Sport
BITKA U EINDHOVENU

PSV je favorit, ali nema predaje!
Objavljeno 27. srpnja, 2017.
Osijek će morati dati najbolje od sebe, ali teško je reći kakav će mu to rezultat donijeti

Pred nogometašima Osijeka definitivno je najveći izazov u povijesti. Bijelo-plavi vjerojatno nikada nisu igrali službeni susret u kojem im je suparnik bio tako ugledna i moćna momčad kakva je PSV.

No, to nikako ne smije značiti kako se osječka momčad u Eindhovenu treba pojaviti s “gaćama na štapu”. Baš suprotno, susret 3. pretkola Europske lige protiv PSV-a prilika je nogometašima Osijeka neka pokažu koliko zapravo vrijede. Zaboravite priče o umoru ili nekim drugim eventualnim sitnim remetećim faktorima. To su utakmice koje se igraju ako treba i samo s jednom nogom.

Po aktivan rezultat

Glupo bi bilo govoriti da Osijek treba “ovo ili ono”. To je utakmica u kojoj bijelo-plavi trebaju ponuditi samo jednu stvar - borbu do posljednje kapi krvi. Pa, kako im bude. PSV je jači, ali treba slijediti popularno navijačko geslo: “Nema predaje.” Uostalom, trener Zoran Zekić posljednji je koji bi “jeftino prodao kožu”.

- Vjerujem kako smo se uspjeli osvježiti za taj susret. To su utakmice u kojima igrače vuče veliki motiv za dokazivanje. Svakom je jasno tko je favorit u tim dvobojima, ali naša je obveza pokušati učiniti najviše što možemo u te dvije utakmice. Ako želimo držati glavu iznad vode, onda moramo imati kombinaciju hrabrosti i pameti. Trebamo odigrati otprilike onako kako smo igrali protiv Luzerna u prvoj utakmici - smatra Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Osječanima nakon tog gostovanja u Eindhovenu slijede tri velika spektakla u Gradskom vrtu (Dinamo, uzvrat s PSV-om, pa Rijeka) zato je iznimno važno na koji će se način predstaviti i kakav će rezultat postići u tom prvom susretu.

- Ako ćemo pričati o željama, onda su one vezane uz ostvarivanje aktivnog rezultata za uzvrat - kaže Zekić.

Što bi bio aktivan rezultat? Ha, neki minimalni poraz, po mogućnosti s postignutim pogotkom. Iako, s ove točke gledišta takav ishod više izgleda kao “mokri san”, ali možda nas bijelo-plavi iznenade. Nakon nešto slabijih igara u posljednja tri nastupa bilo bi vrijeme da od njih vidimo nešto drugo. Nešto bolje.

Kontra - glavno oružje

Naravno, igra Nizozemaca snimljena je iz svih kutova, iako još nisu odigrali ni jednu službenu utakmicu, a na prijateljskima je njihov trener Phillip Cocu dosta toga mijenjao i rotirao. Ipak, Zekić je uspio uhvatiti glavne značajke igre nizozemske momčadi.

- Protok im je strašno brz, munjevito izmjenjuju pasove i ubacuju se u prazne prostore. Morat ćemo biti iznimno koncentrirani na te stvari. Najjednostavnije rečeno, moramo svi igrati obranu ako želimo biti tvrd orah, što nam je cilj - kaže Zekić.

Naravno, pogrešno bi bilo razmišljati samo o defenzivi. Zekić je sigurno pripremio i nekoliko varijanti brzog izlaska iz obrane poglavito preko krilnih napadača Erosa Grezde i Petra Bočkaja. U tome Osječani vide svoju priliku za ugrožavanje vrata domaćina.

Ipak, glavna će priča biti vezana uz obranu i vratara Marka Malenicu. Oni će biti pod velikim pritiskom, pa ako izdrže...

Ipak, jedna spoznaja zabrinjava. Osijek u posljednje vrijeme prelako prima pogotke. Protiv Rudeša jedna prilika - jedan pogodak, protiv Luzerna dvije prilike - dva pogotka, protiv Istre 1961 također jeftino primljen gol.

- To su bile utakmice u kojima smo dosta srljali zaboravljajući na neke osnovne taktičke zadaće. Takvo što nam se večeras ni slučajno ne smije dogoditi. Vjerujem da možemo odigrati pravu utakmicu, ali ne znam za kakav će to rezultat biti dovoljno - zaključuje trener bijelo-plavih.

Osijek će morati dati najbolje od sebe, a opet teško je reći što će mu to donijeti. PSV je ipak klub koji spada u visoko društvo europskog nogometa, a to je u ovom trenutku za Osijek prejako. Međutim, čuda se u nogometu događaju, pa zašto svi skupa ne bismo vjerovali u jedno koje bi se moglo dogoditi u Eindhovenu...

Dalibor KELER

PSV - OSIJEK

Početak: 19 sati

Zoet -Malenica

Arias - Šorša

Schwaab - Škorić

Isimat-Mirin - Barać

Brenet - Barišić

Hendrix - Mioč

Pröpper - Mudražija

Ramselaar - Grezda

Pereiro - Lopa

Locadia - Bočkaj

De Jong - Ejupi

Stadion: Philips stadion

Kapacitet: 35.000

Sudac: Andrew Dallas (Škotska)

izazov

OSIJEK NIKADA NIJE IGRAO PROTIV KLUBA KAKAV JE PSV

TV PRIJENOS NA HNTV-u

Nogometaši Osijeka i dalje nisu zanimljivi HRT-u iako imaju uvjerljivo najatraktivnijeg suparnika u 3. pretkolu Europske lige od svih hrvatskih suparnika. No, zato postoji HNTV, koji u izravnim prijenosima prati bijelo-plave od njihova prvog koraka u Andori. Tako će navijači Osijeka koji ne budu na Philips stadionu u Eindhovenu izravni prijenos susreta moći opet gledati na programu HNTV-a. Utakmica počinje u 19 sati. D.Kl.

Možda ste propustili...

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike