Mozaik
MARIJANA MIKULIĆ GLUMI SUPRUGU ANTE GOTOVINE U FILMU "GENERAL"

Dunja Gotovina bila je pravi
vojnik, nikad nije pokleknula,
nego se cijelo vrijeme borila
Objavljeno 4. kolovoza, 2017.

Glumica Marijana Mikulić u razgovoru za portal Scena.hr iskreno otkriva detalje iz života i karijere koji su je obilježili, ali i naučili da bude bolja osoba, majka i glumica. Marijana u filmu “General” tumači lik Dunje, supruge Ante Gotovine. Kaže da joj je velika čast igrati u filmu Antuna Vrdoljaka.

– Bila mi je velika čast što sam pozvana da budem dio tog projekta, jer je to trenutno najveći projekt u Hrvatskoj. Svi su željeli biti dio tog projekta, a mene je zapalo da budem i zaista mi je velika čast – rekla je glumica Marijana u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr. Dunju Gotovinu nije osobno upoznala, ali je istražujući spoznala da je Dunja čvrsta i snažna žena.

– Dunja je bila pravi vojnik. I žena koja nije nikada pokleknula, nije sjela i plakala, nego se cijelo vrijeme borila. I to je ono što sam u svojoj ulozi željela prikazati – otkrila je Marijana. Dodaje kako je imala veliku tremu na snimanju svojih scena.

– Bila sam u tolikoj tremi da je redatelj dolazio do mene i govorio mi da je sve dobro. Vidio je na meni da sam u tremi. Nije svejedno igrati takvu ulogu, živuću osobu, iako je u ovom filmu uloga malena, jer je film do Oluje – naglasila je glumica. Marijana kaže da se divi ženama vojnika, jer smatra da je teško živjeti u stalnoj strepnji i strahu za supruga, ali se divi i ženama koje su se odlučile za vojnu karijeru.

– Mislim da ženama nije jednostavno biti vojnik. Vjerujem da je to velik stres, a posebice uz to imati svoju obitelj – rekla je glumica.

Goran je divan

Otkrila je kako se osjećala kad je saznala da će zaigrati u filmu o Anti Gotovini.

– Ante Gotovina zaista je heroj i drago mi je što postoje takvi ljudi. Kad sam čula da se snima film o Gotovini, nisam pomišljala da u filmu ima prostora da zaigram jer sam obilježena kao glumica iz sapunica, iako već dugo igram i u Kazalištu Trešnja. I nekako nisam išla za idejom da bih mogla biti dio te priče. Kad sam pozvana na razgovor o filmu, bila sam presretna što sam uopće opcija. Ni nakon tog razgovora nisam išla za time da će se odlučiti za mene. Do samog snimanja bilo mi je nepojmljivo da ću biti dio projekta, osobno mi je to bila velika stvar – ispričala je Marijana.

Glumica hvali i kolegu Gorana Višnjića, koji je u filmu utjelovio Antu Gotovinu.

– Goran je bio divan. Vrhunski profesionalac. Na setu se ne ponaša kao neka velika zvijezda. Goran je čovjek koji sa svima komunicira na setu, koji na setu nema ništa posebno, bez privilegija. Goran je na snimanju bio drag i ugodan, i velika podrška, kao i redatelj. I raditi s njim je bilo baš ugodno iskustvo – naglasila je Marijana.

Glumica se trenutno priprema za predstavu Snježna kraljica u Kazalištu Trešnja.

– I tome se veselim, jer sam dobila ulogu koja se razlikuje od svega što sam dosad radila. Drago mi je da sam u podjeli i veselim se – kazala je Marijana. Glumica će s obitelji ljeto provesti u Makarskoj.

Marijana se osvrnula i na svoju glumačku karijeru.

– Uvijek se može više i bolje, ali zadovoljna sam svojom karijerom, ali ono što sam naučila kao glumica, majka i kao žena jest to da sam, dok sam bila na početku, manje znala i bila lošija, imala veće samopouzdanje. Što više učim i što više znam, i što imam više iskustva, vidim koliko sam prije bila loša, a koliko sam bila bahata, kako sam znala reagirati bahato, i bezobrazno, a zapravo nisam bila u pravu. Danas me je sram nekih situacija od prije pet ili deset godina.

Stati na loptu

Sada, nakon tisuće snimljenih minuta na državnim i komercijalnim televizijama, snimanja s velikim glumačkim imenima, vidim da si negdje uvijek na početku. Znam da je još velik put učenja i rada ispred mene. Nadam se novim ulogama i nadam se da ću biti još bolja i glumica, i majka, i žena. I znam da treba stalno raditi na sebi. Treba se uvijek truditi, ne odustati. Trebaš si dopustiti i da padneš i da budeš loš, i kad ti se ništa ne da, ali onda sutra treba ići ispočetka. Ali treba, također, sebi priznati – ovo nije bilo dovoljno dobro, ali idemo dalje i pokušati biti bolji – iskrena je bila Marijana. Glumica kaže da je sretna, iako su ona i suprug imali dosta teških razdoblja života.

– Bilo je tu svega. Mi smo jedni od onih koji su platili stan, a koji se nikad nije završio. I već smo deset godina na sudu s time. Prvi porođaj bio je težak, sin je prvih dvadeset dana proveo na aparatima, i jedva je ostao živ. Moja je majka imala dvije teške operacije i jedva je ostala živa. Svašta se događa, ali čovjek preživi. I vidi da može ići dalje. Što te ne ubije, to te ojača, naučiš prihvaćati stvari, to je život – prisjetila se glumica. No sad je to teško razdoblje iza nje. Kaže da je posljednjih godina imala puno lijepih projekata na kojima je radila, upoznala neke nove divne ljude, a poseban dojam na nju je ostavila Nataša Janjić, s kojom se zbližila na Pravoj ženi.

– Suprug i ja ipak smo kupili stan, uz pomoć naših roditelja, i počeli neku novu životnu eru – kazala je Marijana. Tu sreću nije joj pokvarila ni dijagnoza upalne bolesti crijeva, koja joj je nedavno postavljena.

– No nadam se da će i to izići na dobro. Imala sam sreću što sam naišla na odličnu liječnicu Katju Grubelić, uz odličan tim KBC-a na zagrebačkom Rebru. I sad sam u procesu istraživanja što moram mijenjati u životu, prehrani... I malo stati na loptu, prestati se utrkivati sa samom sobom. Nekad treba malo usporiti. Imam dvoje djece, super posao, obitelj, supruga, ljude koje volim, s kojima živim i radim. Treba nekada zastati i dati sebi vremena i krenuti ispočetka – zaključila je Marijana u razgovoru za portal Scena.hr.

O IZAZOVIMA RODITELJSTVA

U razgovoru za portal Scena.hr Marijana se dotakla i teme majčinstva. Ima dva sina Ivana (8) i Andriju (3).

– Prije svega, biti majka, roditelj lijepo je, ali često nije lako, čak bude i teško. Moji sinovi dosta su živahni. Posebno stariji, koji je u školi odlikaš, super s njime sve to ide, ali njemu je ovaj školski sustav dosta krut, on je dosta živahan, no školski tim mu je izišao u susret drukčijim pristupom i načinom. I zahvalna sam na tome cijelom školskom timu. Isprva sam mislila: “To mora biti tako, ne smiješ dizati glas protiv sustava”, a onda odeš, zatražiš pomoć, i tada svi pomažu. I ravnateljica, i učiteljice, i cijeli školski tim uključili su se i angažirali. To me zaista iznenadilo, i dijete odmah drugačije reagira i sretno je. Tako da je jedna briga manje. No nije lako biti roditelj jer puno radimo, a naši roditelji ne žive u Zagrebu, pa ne mogu uskočiti kad zatreba. Imamo dadilju, ali je dosta teško posložiti rasporede, i nekad zaista ne znaš kud bi, što bi. Nakon snimanja, trči doma, pripremi ručak za sutra, pripremi djecu za školu i vrtić. Pa temperatura, a ti na snimanju, paralelno radiš nekoliko stvari odjednom, radiš, zoveš liječnika, brineš se. Bude dosta kaotično, uostalom kao i svim roditeljima. Iako se tako ne čini na van jer te strah reći da nekad ne uspiješ sve posložiti kako treba. Divim se roditeljima s puno djece. Imam rođakinju koja ima petero djece i stalno se pitam kako sve stiže, a kad počnemo razgovarati o roditeljstvu, shvatim da i ona jedva sve stiže. No na kraju nekako uspiješ sve posložiti, ali svi se veselimo ljetu da malo predahnemo od obaveza.

nije svejedno

IGRATI TAKVU ULOGU, ŽIVUĆU OSOBU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike