Novosti
TOMISLAV TOLUŠIĆ, MINISTAR POLJOPRIVREDE

Uvijek ću protežirati domaće poljoprivrednike i lokalne proizvode
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Nisam protiv uvoza, ali što nedostaje domaćem mlijeku, rajčici, brašnu...?

S ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem razgovarali smo o nedavnom njegovom prozivanju nekih trgovačkih lanaca zbog uvoznog peciva i kruha te protežiranju domaće proizvodnje hrane.

Prilično ste uzburkali duhove objavom upozorenja da dva trgovačka lanca - Kaufland i Lidl prodaju uglavnom uvozni kruh i pecivo. Pozvali ste građane da provjeravaju deklaracije proizvoda i kupuju hrvatske proizvode. Zašto ste se odlučili biti tako izravni i prozvati neke trgovce?

- Ne mogu ostati ravnodušan kad vidim da poljoprivrednici sijeku voćke jer ih ne mogu prodati, a trgovine pune uvoznog voća i povrća. Kao, nemamo dovoljno, pa uvozimo, pa kako onda i ovo što imamo ne možemo prodati u vlastitoj zemlji?! Kako i jedna domaća dinja može biti skuplja od one uvozne koja putuje tisuće kilometara do naše trgovine? Čini mi se da premalo cijenimo svoje... Uvijek sam otvoren i izravan, možda netipično za jednog ministra, nekima čak i neprihvatljivo, ali ne mogu drugačije. Prije svega čovjek sam od krvi i mesa, a onda i ministar poljoprivrede, i želim, moram i uvijek ću protežirati hrvatske poljoprivrednike i lokalne proizvode. Kao i drugi kolege ministri poljoprivrede, s kojima razgovaram svaki mjesec, branim domaću proizvodnju. I dalje ću poticati ljude da kupuju domaće proizvode – ne samo zato što su to naši proizvodi nego zato što su najsigurniji i ne putuju izdaleka.

Kupci najvažniji

Vaše upozorenje pozitivno su doživjeli domaći proizvođači, no ne i trgovci. Kažu kako su im kupci najvažniji. Kako se još može djelovati na građane i njihovu svijest o značaju kupnje domaćih proizvoda?

- I meni su kupci najvažniji, pa nikad nije bilo više inspekcija hrane nego u posljednjih osam mjeseci mog mandata. Sve informacije o salmonelama potrošači su dobili upravo od nas - Ministarstva poljoprivrede, koje je pravovremeno informiralo gdje, što i koliko neispravne hrane smo pronašli i povukli s tržišta. Pazimo na zdravlje potrošača i evo upravo smo krenuli s informativnom kampanjom o pravilnom rukovanju hranom, koja savjetuje kupce kako izbjeći bolesti podrijetlom iz hrane.

Naš je primarni zadatak osigurati zdravstveno ispravnu hranu potrošačima, ali i zaštititi proizvođače hrane – hrvatske poljoprivrednike i omogućiti im poštene uvjete proizvodnje i trženja njihovih proizvoda.

Nemam ja ništa protiv uvoznih proizvoda, nemojte me krivo shvatiti, ali neka mi netko kaže što nedostaje domaćem mlijeku, rajčici, brašnu...?! Imamo odlične male i velike pekare u domaćoj industriji. Hajdemo staviti domaće na prvo mjesto, hajdemo cijeniti sebe i svoje. Neka nam hrvatsko bude prvi izbor – to je bila moja poruka.

Trgovački lanci, a čini se da je mala razlika između inozemnih i domaćih, uvoz proizvoda i veliku zastupljenost uvoznih proizvoda na policama opravdavaju odnosom kvalitete i cijena tih proizvoda. Može se vidjeti kako na tržištu konkurentni proizvođači opstaju, rastu i izvoze, poput Mlinara. I mnogi mali proizvođači - OPG-ovi uspijevaju dobro poslovati u suradnji s tim istim trgovačkim lancima. Što Ministarstvo i Vlada čine da pomognu domaćim proizvođačima da budu konkurentniji?

- Nova ekipa u Ministarstvu poljoprivrede u samo osam mjeseci osmislila je cijeli niz mjera koje već sad podižu konkurentnost domaće poljoprivrede, a dostupnost novca iz EU fondova podigli smo s mizernih osam posto prošle godine na 30 posto do kraja ove. Tim novcem u Hrvatskoj se upravo grade skladišni kapaciteti i hladnjače kako bi domaći proizvođači imali dobru ponudu u vrijeme velike potražnje. Grade se preradbeni kapaciteti i oni za konzerviranje i smrzavanje proizvoda. Plaćamo petogodišnje troškove udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije kako bi poljoprivrednici optimizirali proizvodnju, jeftinije nabavljali repromaterijal i tako udruženi lakše dogovorili bolje otkupne cijene svojih proizvoda.

U “petoj brzini”

Uvrštavanjem kratkih lanaca opskrbe u Zakon o javnoj nabavi, praktički smo svim javnim naručiteljima - bolnicama, školama, vojarnama, uvjetovali nabavu hrane od lokalnih proizvođača. Uredili smo poštene odnose između proizvođača i otkupljivača i pomogli mljekarima s tri pravilnika Mliječnog paketa. Pripremili smo četiri nova zakona koji poljoprivrednicima olakšavaju savjetovanje i edukaciju, koje štite i kategoriziraju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koji uređuju jasna pravila korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta te kojima se zabranjuju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. Kroz kampanju Doručak s hrvatskih farmi obišli smo cijelu Hrvatsku promovirajući domaće proizvode koji nose oznake visoke kvalitete. Prije žetve u Slavoniji izmijenili smo parametre kvalitete i klasa pšenice te inzistirali na poštenim uvjetima za proizvođače i otkupljivače. Jedni bez drugih ne mogu. Volio bih vidjeti da domaća pšenica završi u proizvodnji finalnih proizvoda - tjestenine, kruha...

Radimo u “petoj brzini” i dajemo sebe u ovaj posao, a obećavam da ćemo tako i nastaviti. Ali ne zaboravite – mi smo samo kotačić u stroju koji može učiniti promjene, nabolje. Svi mi moramo promijeniti svijest i cijeniti plodove vlastite zemlje. Ostanemo li bez proizvodnje vlastite hrane, budućnost nam je neizvjesna.

Igor MIKULIĆ

Hajdemo staviti domaće na prvo mjesto, hajdemo cijeniti sebe i svoje! Neka nam hrvatsko bude prvi izbor – to je bila moja poruka.

Mjere daju rezultate - uvoz piletine smanjen za 35 posto

Prepoznaju li to protežiranje domaćeg hrvatski građani? Imate li pokazatelje koji to potvrđuju?

- Ljudi to prepoznaju, počeli su čitati deklaracije i kupuju domaću hranu. Najbolji je primjer piletina - u prva četiri mjeseca ove godine uvoz pilećeg mesa pao je za 35 posto. Uz to, uvezli smo upola manje nego što smo izvezli. Pametnome dosta!

Opet ponavljam, Ministarstvo poljoprivrede ne može zabraniti uvoz hrane jer je Hrvatska članica jedinstvenog tržišta Europske unije, ali očito dobrim mjerama i promidžbom domaćih proizvoda uvoz možemo smanjiti, a domaću proizvodnju vratiti na zelenu granu. Malim koracima grabimo prema tom putu.