Svijet
ZAPEO POSAO S RUSIMA

Srbija od 2018. ostaje bez borbenih aviona?
Objavljeno 26. srpnja, 2017.
Od ruskog oružja za sada jedino obećanja - ima li Srbija uopće novca?

Vezani članci

VOJNA VJEŽBA ILI PROVOKACIJA?

NATO je dovukao srpske vojnike na granicu s Rusijom

Šest zrakoplova MiG-29, 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih automobila BRDM-2 iz Rusije u Srbiju stižu na 18. godišnjicu NATO intervencije, ne, stižu prije predsjedničkih izbora, ne, nego poslije izbora, ne, stići će na dan inauguracije novog predsjednika Aleksandra Vučića, ipak ne - stići će za Vidovdan...

Sada iz Moskve javljaju da će stići do kraja godine kada će ih preuzeti Zrakoplovni zavod “Moma Stanojlović” u Batajnici i obaviti remont koji se ne može obaviti u nekoliko dana, navodno će to trajati šest mjeseci. A početkom sljedeće godine za tri srpska zrakoplova MiG-29 istječu resursi i neće smjeti letjeti. Dakle, ako ti navodno obećani zrakoplovi MiG-29 iz Rusije ne stignu u rujnu i odmah ne uđu u remont, od sljedeće godine Srbija više nema lovačku avijaciju.

Srpske vlasti građane tješe da će sve biti u redu, da će se Srbija naoružati i odgovoriti tako na opremanje Oružanih snaga RH haubicama PzH2000 iz Njemačke i helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz SAD-a. Odgovorni u Srbiji kažu kako je sve ovo samo splet nesretnih okolnosti, problemi s ruskom birokracijom i carinjenjem... Građani pak postavljaju pitanje je li to ruska donacija ili nije, koliko će sve to koštati? Vlasti odgovaraju da je predsjednik Vladimir Putin potpisao da MiG-ovi idu u Srbiju i da je sve sada “spušteno” na razinu ruske tvrtke za promet oružja Rosoboreno eksport te da oni odugovlače.

U priči oko naoružavanja Srbije ruskim oružjem spominje se i moćni protuzrakoplovni sustav S-300 koji bi trebao odvratiti bilo koga da i pomisli ugroziti srpsko nebo u radijusu od od pet do 150 kilometara, ovisno o inačici tog protuzračnog sustava koji može presretati i uništiti rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće rakete, te taktičke i strateške zrakoplove. Pitanje je samo kako Srbija to misli platiti - dvije baterije S-300, odnosno 12 lansera s pratećom opremom i vozilima koštaju oko pola milijarde dolara. Potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Olegovič Rogozin izjavio je nedavno da bi Srbija trebala biti zainteresiranija da od Rusije nabavi protuzračne raketne sustave Tor i Buk nego rakete S-300 te dodao da će kupnja ovisiti o stanju srpskog proračuna.

Slična je priča i s avionima MiG-29. Modernizacija šest takvih borbenih zrakoplova - jednog jednosjeda MiG-29A (9-12A), tri jednosjeda MiG-29 (9-13) i dva dvosjeda MiG-29UB (9-51A) - trebala bi se, prema riječima Aleksandra Vučića, odvijati u tri faze, a njezina ukupna cijena iznosit će između 180 i 230 milijuna eura. Ako je taj iznos točan, remont će Srbija platiti puno više nego što je uobičajeno za takve radove, a možda čak i više nego što bi iznosila kupnja već moderniziranih zrakoplova istog tipa. Rusija je, primjerice, 2009. prodala Mjanmaru 20 zrakoplova MiG-29 za 400 milijuna eura. Dakle, Mjanmar je za svaki zrakoplov dao 20 milijuna eura, a Srbija će samo za remont “doniranih” MiG-ova platiti u najboljoj varijanti 30 milijuna eura po letjelici. “Da takve zrakoplove kupujemo, koštali bi nas oko 600 milijuna eura. Onda možete vidjeti koliko smo dobili povoljne cijene i koliko smo dobili na poklon”, izjavio je nedavno Vučić. Prema neslužbenim informacijama, kada je Hrvatska pregovarala o mogućoj kupnji eskadrile od 12 aviona MiG-29, spomenut je iznos od 400 milijuna eura pa se čini da Rusi namjeravaju Srbiji zaista skupo naplatiti avione koji su bili vrhunski sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Eduard SOUDIL
Ulazak u Europsku uniju ili potpuno okretanje Rusiji?

Odnosi Srbije i Rusije kroz povijest tradicionalno su bili dobri, ponajprije zbog ruske potrebe da širi svoj utjecaj na Balkanu. Oni su dobri i danas, no sve se češće čuju poruke iz Rusije da treba “nastojati da se izbjegnu nesagledive posljedice ili iznenađenja” zbog želje Srbije da postane članicom EU-a. Nova srpska premijerka Ana Brnabić nedavno je rekla da će Srbija radije izabrati EU nego Rusiju u slučaju da bude prisiljena birati. “Strateški cilj Beograda je ulazak u Uniju, dok s Rusijom ima duboko ukorijenjene bliske i prijateljske odnose”, rekla je Brnabić, a na prozivku ruskog veleposlanika rekla je da je loše interpretirana i da nije rekla da će Srbija odabrati EU. Nekoliko dana kasnije premijerka je izjavila u intervjuu za CNN da je “Srbija duboko posvećena pristupanju Europskoj uniji i da je to jasno svim partnerima Srbije, uključujući i Rusiju.” Dakle, Srbija i dalje balansira, samo nije jasno do kada će EU s jedne i Rusija s druge strane to trpjeti.

Čini se da Rusi namjeravaju Srbiji skupo naplatiti avione koji su bili vrhunski sredinom osamdesetih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba