Sport
NK VIŠNJEVAC

Mogu li i u nižoj ligi zaustaviti silazni trend?
Objavljeno 17. srpnja, 2017.

Ponirući trend Višnjevac je nastavio i u netom okončanoj sezoni. Epilog toga bilo je ispadanje iz trećeligaškog društva.

Na zapadnoj periferiji Osijeka nije slutilo na dobro već prošloga ljeta, kada je veći broj igrača iz udarne postave napustio klub, a nitko, praktički, nije došao, točnije od onih koji bi unaprijedio igru. Ni taj prethodni ciklus nije bio bajan jer je momčad završila u tabličnom prizemlju, a kako je ona potom dodatno bila oslabljena, pretpostavljala se ponovna borba za ostanak.

Uvjerljivo posljednji

Prema, međutim, viđenom ne bi se moglo nazvati borbom jer je Višnjevac na kraju bio uvjerljivo zadnji zaostajući za onim neposredno ispred sebe 18 bodova i osvojivši iz 30 utakmica svega 11 bodova. Zapravo 12, ali zbog neodlaska u Varaždin disciplinski je sudac oduzeo Višnjevčanima bod tako im pokvarivši i onako katastrofalni proljetni (ne)učinak. Momčad, naime, trenera Milana Vuice u drugom je dijelu prvenstva pobijedila samo Vukovarce i 14 puta teren napuštala praznih ruku, pri čemu u nekoliko navrata pun(ij)e mreže.

Prošloga ljeta povjerenje vođenja prve momčadi iskazano je Antoniju Šariću, koji nije dugo trajao pa ga je, nakon polovine jeseni, zamijenio Milan Vuica, koji je u svom prethodnom mandatu na klupi Višnjevca imao uspjeha. Nastavili su se, međutim, negativni rezultati do same završnice prvoga dijela sezone kada je nekoliko uspjeha probudilo nadu u bolje proljetne dane.

- Znatno slabija i mlađa momčad u odnosu na prethodnu sezonu nije mogla odmah odgovoriti trećeligaškoj zadaći. Podizanjem rada i atmosfere te stjecanjem uvodnog iskustva u završnici jeseni uspjeli smo ostvariti nekoliko pobjeda na čemu smo bazirali optimizam za drugi dio prvenstva. Očekivali smo osnaživanje kadra te uz pretpostavljeno dobro odrađeno zimsko pripremno razdoblje vjerovalo se da se status može zadržati. Naglasak je bio na domaći start koji je okončan suprotnim, neželjenim i posve deprimirajućim ishodom nakon kojeg se teško bilo vratiti među žive. Nizali su se novi porazi i ubrzo se ostanak u konkurenciji sveo na teoriju protiv koje je bila praksa na terenu - pričao je Milan Vuica, koji je okončao prvenstvo na klupi višnjevačkog kluba prisjećajući se što se dogodilo između dvije polusezone.

- Tijekom prvenstvene stanke umjesto da se pojačamo, napustilo nas je još nekoliko igrača, a uspjeli smo dovesti samo rekonvalescenta Grafinu na posudbu iz vinkovačke Cibalije te Jakšića iz Osijekove škole. Istodobno među seniorima školujući naše mladiće za koje je to bila prezahtjevna misija, a da nevolja ne dolazi sama popratile su nas brojne ozljede, zbog čega prečesto nisam mogao raspolagati s najboljom momčadi - Vuičina je prošlosezonska analiza koja je vodila samo u jednom smjeru. Prema izlaznim trećeligaškim vratima uz bojazan da bi se taj silazni trend mogao nastaviti i u nižoj natjecateljskoj konkurenciji.

Stabilizacija

Stoga je u tijeku vruće logističko ljeto kako bi se momčad, pa i klub stabilizirali te potom ponovno razmišljalo o povratku u netom izgubljene sfere.

- U klubu ima dosta mladih i perspektivnih igrača koji su višnjevačka budućnost, ali ne i sadašnjost jer im predstoji puno rada kako bi dosegnuli potrebnu, odnosno željenu razinu. Vjerujem da mogu parirati četvrtoligaškoj konkurenciji, ali ne i promptno izboriti povratak u trećeligaško društvo, što i nije imperativ. Bar od ljudi koji su ostali uz klub i vode ga, a sada se moraju odrediti kako dalje. Šteta bi bilo da ono što se godinama gradilo vlastitim sredstvima i naporima u kratko vrijeme nestane, a mislim da u tome smjeru razmišljaju svi oni kojima je Višnjevac na srcu i mogu mu pomoći. Svi smo sada upali u letargiju, ali mislim da ćemo to relativno brzo nadvladati i osoviti klub na noge po kojima je postao relevantan u slavonsko-baranjskoj regiji - s dosta otvorenih pitanja zaključio je trener Vuica koji, unatoč želji čelnika, nije još prelomio želi li kormilariti višnjevačkim brodom (i) u četvrtoligaškom društvu.

Dražen LEKŠAN

Milan Vuica

trener

Svi smo upali u letargiju, ali šteta bi bilo da ono što se godinama gradilo vlastitim sredstvima i naporima u kratko vrijeme nestane