Autoglas
PREMIJERA: HYUNDAI I30 FASTBACK I I30 N

Užitak vožnje na cesti i na stazi
Objavljeno 1. kolovoza, 2017.

Hyundai je sredinom srpnja u Düsseldorfu predstavio dva nova modela i30 - Hyundai i30 Fastback i i30 N. Riječ je o coupeovoskoj liniji krova što daje sportsku i elegantnu notu peterovratnom kompaktu. Time se postojeća ponuda modela i30 obraća kupcima većih prohtjeva.

Novi Hyundai i30 Fastbeck na tržišta će stići početkom sljedeće godine. Prema riječima Hyundaievog COO-a Thomasa Schmida, i30 obitelj predstavlja core Hyundai brenda u Eruopi. “S najnovijim Fastbackom donosimo potpuno novi pristup u ovaj vrlo popularan segment. Sofisticiran dizajn ovog modela sadrži samu srž naše filozofije čineći premium dizajn dostupan svakome. Hyundai i30 Fastback prvi je elegantni peterovratni coupe u kompaktnom segmentu koji naglašava našu posvećenost inovacijama i izboru kupaca”, rekao je Schmid.

Što se tiče izvedenice Hyundai i30 N, riječ je o prvoj pravoj jurilici Hyundaija. S obzirom na jaku konkurenciju, Hyundai si nije mogao dopustiti opušten pristup ovom modelu. Stoga je i30 N stvoren u Namyangu, ali ugođen na Nürburgringu i otuda N u njegovom imenu. Hyundai i30 N pokreće dvolitreni T-GDI turbobenzinac s 250 i 275 KS. Ima mjenjač od šest stupnjeva prijenosa, a za siguran prijenos snage od 353 Nm na prednje kotače brine se i diferencijal sa zaustavljačem. Hyundai i30 N ima i elektronski kontroliran ovjes te automatski međugas pri “šaltanju” naniže. Ukupno je dostupno čak pet različitih modova vožnje uključujući i “N” te “N Custom” kojim nude mnoštvo varijacija podešenosti, od onog s naglaskom na udobnost za svakodnevno korištenje pa sve do ekstremnih namijenjenih za track day događanja.

Za dobru zvučnu kulisu brine se ispuh s ventilom koji varira zvuk od ugodnog tihog za gradske vožnje do sportskog kada si date oduška.

Hyundai i30 N krase agresivni prednji i stražnji branik, izraženi usisnici za zrak, stražnji spojler s trokutastim trećim stop svjetlom, dvostruka ispušna cijev, naplatci od 18 ili 19 inča i Performance Blue boja eksterijera.