Osijek
MNOGI SE VEĆ SADA PRIPREMAJU ZA ZIMU

Oprez pri kupnji drva - vrebaju prevaranti!
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

Iako su temperature ovih dana i više od 35 stupnjeva Celzijevih, uredno složena drva pred kućama pokazuju kako se Osječani žele na vrijeme pripremiti za zimu. Prema narodnoj poslovici drva tri puta griju, prvi put kada ih se unosi, drugi put kada ih se cijepa, a treći kada završe u peći.

Već godinama je na osječkom području veliki povratak loženja na kruto gorivo, odnosno drva. Velik broj građana okrenuo se ipak nešto jeftinijoj varijanti od plinskog grijanja, no ni drva nisu jeftina.

- Drva su koštala 370 kuna po metru. Riječ je o bukvi, o prvoj klasi - kazao nam je sugovornik iz Gundulićeve ulice, dok su radnici tzv. cirkulara vrijedno rezali metrice. “Puno je posla”, kazao nam je kratko vlasnik osječkog obrta za rezanje drva.

Cijene ogrjevnog drva su različite, no za bukvu je ove godine cijena narasla od 360 do 370 kuna po metru, kao i za grab. No, dio tih drva na područje Osijeka stiže i iz slatinskog kraja, gdje ih preprodavači kupuju čak i za 100 kuna jeftinije nego što ih prodaju. 

- Ja imam ljude, opremu i traktore te izvezem drva na šumsku cestu i pripremim ih tako da po njih može doći kamion. Ondje je 250 kuna metar bukve. Međutim, osim cijene po kojoj se poslije prodaju ta ista drva, problem je i to što neki ljude jako varaju. Bio sam u Osijeku i Vinkovcima i vidio da na nekim mjestima ljudi prave metalne okvire kao za metar drva, a tu nema ni 80 centimetara jer ih svakako slože. Nažalost, većina krajnjih kupaca ne razumije se u to, pa plate što dobiju, a ako i nisu zadovoljni, ne mogu ništa jer im drva dovezu predvečer, pa kod preuzimanja pravo nisu ni vidjeli koliko im je isporučeno - kazao nam je Ivan Jukić, vlasnik obrta “Genšer”, koji se bavi sječom i prodajom drva na slatinskom području.

Kako dalje dodaje, veliki su problem i kradljivci koji se sami “posluže” drvima za prodaju, pa ni lipe ne potroše, ali dobrano zarade, naravno dok ih policija ne otkrije.

Ako se uzme u obzir da se isto drvo, u metricama, lani moglo kupiti za 340 kuna po metru, ali i da se oko tri kubna metra miješanog drva, tzv. okorci, moglo još prije nekoliko godina kupiti za 600 kuna, a sada košta 750 kuna, nedvojbeno je došlo do poskupljenja. 

Kombinacija miješanog drva - bukva, hrast i grab može se nabaviti od 300 do 330 kuna po metru. Cijene ovise i o tome je li uračunat dovoz i istovar te jesu li drva rezana na metar ili na dužinu već spremnu za loženje, no mi smo usporedili metrice.

Nakon što drva stignu, većinu još čeka rezanje, a i to košta 25 kuna po metru. S obzirom na to da za jednu sezonu treba u prosjeku deset metara drva, cijena takvog načina grijanja popela se u odnosu na prijašnje godine dobrano iznad tri tisuće kuna.

No, kako nam kaže drugi sugovornik, svi mogu otići u šumarije na svom području i dobiti drva jeftinije.

- Ondje se bukva i grab mogu kupiti za kubik oko 220 ili 230 kuna. No, tada morate imati kamion, odvesti trupce, te kod kuće rezati na metar, pa dalje rezati na manje komade i cijepati - kazao nam je sugovornik.

Sandra LACIĆ
DRVA NISU NI VIDJELI

Policija je u listopadu 2015. godine upozorila građane i na novi oblik prijevare gdje su nepoznate osobe ponudile građanima drva za ogrjev jeftino, no plaćena drva ni vidjeli nisu. Naime, prevarant je došao ljudima na vrata žaleći se kako mu se probušila guma na vozilu, pa daje drva po jeftinoj cijeni samo da ih se riješi, govoreći da je kamion u obližnjoj ulici. Kupci bi mu, sa željom da pomognu i njemu i sebi, dali novac, no više ne bi vidjeli ni novac, ni neznanca.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike