Tehno
HELPDESK

Koji je idealan monitor za radno mjesto?
Objavljeno 21. srpnja, 2017.
Pozornost treba obratiti i na dodatne značajke poput ergonomskih mogućnosti podešavanja monitora

Uz mnoštvo veličina i rezolucija monitora, tehnologija panela i podrške boja koje se bore za svoje mjesto na policama trgovina, čak i profesionalnim korisnicima može biti vrlo teško pronaći idealan monitor za svoje potrebe.

MMD, brend licencirani partner Philips monitorsa, upravo zato predstavlja nekoliko smjernica koje će svakom korisniku olakštati pronalaženje idealnog profesionalnog monitora.

Prva i ključna stavka pri odabiru profesionalnog monitora su svakako boje koje se prikazuju na ekranu. Moraju biti što sličnije moguće bojama koje se produciraju na drugim uređajima poput printera. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto je točan prikaz boja vrlo važan. Iako zvuči puno, 16,7 milijuna boja koje se uobičajeno prikazuju na standardnim monitorima nije dovoljno za profesionalne grafike i aplikacije za uređivanje fotografija. Dobar monitor za ovaj tip posla zahtijeva jednako široku ljestvicu boja i izvrsnu kalibraciju. Prilikom kupnje monitora potrebno je upoznati se sa sljedećim uvjetima:

sRGB prostor boja je minimalan; Adobe RGB je šira ljestvica od sRGB-a i zapravo je standard u industriji; 90 % (po mogućnosti i više) boja ovog prostora.

Još jedan uobičajeni prostor boja je NTSC ljestvica, a 72 % NTSC je isto kao i 99 % sRGB ljestvice boja. Stoga, monitor koji reproducira više boja od standardnih 72 % NTSC-a pružit će još življe bolje što sličnije prirodnim i stvarnim bojama. Većina novijih Philips monitora, na primjer, opremljena je tehnologijama koje omogućuju reprodukciju boja između 85 % NTSC (122.9 % sRGB) i 104 % NTSC (130 % sRGB).

Veličina i format

Druga značajka na koju treba obratiti pozornost pri kupnji profesionalnog monitora su veličina monitora i format zaslona, i to iz sljedećih razloga:

Kako biste imali dobar pregled na sadržaj na ekranu, za usporedbu ili multitasking, veći zaslon je jedini dobar odabir. Svaki monitor ispod 27-inča veličine ne može pružiti prostran zaslon koji fotografi ili grafički dizajneri trebaju. 32-inča, ili čak 40-inča idealne su veličine koje pružaju dovoljno prostora na ekranu za kvalitetan posao.

Na format zaslona također treba obratiti pozornost. Monitori širokih zaslona danas su postali strandard i stoga puno više dizajnera traži upravo 16:9 format koji pruža ne samo dovoljno mjesta u širini monitora nego i dovoljno prostora u visini monitora za razliku od 21:9 formata. To znači da je potrebno puno manje pomicanja očiju i vrata kako bi se dobio odličan pregled, ali i proporcionalno odgovara standardnim veličinama ispisanog sadržaja.

Prava rezolucija

Izbor prave rezolucije monitora je manje jasan i treba ju uzeti u obzir zajedno s veličinom monitora. Pitanja koja korisnici često postavljaju su je li Full HD rezolucija dovoljna ili bi trebali u obzir uzeti Quad HD ili čak 4K rezoluciju. Odgovor je jednostavan. QHD monitori imaju rezoluciju od 2560 x 1440 piksela, za razliku od 1920 x 1080 piksela Full HD rezolucije. Što je veći monitor, mora biti i veća rezolucija. S obzirom na to da profesionalni fotografi i dizajneri često traže veličine monitora od 27-inča i više, ima smisla da onda traže i veće rezolucije. Međutim, ako planirate još veći monitor, trebate uzeti u obzir 4K monitor koji danas postaju sve popularniji. Ti monitori omogućuju još veću rezoluciju od 3840 x 2160 piksela što ih čini idealnima za dobivanje finih detalja prilikom zumiranja. Što je više piskela upakirano u kvadratni inč na ekranu, individualni pikseli ostaju neprimjetni čak i pri većem zumiranju. Svatko tko želi raditi s podijeljenim ekranom trebao bi odabrati 40-inčni monitor sa superfinom rezolucijom kao idealan izbor za svoj posao.

Tehnologije panela koje su za posao grafičkog dizajna idealne su VA (vertical alignment) i IPS (in-plane switching) tehnologije. Obje nude slične, ekstra široke kutove gledanja od 178 stupnjeva koji omogućuju da se sadržaj na monitoru vidi jednako dobro iz bilo kojeg kuta. No, razlika je u točnosti prikaza boja i dosljedne svjetline koji su nešto bolji kod IPS panela. Međutim, u većini novijih monitora s VA panelom to se nadoknađuje posebnim tehnologijama za poboljšanje boja poput Ultra Wide-Color tehnologije u Philipsovim modelima. VA paneli omogućuju prikazivanje boljih crnih boja i bolji kontrast od IPS panela i imaju tendenciju manje potrošnje energije.

Ravan ili zakrivljen?

Ravan ili zakrivljen monitor? Ta odluka ostaje na individualnim preferencijama. Najnoviji zakrivljeni monitori zaokružuju vidno polje korisnika i tako omogućuju još bolji fokus na ono što korisnici trenutačno rade, što je vrlo važno u užurbanim uredskim okruženjima. Zakrivljeni monitor osim toga stvara i veći osjećaj dubine s minimalnim iskrivljenjem slike. Međutim, neki korisnici preferiraju više ravne monitore, posebice pri kreiranju sadržaja koji ne podržavaju ni minimalno iskrivljenje slike. Ovisno o tipu radnog stola i, naravno, o budžetu, idealan bi izbor bio čak postaviti dva monitora jedan pokraj drugoga, jedan ravan, a jedan zakrivljen.

Osim navedenih značajki koje su svakako najvažnije pri odabiru idealnog monitora za rad, treba pozornost obratiti i na ostale dodatne značajke poput ergonomskih mogućnosti podešavanja monitora ili dobrih mogućnosti povezivanja. Sve značajke imaju veliku ulogu u odabiru monitora koji bi trebao pomoći svakom profesionalnom korisniku da bude što produktivniji tijekom radnog dana.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike