TvObzor
NOVA HRT-OVA SERIJA “UPOZNAJMO HRVATSKU - ZARONITE S NAMA”

Tajne hrvatskoga podmorja
Objavljeno 21. srpnja, 2017.

Nova dokumentarna serija “Upoznajmo Hrvatsku – zaronite s nama” gledateljima Hrvatske radiotelevizije tijekom ljetnih mjeseci otkriva tajne hrvatskoga podmorja. Nastala je u produkciji tvrtke Car Herc za Hrvatsku radioteleviziju, a snimala se tijekom dužega razdoblja na čak šezdeset mjesta diljem Jadrana. Sudjelovalo je ukupno 28 ronilaca, a autor je Miro Andrić. On je ujedno i redatelj, scenarist te snimatelj. Uz njega su u izradi serije sudjelovali Sonja Andračić kao montažerka, Marko Gereci koji je izradio animacije, kolorist Nikola Bišćan te narator Miljenko Kokot.

“Naracija je ograničena. Služi samo kao opis biljnih i životinjskih vrsta te kao opis tijeka ronjenja. Prevladavaju slika te prirodni zvukovi, ali i ambijentalna glazba. Animacijama se prikazuje mjesto zarona, GPS-om položaj i dubine, a na ekranu se ispisuju vrste koje gledatelji promatraju. Takvim se raznovrsnim prikazom htjelo prije svega obrazovati sve koji rone ili su njegovi ljubitelji, a turistima se poslala razglednica o Hrvatskoj kao državi kojom dominiraju prirodne ljepote”, ističe autor Miro Andrić.

Poseban je dojam tijekom pripreme dokumentarne serije ekipi ostavila i Odisejeva špilja na Mljetu u kojoj je, prema legendi, nimfa spasila Odiseja nakon brodoloma. Brojne se životinje kriju u ljetnim mjesecima na samome ulazu u špilju, u hladu.

Lastovski svjetionik Struga nalazi se također na jednome strmcu koji ide duboko u more. Na dubini od 60 metara nalazi se špilja, za koju su im mještani rekli kako čuva skriveno blago. Ušli su s roniocem Mijom Knezovićem i domaćim roniocima u nju samo 30 metara jer je riječ o opasnoj dubini. Blago nisu pronašli, no zato su pokraj Makarske pronašli prirodno blago – roza žarnjake za koje se, tvrdi, nije znalo da žive u Jadranu. Postoji još niz životinjskih vrsta koje su prvi put snimili poput prozirne meduze tima sp. Pronašli su je na mljetskim jezerima. Na najvećemu koraljnom grebenu bogatoga života na Sredozemlju može se zateći i riba kirnja zlatica.

“Prikazavši raznolikost životinjskoga i biljnoga svijeta, pokušali smo natjerati gledatelje da i sami zarone u plavetnilo Jadrana. Roniti može gotovo svatko i u svakoj dobi. Treba samo biti zdrav i imati volju za učenjem. Pravila se mogu svesti na dva ključna – ne izranja se prenaglo i ne ide se preduboko koliko god vas ljepote na to tjerale”, poručuje Miro Andrić.

Dokumentarna serija “Upoznajmo Hrvatsku – zaronite s nama” na Prvome je programu Hrvatske televizije i na multimedijskoj usluzi HRTi.

 
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

Najčitanije iz rubrike