Tehno
ADATA

Predstavlja RGB DDR4 XPG SPECTRIX D40
Objavljeno 4. kolovoza, 2017.

Utemeljen na izvrsno prodavanim DDR4 modulima XPG Dazzle, SPECTRIX D40 zamjenjuje jednobojne LED-ice višebojnim RGB-om.

Isporučuje se s taktom od 2400 MHz do više od 4000 MHz, što je znatno brže od maksimalnih 3200 MHz kod modula Dazzle. Uz podršku za Intel XMP 2.0 i visokoučinkovito hlađenje, SPECTRIX D40 kombinira naprednu estetiku RGB-a sa sirovim performansama i mogućnostima overclockiranja kako bi privukao igrače entuzijaste, umjetnike u modifikaciji kućišta i natjecatelje u overclockiranju. SPECTRIX D40 kompatibilan je s platformom AMD AM4/Ryzen.

Moduli SPECTRIX D40 integriraju višebojni RGB rasvjetni element na pasivnom hladnjaku s unaprijed postavljenim ciklusom aktiviranim prema zadanim postavkama. No korisnici mogu, između drugih varijabli, kontrolirati slijed uključivanja svjetala i njihov intenzitet preko softverskih sučelja. Jedna je od takvih aplikacija popularna ASUS AURA Sync, koju podržavaju sve aktualne ASUS-ove matične ploče. SPECTRIX D40 ima kontroler testiran na kompatibilnost sa softverom AURA Sync, omogućujući korisnicima ASUS-ovih matičnih ploča dubinsku kontrolu nad RGB efektima, uključujući uključivanje i isključivanje.

U svojoj punoj zrelosti DDR4 nastavlja se poboljšavati, a SPECTRIX D40 utjelovljuje želju za višim performansama. Moduli su dostupni tvornički overclockirani na takt veći od 4000 MHz, počevši od 2400 MHz. SPECTRIX D40 zadovoljava preduvjete kompatibilnosti s platformom Intel XMP 2.0 radi lakšeg i ekstremnijeg overclockiranja. S taktom 4000 MHz moduli su u praksi dvostruko brži od početnih DDR4 modula, što rezultira znatnim poboljšanjima performansi u primjeni – od igranja do benchmarkinga.

Otkad se SPECTRIX D40 pojavio kao proizvod s vrha ponude, XPG tim u suradnji s Intelom nastojao je osigurati najbolje performanse na jednako vrhunskoj platformi X299. SPD (serial presence detect) postavke modula SPECTRIX D40 funkcionirat će s parametrima platforme Intel XMP 2.0 kako bi memorijski moduli takta podignutog na 2666 MHz ili više doista radili na deklariranim brzinama, za razliku od modula niže razine kvalitete, koji se mogu downclockirati na 2400 MHz ili čak 2133 MHz zbog nedostatka podrške za XMP 2.0.  

Moduli SPECTRIX D40 koriste pomno sortirane i testirane čipove te vrhunske robusne sklopove ADATA-ine proizvodnje s 10-slojnom tiskanom pločicom. Tiskane pločice sadržavaju 57 grama čistog bakra, a pasivni hladnjaci načinjeni su od aluminijske slitine. Time je osigurana učinkovitost odvoda topline, a upravljanje potrošnjom energije kompenzira potrošnju RGB osvjetljenja kako bi performanse u svakom trenutku bile stabilne, čak i uz krajnje overclockiranje.M.R.

Najčitanije iz rubrike