TvObzor
CHRISTINA APPLEGATE

Naizgled krhka glumica dvaput je pobijedila sudbinu u pustolovini zvanoj život
Objavljeno 30. lipnja, 2017.

U razdoblju od kraja osamdesetih do kraja devedesetih glumila je “glupastu plavušu” u kultnoj humorističnoj seriji “Bračne vode”, koju smo donedavna ponovno imali prilike pratiti na RTL Kockici, ali bez obzira na to koliko je serija i filmova poslije snimila, svima će ostati poznata kao Kelly Bundy.

Većina već zaključuje kako se radi o glumici Christini Applegate, rođenoj prije 45 godina u Hollywoodu. Svoj je televizijski debi ostvarila sa samo tri mjeseca, pojavivši se, s majkom Nancy, u američkoj sapunici “Naši najbolji dani”, a zatim i u reklamama za kompanije “Playtex” i “K-Mart”. Njezina prva veća televizijska uloga bila je ona u kratkovječnoj dramskoj seriji “Heart of the City”, nedugo nakon koje je slijedila uloga što je obilježila Christininu karijeru – Kelly Bundy u “Bračnim vodama”.

Dok je još glumila Kelly Bundy, Christina je snimila osam filmova i pojavila se kao gošća u četiri TV serije. Nakon završetka “Bračnih voda”, u svibnju 1997., Christina je snimila još tri filma, a zatim joj je s NBC-ja stigla ponuda za ulogu u sitcomu “Jesse”. Osim što je imala glavnu ulogu samohrane majke koja odgaja devetogodišnje dijete u velikom gradu, Christina je bila i producentica serije, koja joj je donijela nekoliko nagrada, među kojima je i nominacija za Zlatni globus. Iako je ta serija postigla solidan uspjeh i uglavnom bila hvaljena od kritičara, nakon dvije sezone i 42 epizode donesena je odluka o prestanku snimanja.

Dobre kritike

U novom tisućljeću Applegate se vraća velikom platnu u komediji “Daleki rođaci”, u dvostrukoj ulozi – princeze Rosalind i njezina potomka Julije Malfete. Nakon toga dobiva vrlo dobre kritike za ulogu Courtney Rockcliffe u filmu “Najslađe stvorenje”, u kojem joj je najbolju prijateljicu Christinu Walters utjelovila Cameron Diaz. Christina je nastavila uspješno osvajati velike ekrane ulogama u još nekoliko filmova, među kojima je najpoznatiji “Stjuardese lete u nebo” s Markom Ruffalom i Gwyneth Paltrow.

Christina Applegate gostovala je i u popularnoj humorističnoj seriji “Prijatelji”, kao Rachelina mlađa sestra Amy, i to u jednoj epizodi devete i desete sezone. Za to je gostovanje na 55. dodjeli Emmyja osvojila nagradu u kategoriji najbolje gostujuće uloge u komediji.

Bez novih projekata

Kako bi se malo odmorila od malih i velikih ekrana, preselila se na kazališne daske, a ubrzo joj je ponuđena uloga u mjuziklu. Prilikom probe za predstavu “Sweet Charity” slomila je nogu, nakon čega je odlučeno da će se premijera otkazati do daljnjeg. Nekoliko dana poslije uporna Christina molila je producente da se predomisle u vezi s odlukom te je, u travnju 2005., imala svoj debi na Broadwayu. Sljedeće godine pojavila se u videospotu danas pomalo zaboravljene pjevačice Jessice Simpson, za pjesmu “A Public Affair”.

Prije točno deset godina Applegate je počela glumiti u seriji “Tko je Samantha?”, koju smo mogli gledati na Novoj TV, a 2011. i 2012. snimala je sitcom “Probdjevene noći”, na kojem je također radila kao producentica. Ove godine nije se pojavila ni u jednom projektu, ali su joj prošle godine premijeru imale komedije “Mladost u Oregonu” i “Zločeste mame”. Posljednje televizijsko pojavljivanje joj je epizodna uloga u FOX-ovu sitcomu “Rođeni odvjetnik”, 2015.

U kolovozu 2008. magazin People objavio je vijest da je Christini Applegate dijagnosticiran rak dojke, a dva tjedna poslije pobjedonosno je izjavila: “Zdrava sam, tumor je potpuno uklonjen. Iako sam voljela svoje stare grudi, sada se doista super osjećam i posve sam sigurna da neću umrijeti od raka.” Zbog svega što joj se u životu događalo, u jednom je intervjuu izjavila kako mrzi paparazze, koji su je često znali pratiti u korak.

Adrian ANDREJEK

OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:

Christina Applegate

DATUM ROĐENJA: 25. studenoga 1971.

MJESTO ROĐENJA: Hollywood, Kalifornija

LJUBAV: Martyn LeNoble, suprug

DJECA: Sadie Grace, kći

PROBDJEVENE NOĆI

FOXLIFE, PONEDJELJAK - PETAK, 18 SATI

Najčitanije iz rubrike