Učionica
ZAPAŽEN NASTUP STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA OSIJEK NA WILLEM C. VIS MOOT NATJECANJU U BEČU

Hrvatski studenti u društvu studenata s Harvarda i Stanforda
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Studenti Pravnog fakulteta Osijek još su jednom pokazali kako se rad, zauzimanje i želja za stjecanjem praktičnih znanja ipak mogu isplatiti.

U lipnju 2016. formirali su tim za međunarodno Willem C. Vis Moot natjecanje, a nakon nešto manje od godinu dana priprema konačno su i prvi put predstavili Sveučilište u Osijeku na najprestižnijem natjecanju tog tipa u svijetu.

Šesteročlani tim Pravnog fakulteta činili su: Ana Marija Čuljak, Filip Jelavić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko, Matea Sekur i Mario Vrdoljak; redom studentice i studenti četvrte i pete godine fakulteta. Iako su svi sudjelovali u dugotrajnim pripremama, Katarina i Tomislav izabrani su za govornike na završnom natjecanju. "Sučelili smo se s odličnim timovima poput Loyola University iz Chicaga, Qatar Universityja, UCD-a iz Dublina i australskog La Trobea te smo možda i sebe malo iznenadili činjenicom da smo u tri od četiri meča bili bolji od naših protivnika", objasnio je Tomislav. Iako nisu ušli u završnu knockout rounde, Katarina ističe da je i ovo veliki uspjeh: "Pripremali smo se gotovo deset mjeseci uz studij i poslove koje radimo, što je bilo izrazito zahtjevno, no na kraju uvijek odlučuju finese. Neka mnogo poznatija sveučilišta poput Harvarda i Stanforda također nisu uspjela ući u knockout rounde, što mnogo govori o kvaliteti natjecanja. Komentari sudaca na naša izlaganja i argumentaciju bili su odlični, a ako uzmemo u obzir da neka sveučilišta imaju višedesetljetnu tradiciju sudjelovanja na Vis Mootu, mi se vraćamo zadovoljni i bogatiji za neponovljivo iskustvo", rekla je Katarina. Ukupno 24. izdanje Willem C. Vis Moot natjecanja održano je od 7. do 14. travnja u Beču, a okupilo je timove s 343 sveučilišta iz cijelog svijeta. Konačnu pobjedu u finalnom meču odnio je tim kanadskog University of Ottawa.

(Katarina Knežević)

Što su Moot court natjecanja?

Moot court natjecanja proizišla su s američkih pravnih fakulteta kao način sučeljavanja najboljih studenata, kako u pisanoj argumentaciji obiju strana u određenom sporu, tako i onoj konačnoj, usmenoj formi pred samim sudom. Vis Moot je natjecanje u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži i smatra se najprestižnijim tog tipa u svijetu. Svake godine okupi stotine arbitara i mentora te tisuće studenata koji prolaze oštre selekcije svojih fakulteta kako bi ih predstavljali samo oni najbolji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike