Novosti
ZAPOČELA INTEGRACIJA BOLNICA

Osječka bolnica našičkoj daje specijaliste, a Našice postaju županijski hospicij
Objavljeno 19. srpnja, 2017.
Kreće integracija bolnica u Vukovaru i Vinkovcima, Karlovcu i Ogulinu itd.

KBC Osijek i Opća bolnica Našice prve su dvije zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koje su potpisale službeni ugovor o funkcionalnom spajanju.

U nazočnosti ministra zdravstva Milana Kujundžića i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić i ravnatelj OB-a Našice Hrvoje Šimić u utorak su u prostorijama Županije i formalno stavili potpis na dokument o suradnji koja je intenzivno počela još prije godinu dana. Konkretno u slučaju osječke i našičke bolnice to znači da našički pacijenti više neće morati putovati u Osijek na preglede i kontrole, nego će osječki specijalisti dolaziti na rad u Našice, dok će Našice postati županijski bolnički centar za palijativne bolesnike.

- Ovime počinje dugo najavljivani projekt funkcionalnog spajanja hrvatskih bolnica, a u ovom slučaju podižemo sigurnost i kvalitetu liječenja. Osječka bolnica preuzela je veću obvezu, jer šalju svoje specijaliste, dok opće bolnice ostaju nezavisni pravni subjekti. Ono što želimo razvijati u Našicama jest palijativa i respiracijski centar za bolesnike na aparatima. Ovime se racionalizira potrošnja jer smanjujemo dežurstva i potrebu za opremom te iskorištavamo sve ljudske resurse koje imamo - naglasio je ministar Kujundžić koji će tijekom tjedna nazočiti sličnom potpisivanju ugovora između bolnica u Karlovcu i Ogulinu, Kninu i Šibeniku, kao i Vinkovcima i Vukovaru.

Ono što je bilo iznimno važno za naglasiti ravnatelju našičke bolnice Hrvoju Šimiću je da ova bolnica i dalje ostaje neovisna zdravstvena ustanova u vlasništvu i pod ingerencijom Županije.

- Mi smo dobili status, ostajemo opća županijska bolnica i ne postajemo dio KBC-a Osijek, ali definitivno krećemo u pregovore oko dodatnog finaciranja naše bolnice i od strane države. Naime, trenutačno imamo deset kreveta za palijativne bolesnike, a potrebe Županije su 25 kreveta. Također se po palijativnom bolesniku u ovom trenutku plaća oko 508 kuna, što definitivno nije dovoljno, ako znamo da je riječ o bolesnicima koji nerijetko pate od dekubitusa i nužni su im antibiotici i brojni drugi skupi lijekovi kako bi im se umanjila patnja i bol. Zbog toga ćemo pregovarati o sredstvima ne samo s Ministarstvom zdravstva, nego i Ministarstvom hrvatskih branitelja, budući da je u ovu priču uključena i braniteljska populacija - naglasio je ravnatelj Šimić.

Ravnatelj KBC-a Osijek naglasio je kako je cijeli događaj zapravo zaokruživanje priče koja traje godinu dana, jer čak pet područja zdravstva u našičkoj bolnici pokrivaju i osječki liječnici.

- U Našicama nema ni CT-a, pa KBC Osijek našičkim pacijentima obavlja i tu uslugu - naglasio je Zubčić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić pozdravio je ovaj događaj, naglašavajući kako Županija podržava svaku ideju koja donosi uštede i kraće liste čekanja za naše pacijente.

Nefreteta Z. EBERHARD
O OTPLATI DUGA VELEDROGERIJAMA I NOVIM SPECIJALIZACIJAMA U RUJNU

Ministar Milan Kujundžić u Osijeku se osvrnuo i na dug veledrogerijama koji je prešao iznos od osam milijardi kuna. “Bolnice sigurno neće zbog toga ostati bez lijekova i mi uspješno pregovaramo s veledrogerijama. U razgovoru s premijerom dogovoreno je da krećemo u sukcesivnu otplatu duga na mjesečnoj razini, za što će se odobriti dodatna sredstva”, komentirao je Kujundžić koji je potvrdio kako se ove godine iz sredstava EU fondova financira 170 specijalizacija za liječnike, a u rujnu kreću novi natječaji za specijalizacije.

NEMA GLASNOGOVORNIKA JER “NIJE KLASIČNI POLITIČAR”

Na upit zbog kojeg razloga Ministarstvo zdravstva još uvijek nema glasnogovornika, što novinarima otežava pristup informacijama, ministar Kujundžić odgovora kako je to zato što on nije klasični političar. “Sve što trebate možete me sada pitati”, komentirao je kroz smijeh ministar.

Našička bolnica postat će respiracijski centar

Našička bolnica doista odskače građevno, čistoćom i organizacijom od drugih bolnica, što me iskreno raduje. Vjerujem da smo funkcionalnim spajanjem napravili pozitivne pomake, rekao je nakon obilaska Opće bolnice Našice ministar zdravstva Milan Kujundžić, Osim odjela za palijativnu skrb, najavio je i otvaranje respiracijskog centra u Našicama. Govoreći o funkcionalnoj integraciji s osječim KBC-om, rekao je: “Ovo je početak velikog projekta koji će omogućiti opstojnost našičke bolnice, primjereniju organizaciju radi veće kvalitete i sigurnosti za pacijenta, otvaranje novih djelatnosti koje će osigurati prihodovnu stranu ove ustanove bolnice te ostanak visokih standarda kvalitete medicine”.

Ravnatelj OB-a Našice Hrvoje Šimić rekao je da ministrov dolazak potvrđuje važnost rada, postojanja i samostalnosti bolnice. Najavio je da će za dva mjeseca našička bolnica dobiti novi CT uređaj.

“Sve ono što planirate napraviti poticajno je, a uvjeren sam da ćemo suradnjom Grada, Županije i države uspjeti napraviti bolnicu onakvu kakvu želimo”, poručio je gradonačelnik Našica Josip Miletić. S.Fridl