Osijek
POTPISAN UGOVOR

Za 15-ak dana započinju radovi na Staroj pekari i Trgu Vatroslava Lisinskog
Objavljeno 30. lipnja, 2017.

Za petnaestak dana tvrtka Monte-Mont d.o.o. počinje radove u Tvrđi, odnosno rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu kulturno-javnog dobra Stare pekare u Edukativni i informativni turistički centar mladih te rekonstrukciju, revitalizaciju i rehabilitaciju Trga Vatroslava Lisinskog.

Jučer su, naime, za Tvrđu kao važan turistički potencijal, ugovore potpisali gradonačelnik Ivan Vrkić i vlasnik Monte-Monta d.o.o. Vladimir Iličić, a voditeljica tog projekta je u ime Grada Osijeka pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Ljiljana Belajdžić.

Ukupna vrijednost projekta je 66 milijuna kuna, od kojih je nepovratnih 52 milijuna dobivenih iz europskih fondova, a razdoblje provedbe projekta je ukupno za oba radilišta 36 mjeseci (ovisno o tome hoće li prilikom iskapanja naići na arheološke artefakte, moglo bi se i produžiti).

Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Grada Osijeka, kazala je kako se radi o do sada najvećem projektu prijavljenom od same osječke uprave za EU financiranje, a počeo je službeno 1. veljače, a nakon okončanja javne nabave i isteka popratnih postupaka i rokova rezultat je ovo potpisivanje kojim se angažira lokalna tvrtka. Ovim projektom počinje sveobuhvatna obnova Tvrđe s novim projektom rekonstrukcije cjelokupne infrastrukture u baroknoj jezgri.

- Radimo svjetski posao po svjetskoj proceduri, a najvažnije je – radit će ga domaći ljudi. Imamo svoje kapacitete za ovaj vrlo zahtjevan posao i to je najveća vrijednost. Ovim ulaganjem Tvrđi dajemo sasvim novu dimenziju, a s druge strane zapošljavamo naše ljude. Ulaganjem u građevinsku operativu najprije se vraća mogućnost da stvorimo pretpostavke za veće zapošljavanje i pokretanje gospodarstva u Osijeku. To je najveća vrijednost, a kada dodamo da su to nepovratna 52 milijuna iz EU-a, možemo se pohvaliti da najmanje ide iz našeg proračuna, što je dokaz da je cijeli ovaj posao dobro vođen – kazao je Vrkić.

Iličić je zahvalio gradonačelniku i Gradu na aktivnostima koje su prethodile, a sada će doći vidljivi dio kada će građani vidjeti kako se radi.

- Naša djelatnost kojom se inače većinski bavimo jest spomenička baština. Drago mi je što ćemo povući sredstva jer je graditeljstvo pokretač svega ostalog, odnosno popratnih djelatnosti, tako da ćemo i trgovce i podizvođače uključiti u izvođenje projekata, a na kraju krajeva drago mi je i zbog građana da se pokrenuo taj projekt jer svi mi znamo koliko nam Tvrđa vrijedi, koliko znači Osijeku u svim segmentima, posebice u turističkom dijelu - rekao je Iličić.

Druga faza je infrastruktura u Tvrđi. Projekt je, napomenuo je Vrkić, gotov, i to je projekt koji Grad predaje za financiranje u okviru ITU natječaja, čim budu otvoreni.

Darko PEJIĆ
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana