Regija
NIŠTA OD DOGOVORA

Mještani Nuštra se oštro protive zatvaranju pružnog prijelaza
Objavljeno 27. srpnja, 2017.

U Domu kulture u Nuštru održan je Javni skup o zatvaranju pružnog prijelaza na Mlačugama čemu se protive mještani.

Načelnik Općine Hrvoje Drinovac je u obraćanju mještanima istaknuo kako na Mlačugama živi 400 ljudi i da na tom području ima oko tisuću hektara zemlja i kako njima ništa ne znači izgradnja pješačkog prijelaza i pothodnika, nego da njima više znači prijelaz ovaj koji je sada kako bi kamioni i traktori normalno mogli prolaziti. Mještani su ogorčeni i rekli su ako bude trebalo i tijelima će onemogućiti zatvaranje željezničko-cestovnog prijelaza na Mlačugama.

Na skupu su bili predstavnici ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastrukture, te zamjenik župana Josip Dabro. Na početku Javnog skupa prezentiran je projekt '”Modernizacija i elektrifikacija dionice pruge Vinkovci-Vukovar-Općina Nuštar'” kojeg je prezentirao Marko Žganec, dipl.ing. el. Voditelj projekta. Oni su pokušali mještanima objasniti pozitivne strane projekta.

Kako je istaknuto koristi od projekta bila bi povećanje brzine na 120 km/h, kraće vrijeme putovanja za više od 50 posto (Vinkovci-Vukovar je sad 40 minuta, planirano 20 minuta, Vinkovci-Nuštar je sada 11 minuta, planirano 5 minuta), bolja lokalna i međunarodna povezanost, povezivanje Luke Vukovar modernom prugom na željezničku prugu Koridor RH1, modernizacija kolodvora i stajališta, parkirališta za vozila i bicikliste u blizini stajališta, pristup osobama s invaliditetom, sigurniji i pouzdaniji sustav, udobna vožnja, sigurniji prelazak preko pruge (osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza, izgradnja pothodnika u Nuštru).

Projektom se ukida željezničko-cestovni prijelaz , procijenjena vrijednost je 550.000. kuna, a EU je prepoznala značaj ove pruge tako da je izrada projektne dokumentacije sufinancirana sredstvima iz fondova EU. Kako je naglašeno ukoliko se predmetna problematika ne riješi, ukupna realizacija projekta kao i EU sufinanciranje bespovratnih sredstava propadaju.

Na kraju Javnog skupa nije postignuto nikakvo rješenje jer se mještani i dalje protive projektu.M.Kokaj

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana