Regija
OPG MIRKA BUŠLJETE IZ DUGE MEĐE

S više od hektara šljiva godišnje ubere oko 25 tona
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Zasadili su sedam vrsta šljiva koje beru u različito vrijeme, a ovogodišnji urod ocjenjuju odličnim

DUGA MEĐA - Mirko Bušljeta iz Duge Međe, mjesta u općini Zdenci, proizvođač je prepoznatljivog slavonskog voća - njegov OPG Bušljeta ima više od hektara konzumnih šljiva, s kojeg godišnje uberu oko 25 tona šljive.

Pravilan uzgoj

- Već punih 11 godina bavim se šljivama. Počeo sam takoreći od nule, i, evo, danas s tih hektar i nešto nasada radim i borim se za svaki kilogram. Otkupna cijena je 2,5 kune za kilogram i uglavnom sve dajemo u tvrtku Brana Virovitica, uz činjenicu da je prijevoz moj. Vozim svaki dan kada je berba u tijeku. Troškovi su veliki, no sretan sam da mogu negdje plasirati šljive. Što se tiče branja, sve to radimo obiteljski, okupimo se i zajedno krenemo u akciju – kaže Mirko.

- Sve kreće od pravilnog uzgoja, a ono što je vrijedno reći jest to da je šljiva biljka koja se jako malo prska. Mi prskamo najviše do šest puta prije cvata, a primjerice jabuke i grožđe prskaju se čak od 12 do 16 puta. S obzirom na to da imam sedam vrsta šljiva, svaku, naravno, beremo zasebno. Berba ukupno traje oko dva mjeseca, negdje od kraja lipnja do početka rujna. Ove godine je urod, da ne ureknem, odličan, što se ono kaže, grane vise koliko su rodne. Daj Bože samo da ne bude nekakvog velikog nevremena i da berbu završimo uspješno – nastavlja Bušljeta koji je u ovom poslu ostao sam uz suprugu. Kćerka i sin davno su otišli od kuće.

- Svatko za svojim poslom, brakom i tako. U početku sam imao namjeru i proširiti nasade, no odustao sam kada znam da nemam to kome ostaviti. Dok mi možemo, radit ćemo, a onda ćemo vidjeti – kaže Mirko, koji je svojim šljivama pokrenuo i jednu uspješnu manifestaciju te se pokazao i kao veliki humanitarac te promotor zdrave, domaće prehrane.

Pekmezijada

Naime, 12. kolovoza u Dugoj Međi bit će održana 6. pekmezijada, natjecanje u kuhanju domaćeg slavonskog pekmeza od šljiva, koju donira Mirko Bušljeta.

- Možemo to nazvati natjecanjem, no naša pekmezijada prije svega je druženje nas Slavonaca i promocija domaćeg proizvoda. U sklopu te manifestacije pečemo domaću rakiju od šljiva, kuhamo kukuruz, pečemo domaće palačinke, a kao prvo jelo kada sve počne neizostavni je domaći, masni kruh s tucanom paprikom. Naravno, na kraju je i degustacija svih pekmeza, stručno ocjenjivanje, a svaka ekipa koja kuha mora ostaviti određenu količinu pekmeza organizatoru i mi to, kao Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa, uz pomoć ostalih OPG-ova s područja općine Zdenci, doniramo vrtiću u Zdencima, udruzi Jaglac u Orahovici, i drugim udrugama za osobe u potrebi. Cilj je ove manifestacije promocija domaćih slavonskih, proizvoda kao zdrave hrane. Pozivamo sve da nam se pridruže, jer domaće je definitivno najukusnije, najkvalitetnije i najzdravije – zaključuje idejni začetnik ove manifestacije Mirko Bušljeta.

Vladimir GRGURIĆ

2,5

kune otkupna je cijena za kilogram, a Bušljeta uglavnom sve proda tvrtki Brana Virovitica, uz svoj prijevoz

prednost

ŠLJIVA JE VOĆKA KOJA SE JAKO MALO PRSKA

Berba ukupno traje oko dva mjeseca, od kraja lipnja do početka rujna

Pekmez za oboljele od dijabetesa

- S nama su redovito na pekmezijadi i dijabetičari iz Orahovice, koji rade jedinstveni pekmez prema recepturi za oboljele od ove opake bolesti. Ove godine javili su nam se sudionici iz Osijeka, Virovitice, Našica, Slatine, Orahovice i svih okolnih mjesta. Ova, 6. pekmezijada, prvi je put kod nas u Dugoj Međi, jer smo do sada zbog nedostatka određenih uvjeta bili u Zdencima. Želimo ovo dignuti na što višu razinu, dolaze nam stručnjaci iz Poljoprivredno-savjetodavne službe, stručnjaci kuhari, a ove godine najavljen je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je kao virovitičko-podravski župan bio naš redoviti gost - kaže Bušljeta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA VRTIĆ U ŠEĆERANI 1,8 MIL. KUNA

Beli Manastir će imati tri moderna vrtića

2

RANI POČETAK ŽETVE PRIJEČE KIŠE

Zrno pred klijanjem, prvi prinosi žita razočarali

3

DRŽAVA NE DA DODATNE URINARNE KATETERE

U Šimunovim nogicama
nema više od 25 kostiju