Zdravlje
TRUDNOĆA

Ne povećava rizik recidiva raka dojke
Objavljeno 7. kolovoza, 2017.

Žene koje su imale rak dojke često izbjegavaju trudnoću bojeći se da će tako povećati rizik recidiva, no najnovija studija pokazuje da mogu imati dijete bez straha da će im se bolest vratiti.

"To otkriće jamči ženama da trudnoća nakon dijagnoze raka dojke ne povećava rizik od povratka bolesti", rekla je dr. Erica Mayer iz Instituta za rak Dana Farber na kongresu kliničkih onkologa u Chicagu (ASCO).

Žene koje su imale rak dojke se među svim oboljelima od malignih bolesti najteže odlučuju za trudnoću, zbog straha da bi pojačano izlučivanje hormona moglo izazvati rast tumorskih stanica.

To osobito vrijedi za žene čiji je tumor pozitivan na receptore estrogena (ER-positive), što znači da ga taj hormon "hrani". Takve pacijentice uzimaju blokatore estrogena pet, a ponekad deset godina kako bi držale tumor pod kontrolom. Trudnoća bi stoga značila pauzu u terapiji koja sprečava recivid bolesti.

Istraživanje je provedeno na 1207 žena mlađih od 50 godina s nemetastatičkim tumorom dojke dijagnosticiranim prije 2008.

Većina (57 posto) bila je ER-pozitivna. Od ukupnog broja 333 su zatrudnjele, a svakoj od njih pridružene su po tri žene sa sličnim tumorima koje nisu začele.

Nakon desetogodišnjeg praćenja nije uočena značajna razlika u recidivu bolesti između onih koje su imale bebu i onih koje nisu.

"Naša studija pokazuje da trudnoću nakon raka dojke ne bi trebalo obeshrabrivati, čak i kada je tumor ER-pozitivan", rekao je dr. Matteo Lambertini s Instituta Jules Bordet u Bruxellesu, koji je vodio istraživanje.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike