Novosti
ĐURO SESSA:

Vrhovni sud je u vrlo teškoj situaciji
Objavljeno 16. srpnja, 2017.

Predsjednik Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Đuro Sessa ustvrdio je u subotu navečer da je Vrhovni sud Republike Hrvatske u vrlo teškoj situaciji te da suci, zakonodavna i izvršna vlast moraju učiniti sve da Vrhovni sud dođe u situaciju da stabilizira sudsku praksu, te ocijenio da produktivnost nije kvaliteta Vrhovnoga suda, nego ga sprječava u stabilizaciji sudske vlasti.

“Produktivnost Vrhovnoga suda nije kvaliteta nego sprječava Vrhovni sud da stabilizira sudsku praksu”, ocijenio je Sessa, gostujući u Dnevniku HRT-a. Na pitanje koji će mu biti prioriteti u radu, Sessa je odgovorio kako smatra da predsjednik Vrhovnoga suda mora na prvome mjestu biti predsjednik svoga suda, a onda predstavljati sudbenu vlast kao takvu, odnosno da “ne bude predsjednik svih predsjednika”. S tim u vezi, spomenuo je da Finska, koja ima sličan broj stanovnika kao i Hrvatska, ima nešto manje sudaca Vrhovnoga suda od Hrvatske, a finski Vrhovni sud donosi 120 odluka godišnje, te podsjetio da je, dok je radio kao sudac, toliko odluka donosio u tri ili četiri mjeseca.

Na pitanje je li razočaran što nije dobio potporu oporbe, Sessa je odgovorio niječno i dodao kako time nije razočaran, jer "ako se odluke donose većinom, a svaka je odluka donesena potrebnom većinom zakonita". Ustvrdio je, pak, da je razočaran time što je razlog koji je navela oporba, a zbog kojega nije dobio njihovu potporu, potpuno neistinit te da se to ne događa prvi put.

“Prvi put je to bilo kada sam se natjecao za suca Europskoga suda u Strasbourgu, kada je 'egzekutor' bio profesor Kregar, a idejni začetnik negdje drugdje, a sada je ista stvar ponovljena. Jednostavno, sve što je tamo navedeno nema veze s istinom”, ustvrdio je.

Oporba je, naime, zamjerila Sessi prodaju zemljišta u Dubrovniku Ivici Todoriću te zašto to nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Sessa je odgovorio da nije riječ o prodaji, ali da to i nije ključno pitanje, nego što je ta transakcija izvršena u ožujku 2005., kada uopće nije postojala obveza predaje imovinskih kartica. Kako je rekao Sessa, u toj istoj godini uplatio je stan i kada je nastupila obveza podnošenja imovinske kartice nije imao ni novac koji bi trebao prijaviti, a ni stan, jer je stan još bio u izgradnji.

“Kada mi je pak stan predan u posjed, a nisam čekao uknjižbu prava vlasništva, kako je to iznio Peđa Grbin, stan sam prijavio u imovinskoj kartici i on je od tada sve vrijeme u imovinskoj kartici. Prema tome, ta činjenica da sam nešto dobio, a nisam prijavio, uopće ne stoji, a osim toga, ja i moja obitelj koja i sada ima prilično neugodnosti zbog ove afere, treba reći da smo mi sklopili sporazum s društvom Medijator, a ne s Ivicom Todorićem”, izjavio je.

Na primjedbu novinarke kako mnogi smatraju da je stanje hrvatskoga pravosuđa jako loše i da je ono rak-rana hrvatskoga društva, Sessa je odgovorio kako se nikako ne bi s tim složio, jer je sudstvo jedan od dijelova državne vlasti koje jako dobro funkcionira, stabilno je i mi se, prema brojnim pokazateljima, nalazimo u sredini zemalja Europske unije, a ono gdje zaostajemo je dužina trajanja postupaka. “Mislim da je to posao na koji se svaki sudac treba koncentrirati, a stvar rukovodstva sudova i države je da nađe modalitete i alate da se to spriječi. Tako mislim da u tom smislu nema neke velike potrebe za tako pretjeranom kritičnošću”, ocijenio je Sessa. H

PROBLEM JE ZAKON O NAPLATI NOVČANIH TRAŽBINA PUTEM FINE

Vezano uz izmjene Ovršnoga zakona koje je donio Hrvatski sabor, Sessa je rekao kako smatra da je taj zakon pokušao riješiti slabe i nezaštićene koji su u nezavidne situacije došli bez svoje krivnje, Pri tome, rekao je, kako se boji da nije napravljena analiza dugovanja i zašto su te osobe došle u blokade i zašto se vode ovršni postupci koji se, pak, ne vode samo zbog naplate tražbina, nego i zbog predaje stvari i različitih obveza, te se zato Ovršni zakon ne može tek tako smatrati nekim nepotrebnim zakonom. Sessa je uvjeren da više stotina tisuća blokiranih građana u Republici Hrvatskoj nije posljedica Ovršnoga zakona, nego Zakona o naplati novčanih tražbina putem Fine. “Kada se sud potpuno isključio iz procjenjivanja kada ima mjesta da se zastane s ovrhom, jer se ovrhovoditelja neće pretjerano oštetiti, a pomoći će se ovršeniku. Dok su to radili samo sudovi, nismo imali taj problem”, zaključio je predsjednik Vrhovnoga suda RH Đuro Sessa.

Možda ste propustili...

KLJUČNI VJEROVNICI AGROKORA

Jamstva su zakonita i valjana

ČLAN UPRAVE NUKLEARNE ELEKTRANE KRŠKO ODBACIO TVRDNJE ŠEFA HNS-A

Perharić: Potvrđujem da mi je Vrdoljak prijetio

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana