Kultura
OPERNA PREMIJERA NA 68. DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Tajna lokrumskog Orlanda je u preobrazbi
Objavljeno 26. srpnja, 2017.

Glazbeno-scenski program 68. dubrovačkih ljetnih igara donosi premijeru opere “Orlando” G. F. Händela, s podnaslovom Metamorfoze u režiji Jánosa Szikore, 28. srpnja, u magičnom ambijentu klaustra Benediktinskog samostana na otoku Lokrumu. Ansambl pod glazbenim vodstvom dirigenta Davida Batesa čini britanski kontratenor Owen Willetts koji će utjeloviti viteza Orlanda, Ivana Lazar kao Angelica, Renata Pokupić kao Medoro, Dorinda Marija Kuhar Šoša te David Oštrek u roli Zoroastra. Operu izvodi i nagradom Orlando ovjenčani Hrvatski barokni ansambl, koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon.

Predložak prema kojemu se libreto razvio bio je tekst “Orlando furioso” Carla Capecija iz 16. st. za izgubljenu operu Domenica Scarlattija sličnog naziva, koja se temeljila na epskoj poemi o borbi kršćana i Saracena, a u središtu obje opere ista je priča o nepobjedivom vitezu Orlandu. Händelova je inačica u mnogočemu izmijenila original, a jedna od najočitijih uvođenje je novog lika, čarobnjaka Zoroastra. Iako se opera izvorno prikazala tek deset puta, te je bila prepoznata kao izvanredna više kod kritike nego kod publike, danas se smatra remek-djelom.

O vlastitu čitanju i reinterpretaciji Händelova djela, kako i daje naslutiti podnaslov, redatelj Szikora kaže:

- Ako želite razumjeti neku operu, kažu da se trebate izravno okrenuti glazbi. Kada sam prvi put čuo ovu operu, bilo mi je jako čudno što su njezini glavni likovi dva muškarca i dvije žene, a u partituri nema muških glasova! U čemu je tajna? Shvatio sam da je tajna u preobrazbi. Ljudska bića uvijek žele promijeniti svoj izgled i igrati se njime. Naša se inačica u cijelosti odmiče od izvornog mitološkog zapleta i fokusira isključivo na odnos muškarca i žene. Za nas je Orlando samo ime. Ne znamo sve njegove mitološke relacije, ali jako dobro znamo da je život – kao i u našoj inscenaciji – labirint koji ne daje izravne smjernice i često zbunjuje one koji žele pronaći svoj put.

János Szikora jedna je od najznačajnijih pojava u mađarskoj suvremenoj kazališnoj umjetnosti te jedan od najistaknutijih redatelja svoje generacije. Njegove izvedbe resi jedinstvena vizija, inovativna vizualizacija te sposobnost sveobuhvatne analize, a sebe smatra umjetnikom koji teži “sintezi intelekta i putenosti”.

David Bates diplomirao je na londonskoj Royal Academy of Music te se zadnjih godina profilirao kao jedan od najuzbudljivijih dirigenata barokne glazbe i vodeća figura nove generacije njezinih izvođača, a uz brojne druge projekte i angažmane trenutno je u Francuskoj glazbeni asistent i zborovođa na Festivalu d’Aix en Provence i u Pariškoj operi. N.Vek.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike