Sport
OPERACIJA PSV

Sada će Osijek opet biti lovac, a ne lovina
Objavljeno 26. srpnja, 2017.
Osijek u Grezdi i Bočkaju ima jake adute za ubojite protunapade u Nizozemskoj

Nogometaše Osijeka sutra u Nizozemskoj čeka prva od dvije “bonus utakmice” u Europskoj ligi protiv PSV-a.

Možda će takva konstrukcija zazvučati kao da su se Osječani već predali, ali to ne odgovara istini. Osijek će probati sve što je u njegovoj moći kako bi izvukao rezultat koji će mu ostaviti nadu u uzvratnoj utakmici. Svjesni kako bi na taj način dodatno “potpalili” atmosferu uoči uzvrata u Gradskom vrtu.

Rekuperacija glavna briga

Takav bi rezultat doista bio sjajna stvar, ali treba istini pogledati u oči. PSV je za Osječane doista neki drugi nogometni svijet pa je s rezultatske točke gledišta susret s PSV-om valjda bio daleko najgora moguća opcija za bijelo-plave od svih koje su im se nudile u 3. pretkolu. No, s marketinške strane i činjenice kako će u Gradski vrt doći definitivo najuglednije ime ikada kada su u pitanju službene utakmice, onda se PSV već može prihvatiti kao dobar izbor.

- Kad pomislim na PSV prvo što mi padne na pamet je da odštete za igrače plaćaju i desetak milijuna eura. To dovoljno govori o koliko se velikom klubu radi. Čeka nas jako težak posao, ali vjerujem kako ćemo biti na razini one prve utakmice protiv Luzerna u Osijeku. To je bilo najbolje što smo dali ovog ljeta. Izgledali smo kompaktno, čvrsto, strpljivo. Pametno smo gradili put do pobjede koja nam je bila temelj prolaska dalje i donijela nam ove utakmice s PSV-om - priča Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

I dalje je Zekićeva glavna briga kako rekuperirati momčad. Posrtaji u prvenstvu pokazali su kako Osijek još uvijek ima problema s kvalitetom kada je širina igračkog kadra u pitanju.

- Jednostavno moram mijenjati. Igrači se jako mnogo troše na europskim utakmicama na sve načine. Isprazne se tjelesno i emocionalno, a uz ove vrućine koje su vladale ne stignu se normalno niti odmoriti. No, to je cijena za koju smo znali kako je moramo platiti ako želimo živjeti nešto duže u Europi - kaže Zekić.

Vjera u krila

Sljedeći miniciklus od četiri utakmice koji čeka Osječane bit će posve drugačiji od ovog koji je završio. Naime, u prvih šest službenih nastupa ove sezone Osijek je uglavnom igrao susrete u kojima se od njega očekivala dominacija. No, sada se te okolnosti mijenjaju. Tko lud od bijelo-plavih može očekivati da otvoreno navale na PSV (dvaput), te između toga na Dinamo i Rijeku u prvenstvenim susretima, bez obzira na to što će ih odigrati kod kuće. Možda će ta promjena očekivanja i filozofije igre Osječanima donijeti dobre stvari.

- Nije isključeno. Lakše nam je igrati kada ne trebamo ultimativno juriti u napad. To je bio slučaj u susretima s Rudešom i Istrom 1961. Ludovali smo, željeli smo se dokazati kao napadačka momčad, a zaboravili smo na neke važne taktičke stvari. Protiv PSV-a, pa i kasnije, očekuju nas susreti u kojima će nam biti dopušteno vrebati, a to može biti zahvalnija pozicija od one kada se kontinuirano napada - kaže Zekić.

U takvoj igri do izražaja bi mogla doći brzina krilnih Osijekovih napadača Erosa Grezde i Petra Bočkaja. To bi trebao biti najjači adut osječke momčadi u Nizozemskoj.

- Bude li PSV otvorio gard do kraja onda će prostora svakako biti za bijegove Greze i Bočkaja. No, neće uspješnost u tome samo ovisiti o njihovoj brzini, nego i o veznim igračima koji točnim i pravovremenim pasovima moraju osigurati brzu tranzciju. Reicmo, s tim smo dijelom imali dosta problema u Puli, jer smo bili izrazito neprecizni u tim ključnim dodavanjima. Ipak, vjerujem kako ćemo ovaj put biti mirniji i bolje koristiti prilike koje će nam se eventualno ukazati, zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Bit će to bez dvojbe okršaj Davida i Golijata. Naravno, David će biti Osječani, ali ne treba ih otpisati, jer susreti poput ovog iz slabijeg suparnika znaju izvući posebnu energiju. Zato bijelo-plavi trebaju vjerovati. Vjerovati kako su sposobni ostvariti rezultat sličan čudu...

Dalibor KELER

vjera

OSIJEK U NIZOZEMSKOJ MORA VJEROVATI U MOGUĆE ČUDO

KAKO PROBUDITI LOPU?

Dmitro Lopa prošloga je proljeća svojim igrama sve bacao u nesvijest. Navijače zbog atraktivnosti poteza, a suparničke braniče driblinzima. Ovoga ljeta Lopa nije ni blizu tih vragolija koje je izvodio prošle sezone. Djeluje nekako sporo i tromo, a na trenutke čak i neozbiljno. Nedostaju Osijeku te njegove vragolije, a čak se pojavljuje i pitanje “da nas nije prevario?”. Nije. Trener Zoran Zekić stalno se bavi pitanjem kako probuditi svog ukrajinskog čarobnjaka. Lopi neodstaje ritma, jer je propustio dio priprema i neke prijateljske utakmice zbog ozljede, ali vjerujemo kako ćemo uskoro vidjeti Lopu koji će opet biti motor koji će Osijek vući prema pobjedama. D.Kl.

Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike