Učionica
JOŠ JEDAN VELIKI SPORTSKI USPJEH

Sveučilište u Osijeku postalo akademski viceprvak države u muškom nogometu
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Na posljednjem Unisport prvenstvu Republike Hrvatske, koje je održano od 12. do 14. lipnja u Sv. Martinu na Muri, muška nogometna reprezentacija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojila je sjajno drugo mjesto i titulu akademskog viceprvaka države.

Ekipa Sveučilišta u Osijeku bila je smještena u skupinu A, sa Sveučilištem iz Zagreba, Sveučilištem Sjever te Veleučilištem iz Slavonskog Broda. Skupinu B činili su pak Sveučilište iz Splita, Veleučilište VERN iz Zagreba, Veleučilište iz Vukovara te Veleučilište Baltazar Zaprešić. Osječki su igrači kroz skupinu prošli dvama pobjedama (protiv Slavonskog Broda i Sjevera, obje po 2:0) te jednim porazom (0:2 protiv Zagreba), čime su osvojili skupinu i izborili finale protiv Splita (pobjednici skupina igrali su finale, a drugoplasirani za treće mjesto). Na žalost, u finalu je Split bio bolji te je sa 3:1 osvojio naslov državnih prvaka, a osječki studenti dobili su srebro. Nužno je naglasiti kako je ovo vrhunski rezultat, koji se nastavlja na odlično četvrto mjesto s prošlogodišnje Univerzijade i vrlo vjerojatno znači plasman na Univerzijadu sljedeće godine u Coimbri, u Portugalu. Ekipu Sveučilišta ponovo je predvodio uhodani profesorski dvojac (kao i na prethodnim natjecanjima) Zoran Vladović (Pravni fakultet), izbornik, i Petar Kerže (Feritos), trener. Ekipu viceprvaka činili su: Ante Anić, Zoran Bosak, Mato Marčetić, Mateo Miličić, Marin Ištvanić, Stanko Jeftimir (Feritos), Matias Lamza, Domagoj Žigri, Dino Galičić, Luka Babić (Pravni fakultet), Ivan Dominković, Petar Krešimir Karamatić (Ekonomski fakultet), Relja Mihajlović, Igor Viljevac (Poljoprivredni fakultet), Matej Peharda (Filozofski fakultet) i Tomislav Zelenika (Građevinski fakultet). Ovim je srebrom okončana domaća natjecateljska sezona osječkih sveučilištaraca, a međunarodnu sezonu trebaju završiti osječki džudaši i košarkašice na svojim europskim prvenstvima u srpnju.

(Igor Salajić)

Srebro Pravosa iz Beča

Već duže pratimo rast i razvoj nogometne reprezentacije Sveučilišta u Osijeku, a ovom prigodom valja se prisjetiti začetaka nogometne priče na Sveučilištu u novije vrijeme. Studentska športska udruga Pravnog fakulteta, nazvana Pravos, od svoga osnutka, 2000., održavala je susrete s ekipom Efosa (Ekonomski fakultet u Osijeku), čime su te ekipe utirale put formiranju sveučilišnog prvenstva kakvo postoji danas. Danas umirovljenik, a u ono vrijeme predavač, profesor Antun Fijala je kao izbornik s članovima Pravosa sudjelovao na brojnim međunarodnim natjecanjima. Najviše se pamti srebro iz Beča, na međunarodnim IFIUS studentskim igrama, gdje je tek u finalu legendarni profesionalni nogometaš Ali Daei s iranskom sveučilišnom reprezentacijom zaustavio Pravos. Stoga je očita dobra tradicija nogometa na Sveučilištu u Osijeku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike