Dome slatki dome
OTROVNI LJEPOTAN

Oleandar - omiljena biljka terasa i vrtova
Objavljeno 20. srpnja, 2017.
Lak je za održavanje, dobro podnosi zagađen gradski zrak, udare vjetra i cvjeta raskošno u raznim bojama

Sunčana strana vrta ili terase idealno je mjesto za sadnju oleandra. Pravilno odabran položaj i redovita njega bit će nagrađeni raskošnim grmom što će bogato cvjetati od početka ljeta do duboko u jesen. Oleandar je zimzeleni grm podrijetlom iz mediteranskog područja i jugozapadne Azije. To stabalce latinskog naziva Nerium oleander od 16. stoljeća svojom ljepotom krasio je mnoge dvorove, a do danas je razvijeno više od 400 sorti različitih boja, cvjetova i visine. Lak je za održavanje, dobro podnosi zagađen gradski zrak, udare vjetra. Raskošno će cvjetati bilo da je zasađen u vrtu ili u cvjetnoj posudi, a njegovi cvjetovi, najčešće raznih nijansi bijele, crvene, žute ili ružičaste boje, imaju blag i opojan miris.

Voli vodu

Oleandar voli vodu te ilovasta, dobro drenirana tla. Ako ga sadimo u posudu, ona mora biti dovoljno duboka kako bi biljka mogla nesmetano razviti svoje korijenje. No, ova zanosna biljka ima i svoju opasnu stranu. Naime, oleandar u svim svojim dijelovima sadržava otrovne tvari, primjerice glikozid oleandrin. Najotrovniji su kora i listovi. Iako je malo vjerojatno da će netko posegnuti za listom oleandra i žvakati ga, ipak su zabilježeni slučajevi otrovanja, primjerice vodom u kojoj je držana grana oleandra, pa čak i dimom koji je nastajao paljenjem oleandrovih grana. Stoga, ako želimo da oleandar krasi našu okućnicu, a u obitelji imamo djecu, potrebno je biljci naći mjesto koje neće biti nadohvat dječje ruke, te djecu upozoriti na njegovu otrovnost.

Oleandar je grm, pa ga pravilnom rezidbom treba i održavati u obliku grma. Zato se preporučuje odmah nakon cvatnje prikratiti jednogodišnje izboje na oko polovinu. Također, mladim je biljkama preporučljivo uklanjati vrhove, kako bi se razvili postrani izboji, te tako postigao grmolik rast. U priobalju je uzgoj oleandara relativno jednostavan, no u hladnijim krajevima obično se uzgaja u velikim posudama koje prije zime treba premjestiti u zaštićeni prostor.

Oleandre, naime, zimi treba smjestiti na temperaturu koja neće biti niža od pet Celzijevih stupnjeva. Iako će biljka podnijeti kraća hladnija razdoblja, prevelika hladnoća mogla bi joj naštetiti.

Bolesti i štetnici

U pojedinim godinama, naročito kada ljeti ima dosta kiše, na oleandrima dolazi do pojave gljivične bolesti, tzv. suhe truleži. Drugi česti uzrok propadanja je pojava raka - gljivične infekcije koja zahvaća gotovo sve biljne dijelove. Zaraženi je dio potrebno odmah odstraniti te uništiti spaljivanjem. Najčešći štetnici na oleandru su lisne uši te oleandrova štitasta uš. Štitaste uši, pogotovo ako se javljaju u manjem broju, najjednostavnije je ukloniti vatom namočenom u alkohol, odnosno insekticidom, koji se upotrebljava i kod pojave lisnih ušiju. Kako oba ova štetnika luče mednu rosu, napadnuti listovi postaju sjajni i ljepljivi, a kako se na mednu rosu naseljavaju gljive čađavice, listovi poprimaju crnu boju, suše se i otpadaju. No, svako žućenje listova ne mora nužno ukazivati na napad nekog štetnika ili bolesti. Oleandar, naime, u starim listovima razgrađuje tvari koje potiču tvorbu novih izboja. J.Kn.

RAZMNOŽAVANJE

Oleandar se razmnožava na nekoliko načina - sjemenom ili rjeđe margotiranjem, dok je najčešći i najlakši oblik razmnožavanja poludrvenastim reznicama. One moraju biti debljine olovke, stare između jedne i dvije godine i duge 20 - 25 cm. S donjeg dijela takvih reznica uklonimo listove. Takve reznice možemo staviti u staklenu bocu ispunjenu vodom, u koju smo dodali nekoliko komadića drvenog ugljena koji će spriječiti truljenje.

Za otprilike mjesec dana reznica će razviti već dovoljno korjenčića, tako da je možemo presaditi u pojedinačne posude, u kojima će se razvijati do konačne sadnje na stalno mjesto. Drugim pak načinom pripremljene reznice direktno sadimo u supstrat za ukorjenjivanje, izmiješan od jednakih dijelova pijeska i treseta. Dobro je upotrijebiti i hormon za pospješivanje ukorjenjivanja. Nakon sadnje supstrat stalno rosimo, kako bi neprekidno bio vlažan.

Formiranje stabalca

Osim kao grm, pravilnim orezivanjem oleandar možemo formirati i u maleno stabalce idealno za smještaj na manjim terasama. Sve što treba učiniti je kupljenom ili uzgojenom oleandru odrezati sve postrane izboje, a zadržati samo jedan koji je najjači. Granu koju smo ostavili privežemo uz štap kako se biljka ne bi savijala. Vršak glavne grane odstranimo. Nakon što se formiraju novi izboji, svakom od njih uklonimo vrh kako bi razgranjenost bila još izraženija. Kako će se i dalje uz glavno deblo razvijati novi izboji, potrebno ih je redovito uklanjati. Odrezane izboje možemo upotrijebiti za dobivanje nekoliko novih biljaka.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-MB 18/127 U LI-SOLO

Pripremite se za novu eru u obradi metala

KD OSIJEK UGOSTIO 3. KOLO CANICROSS TRAIL LIGE

Dvadesetak trkača sa psima kroz 6 km šume uz Dravu

TEST: EINHELL 18V 5-8 AH MULTI-AH POWER-X-CHANGE PLUS BATERIJA

Jedna baterija za širok spektar kućnih alata

Najčitanije iz rubrike