Novosti
HGK UPOZORAVA:

Hrvatski turizam najnekonkurentniji je na Mediteranu
Objavljeno 20. srpnja, 2017.

Hrvatski turizam i ove godine ostvaruje izvrsne rezultate sa svih tržišta i povećanje gotovo svih segmenta poslovanja, no i dalje je zbog poreznog tretmana, slabog poticanja zapošljavanja, pa i investicija u zaostatku za svim mediteranskim konkurentima, upozorilo je u srijedu Turističko poslovno vijeće pri HGK-u.

Analizirajući ovogodišnju turističku sezonu i dosadašnje rezultate, to je vijeće (TPV HGK) poručilo da su turistička predsezona i glavna sezona odlične, što se očekuje i u posezoni, a osvrnuli su se i na požare u Dalmaciji, zbog kojih za sada, kako su informirani, turisti ne odlaze niti otkazuju aranžmane.

Direktorica Sektora za turizam HGK-a Leila Krešić-Jurić istaknula je da je unatoč svemu dobrom Hrvatska u turizmu i dalje u zaostatku za svim mediteranskim konkurentima, te da je po utjecaju oporezivanja na poticaje zapošljavanja i investicije na dnu ljestvice konkurentnosti. "Sniženu stopu PDV-a za smještaj primjenjuje 25 članica EU-a, od čega 18 zemalja manju ili jednaku 10 posto, a nova PDV stopa na ugostiteljstvo u Hrvatskoj od 25 posto je uz Dansku najviša u EU-u. Primjeri Irske, Švedske, Francuske i Njemačke ukazuju da snižavanje stope PDV-a snažno potiče stvaranje novih radnih mjesta i rast investicija, a najintenzivniji rast investicija i zapošljavanja u turizmu se i u Hrvatskoj dogodio 2013. kada je stopa snižena na 10 posto", kazala je Krešić-Jurić najavljujući studiju o PDV-u koju HGK dovršava.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK-u i zamjenik predsjednika TPV-a Boris Žgomba naglasio je da bi s obzirom na dosadašnje rezultate te očekivanja do kraja godine u turizmu na godišnjoj razini porast prometa mogao biti između 10 i 12 posto u odnosu na prošlu godinu. U prilog tim očekivanjima idu i podatci iz sustava eVisitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji pokazuju da je hrvatski turizam ove godine ostvario snažan rast potražnje, s visokim dvoznamenkastim stopama rasta broja dolazaka i noćenja od oko 20 posto do sredine srpnja.

Dijana Katica iz Kluba članova "Selo" i HF Eko Etno grupe istaknula je da turizam raste i na kontinentu, ali da OPG-ovi imaju problem s malim brojem smještajnih kapaciteta. H