Učionica
PROF. DR. SC. HELENA SABLIĆ TOMIĆ

Sedam novih diplomskih studija predstavljaju veliki iskorak za Umjetničku akademiju
Objavljeno 26. lipnja, 2017.
"OD OVE JESENI STUDENTI ĆE U OSIJEKU MOĆI UPISATI NOVE DIPLOMSKE STUDIJE - ILUSTRACIJA, KOSTIMOGRAFIJA, SCENOGRAFIJA, LUTKARSKA TEHNOLOGIJA, ŽIČANI INSTRUMENTI, KOMPOZICIJA I TAMBURAŠKO UMIJEĆE"

Protekloga mjeseca (svibanj 2017.) Umjetnička akademija u Osijeku javnosti je, nakon ispunjenih preduvjeta za njihovo pokretanje, predstavila niz novih diplomskih studijskih programa koji će se od jeseni, odnosno od nove akademske 2017./2018. godine, moći upisati na toj umjetničko-znanstvenoj sastavnici Sveučilišta u Osijeku.

U povodu toga za novi broj Sveučilišnog glasnika razgovarali smo s prof. dr. sc. Helenom Sablić Tomić, dekanicom Umjetničke akademije u Osijeku.

Molim vas, za početak ukratko navedite tko su inicijatori i voditelji navedenih studijskih programa, kao i njihove opće karakteristike i uvjete: trajanje, upisne kvote i cijene tih studija.

- Od sljedeće akademske godine, 2017./2018. Umjetnička akademija u Osijeku kreće poprilično ambiciozno s novim studijskim programima na gotovo svim odsjecima. Na Odsjeku za likovnu umjetnost pokrećemo diplomski studij Ilustracija; na Odsjeku za primijenjenu umjetnost novi će biti diplomski studiji Kostimografija, Scenografija i Lutkarska tehnologija, a na nedavno osnovanom Odsjeku za novu glazbu izvodit će se studiji Žičani instrumenti, Kompozicija i Tamburaško umijeće. Vjerujem da će njihovi voditelji, doc. art. Stanislav Marijanović (Ilustracija), doc. art. Saša Došen (Kostimografija, Scenografija, Lutkarska tehnologija) te red. prof. art. Sanja Drakulić i Davor Bobić (glazbena skupina studijskih programa), znati na koji način popuniti kvote te uspjeti na diplomskoj, tzv. MA razini, udovoljiti zahtjevima ovih inovativnih studija od kojih je većina prva i jedina u Hrvatskoj na razini visokog umjetničkog obrazovanja. Inače, godišnje upisne kvote iznose od pet do deset studenata koji će, ako su izvanredni, jednu studijsku godinu plaćati 9200 kuna.

Koji su razlozi za pokretanje navedenih studija? Također, koje su značajke, odnosno noviteti i posebnosti tih studija, u odnosu na srodne ili slične studije u hrvatskom te istočnoeuropskom i srednjoeuropskom okruženju?

-Umjetnička akademija prepoznata je već kao umjetničko-nastavna institucija na kojoj se, jedinoj u Hrvatskoj i šire, može uz glumu studirati i lutkarstvo. Smatrali smo da nakon desetogodišnjeg rada trebamo krenuti u nove programske sadržaje kako bismo proširili ponudu, privukli veći broj studenata i opet bili različiti od one ponude koja se može studirati na srodnim institucijama u Zagrebu, Rijeci, Puli ili Splitu. Svi navedeni studiji predstavljaju jedan novi iskorak i sigurna sam da ćemo privući studente koji će upravo našu instituciju prepoznati kao mjesto poticajnog i kreativnog studiranja.

Koliki je značaj navedenih novih diplomskih studija za Umjetničku akademiju u Osijeku, ali i osječku i hrvatsku akademsku zajednicu u cjelini?

- Mislim da se visokoobrazovne institucije s ponudom studijskih programa trebaju prilagođavati tržištu, trebaju osluškivati što je trenutačni deficit i na taj način proširivati regionalnu i nacionalnu ponudu ne bi li zadržali mlade ljude da ne odu negdje dalje. Ne mislim pri tome da se mladi ne trebaju kretati po europskim i američkim fakultetima i akademijama, ali važno im je pokazati kako i u svom gradu, ili bližem okruženju, imaju sadržaje koji su usporedivi s drugim institucijama na koja trebaju otići, primjerice u okviru Erasmusa, programa međunarodne sveučilišne razmjene.

Iznesite neke od budućih planova Umjetničke akademije na planu izmjene, ili povećanja broja preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studijskih programa.

- U pripremi su još diplomski, odnosno MA studiji Kazališna i lutkarska režija, Neverbalni teatar i Produkcija, a planiramo pokrenuti i poslijediplomski doktorski studij Glazbena pedagogija. Sigurna sam da će, osim ovih navedenih programa, biti i još nekih, ali polako. Paleta mogućnosti dodatno će se proširivati, jer potrebe tržišta to i traže, baš kao i interes za studijima koji dolazi i iz drugih polja, poput arhitekture i dizajna te iz čitave regije. Sve informacije javnosti će, posebice zainteresiranim studentima, biti poznate na vrijeme.

Razgovarao: Tomislav Levak
Proširenje prostornih kapaciteta Akademije

Na nedavnoj konferenciji za novinare, na kojoj ste predstavili neke od navedenih studijskih programa, govorili ste o nužnoj potrebi proširenja prostornih kapaciteta Umjetničke akademije. Imate li neke konkretne planove, i koje?

- Nedavno je Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odobio zemljište za gradnju budućeg novog objekta u sveučilišnom kampusu koji je dijelom namijenjen i Akademiji. No, to je dugoročni plan. Sada nam je cilj što prije pokušati se prostorno proširiti kako bismo mogli i sve što planiramo adekvatno nastavno realizirati. Naime, još jednom apeliram na važnost osiguravanja prostornih kapaciteta Akademije te pozivam sve one koji prepoznaju rad Umjetničke akademije da se pozabave ovim pitanjem. Akademiji su izrazito i hitno potrebni novi prostori, dok su mnogi prostori u gradu prazni, poput lokala u Pothodniku, ili u Kapucinskoj ulici. Oni bi mogli biti od značajne važnosti za studente, pa i za građane koji bi imali priliku svakodnevno vidjeti stvaranje umjetnosti.

Možda ste propustili...