poslovima, ali i pololoženo ili stečeno osobno policijsko zvanje policijski savjetnik. 

Možda ste propustili...