Autoglas
MANIPULIRANJE ISPUŠNIM PLINOVIMA

Porsche povlači 22.000 Cayenea s prometnica
Objavljeno 1. kolovoza, 2017.

Njemačke vlasti zabranile su u četvrtak registriranje novih vozila Porscheova modela Cayenne 3.0 TDI zbog otkrića ilegalnog softvera u motoru. Softver utječe na rezultate ispušnih plinova, a oko 22.000 vozila koja su već u prometu diljem Europe pozvano je u radionice na izmjene.

- Pri ispitivanju na traci aktivira se program koji postiže više temperature u motoru, čime se postiže manja emisija dušikovih oksida, što u normalnom prometu inače nije realno, pa su i rezultati lažni - rekao je ministar prometa Alexander Dobrindt. Troškove preinake spornog softvera preuzima koncern iz Stuttgarta.

Motor Cayennea 3.0 TDI proizvodi se u kompaniji Audi, koja je, kao i Porsche, dio koncerna Volkswagen. Ministarstvo prometa još je početkom mjeseca optužilo Audi za ugradnju softvera za manipuliranje vrijednosti ispušnih plinova u taj tip motora. Dobrindt smatra da motori, koji su sa spornim softverom ugrađeni i u druge modele koncerna, mogu i bez manipulacija ispuniti norme ispušnih plinova kategorije 6. “Zato je potpuno neobjašnjivo zašto se sporni softver nalazi u motorima koji zadovoljavaju norme”, istaknuo je ministar.

Skandal oko ispušnih plinova koji je prije dvije godine nastao zbog Volkswagenovih vozila u SAD-u i koji je koncern dosad stajao oko 22 milijarde eura potekao je upravo iz istražnog odjela Audija, odakle se sporni program proširio i na ostale marke tog koncerna, smatraju istražitelji. Osim skandala oko manipulacije koncentracijom štetnih tvari u ispušnim plinovima njemačku automobilsku industriju odnedavno potresa i skandal zbog navodnog stvaranja ilegalnog kartela vodećih proizvođača.

Kritičari njemačkoj politici predbacuju da je godinama “žmirila na jedno oko” kada su u pitanju propusti u njemačkoj automobilskoj industriji. Stručnjaci smatraju da bi ti skandali mogli trajno našteti jednom od najvažnijih njemačkih izvoznih proizvoda, automobilima “made in Germany”.

Kritičari njemačkoj politici predbacuju da je godinama “žmirila na jedno oko”

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

ELEKTRIČNA VOZILA S DALEKOG ISTOKA

Kineski je izvoz pokrenuo val potražnje za brodovima