Kultura
JASMINKA MESARIĆ DEVET MJESECI NA ČELU MLU-A OSIJEK

Bit ću zadovoljna tek kada tri naraštaja jedne obitelji zajedno budem vidjela u našem muzeju
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

Nešto manje od devet mjeseci Jasminka Mesarić na čelu je Muzeja likovnih umjetnosti, a godišnji su odmori idealno vrijeme za podvlačenje crte pod onim što je učinjeno i planiranje novih aktivnosti kojima će se još više približiti svom cilju. Kada je ova ravnateljica u pitanju, taj je cilj visoko postavljen, priznaje i sama.

Iako se primarno misli da je “ciljana” grupacija kojoj se žele približiti školska (osnovci i srednjoškolci), i studenti su oni koje MLU rado vidi na svojim programima i aktivnostima, kao i odrasla populacija. Rujan je mjesec kada kreće provedba planova, no te planove treba pripremiti, što Jasminka Mesarić i njeni suradnici na koje je iznimno ponosna, čine i tijekom ljetnih mjeseci.

Uzevši u obzir planirano i ostvareno, broj posjeta, međuinstitucijskih suradnji..., koliko je dolazak nove ravnateljice, poznate kao radišne i iza koje rezultata ne manjka, na čelo MLU-a donio uvijek željeni 'propuh', njoj je osobno teško to reći, jer je, dok je dolazila kao posjetiteljica, uvijek na ovu ustanovu gledala kao na onu koja izvrsno radi.

- Došla sam iz drugog područja, gdje je 'bitka' za posjetitelje posve drukčija. Sve ono što smo do 1992. imali uhodano, morali smo početi sve ispočetka. I to je dugotrajan i mukotrpan proces i ništa ne dođe samo od sebe. Za svakog se posjetitelja treba brinuti, a to ne znači samo privući ga prvi put - taj dio je najlakši - nego ga i zadržati da se opet vrati. To je misija koju treba njegovati, poput cvijeta. Rad u kazalištu odveo me na razne strane svijeta i hvatali smo svaku prigodu obilaziti galerije, muzeje od Pariza, Londona, do Kine, no nikada nisam imala priliku upoznati rad muzejske ustanove 'iza kulisa', samo iz pozicije posjetiteljice - pojašnjava Jasminka Mesarić, koja je od 2. studenoga 2016. morala mnogo toga (na)učiti. Po obrazovanju organizatorica scenskih i kulturno-umjetničkih djelatnosti, na studiju je učila kako upravljati svim vrstama instuticija kulture. Svaka od njih, kaže, ima svoje zakonitosti, ali neka pravila vrijede za sve djelatnosti.

Kolektiv iz snova

- Sretna sam i zahvalna što su kolege u MLU sjajni, a pri tom mislim na sve. Naši su kustosi izvrsni u svakom pogledu, dobro poznaju svoj posao, vrlo su informirani i cijenjeni u struci ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje. Raduje nas što surađujemo s mnoštvom ustanova iz zemlje i inozemstva, brojne nam se udruge javljaju jer nas žele u svojim projektima - s razlogom je zadovoljna ravnateljica čija pohvala nije izostavila ni tehničke djelatnike, jer i oni “svoj posao znaju besprijekorno”, kao i stručne službe.

- Lako je u tim uvjetima raditi nadgradnju - kratko dodaje Jasminka Mesarić, koja svoje bogato radno iskustvo želi i nastoji prenijeti i u MLU i otvoriti ga sugrađanima, kako bi postali svjesni(ji) onoga što im muzej može ponuditi. Pohvale na rad i zbirke stižu im i od turista koji su u Osijeku u prolazu, na nekoliko dana i koji ostaju “zatečeni” bogatstvom fundusa, ali i izložbama koje priređuju, dodaje ravnateljica.

Može bolje - iskrena je Jasminka Mesarić kada je u pitanju interakcija s okolinom, gradom i širom zajednicom, propusnost u oba smjera, svjesnost zajednice da MLU postoji i kako djeluje, ali i obrnuto - otvorenosti muzeja.

- Mene osobno ne zadovoljava, dok ne budem vidjela tri naraštaja Osječana u posjetu našem muzeju, koji će nakon toga sjesti u naše dvorište i porazgovarati o onom što su vidjeli - situacija je to realno moguća, nimalo utopijska, ali na njoj treba dugo i mukotrpno raditi, smatra ravnateljica Mesarić.

Problem je to koji se ne rješava preko noći, ali i problem s kojim se suočavaju brojne ustanove u kulturi, ne samo u Osijeku, nego i šire, jer mnogo je onih koji nisu baš 'ziher' sigurni je li MLU u Tvrđi, ili u središtu grada negdje, kao ni je li Muzej Slavonije zgrada tik do Glazbene škole ili nasuprot njoj, zdesna ili slijeva?!

- To je naš problem, jer je naš posao osvijestiti kod Osječana na sve moguće načine što imaju u svom gradu - priznaje ravnateljica, svjesna da se na tom nije sustavno radilo.

- Jako sam bila ponosna kada su nam kazalištarci dolazili u goste i taksistu kažu da idu u Dječje kazalište, a ne moraju mu reći adresu jer su svi znali gdje se nalazi - nostalgično se prisjetila svojih radnih dana u kazalištu, a isto to želi postići i u novom radnom okružju. To je proces koji će se dogoditi i ne će im, uvjerena je Jasminka Mesarić, za to trebati mnogo vremena.

Treba krenuti

U dogovoru s Gradskom upravom i Županijom dogovorit će strategiju kako se ne bi dogodilo da ijedno dijete završi osnovnu školu ne znajući ništa o MLU. Proces treba početi još u vrićkoj dobi, za što su idealne radionice koje u MLU redovito organiziraju.

- Djeca ovdje rade, uživaju, uče i prenijet će to iskustvo svojim roditeljima, prijateljima. To se širi poput valova - kaže ravnateljica, uvjerena da studenti svih usmjerenja trebaju i mogu nešto naučiti posjetom MLU, a ne samo studenti Umjetničke akademije ili Kulturologije. Mjesečne programe izrađuju i šalju ih iznajmljivačima soba/apartmana i hotelima u gradu. Jasminku Mesarić zanimaju povratne informacije koliko to njima pomaže i podiže kvalitetu usluge, iako nakon dva mjeseca akcije ne očekuje da će se MLU početi puniti.

- Ne krenemo li, nikada se ne će ništa dogoditi. Mnogo više treba uložiti za daleko manji rezultat, ali se isplati - svjesna je ravnateljica, ponosna što je na čelu ustanove koja broji oko 6000 umjetničkih djela koja nerijetko popunjavaju značajne izložbe u domovini i inozemstvu, jer su im zbirke - prema ocjeni struke - savršeno ustrojene. Ponosna je ravnateljica i na tri uhodane manifestacije koje su ih upisale u kulturnu kartu širokog područja - Slavonski biennale, Dane grafike (na kojima će im partner biti Japan) i Triennale medaljerstva i male plastike - Memorijal Ivo Kerdić.

- Poštujemo sve rokove kako bismo mogli obaviti sve potrebne pripremne radnje - idejno arhitektonsko rješenje je gotovo, u tijeku je javna ponuda za izvedbenu dokumentaciju, ponude su pristigle i otvorene su, čeka se donošenje odluke - i dogodine možda početi građevinske radove te najkasnije do 2021. izgraditi Umjetnički paviljon, prostor koji će promijeniti izgled ne samo središta grada, nego i likovne scene - nada se ravnateljica, zadovoljna što su i art caffe doveli u radno stanje pa se u njemu trenutačno održavaju radionice ljetnog ateljea, a prethodile su mu projekcije, promocije, diskusije, pa i jedna obrana diplomskog rada.

- To mjesto može biti prostor izlaganja mladih, neafirmiranih umjetnika, MLU je prostor kojemu pravi razvitak tek predstoji - ponosna je ravnateljica, koja je, opet zahvaljujući dobrom timu, uspjela izrealizirati sve planirano, osim jedne izložbe, no za to je 'kriva' autorica koja do planiranog datuma nije uspjela završiti sve radove pa je izložba samo prolongirana.

Osim toga, ostvarili su i mnogo više od planiranog, zaključuje ravnateljica, a to su i brojni programi 17. OLJK-a, objavili monografiju Josipa Alebića (čije promotivne aktivnosti tek slijede), prenijeli dio Slavonskog biennala u Požegu (prvi put!), s izložbom likovne ostavštine Pejačevića bili su i u Šopronu, brojna svoja djela 'posudili' trima zagrebačkim galerijama. Pobjedničko djelo Slavonskog biennala “Zastave” Ane Mušćet, od otkupa ne prestaje pobuđivati zanimanje, što je još jedna potvrda sjajne odluke kustoskog tima MLU-a, uvjerena je ravnateljica.

Narcisa VEKIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u