Gastro
FINALE DANA VINA, TURIZMA I CIKLOTURIZMA

Veliko zlato za graševinu iz „Svijetlih dvora“
Objavljeno 13. svibnja, 2017.

U petak u noćnim satima zaključeni su ovogodišnji “Dani vina, turizma i cikloturizma”, koje su već deveti put organizirali Osječko-baranjska županija i njezina Turistička zajednica. Veliko finale bilo je održavanje Večeri vina i umjetnosti, uobičajeno, na prostoru Kazamata, kojom prigodom su obznanjeni rezultati ocjenjivanja vina.

Ukupni pobjednik i dobitnik “Velikog zlata” je Vinarija “Svijetli dvori”, iz Karanca, za graševinu berbe 2015. godine. Ukupno je na ocjenjivanje pristiglo 77 uzoraka, 23 vina dobila su zlatnu medalju, 35 je srebrnih medalja te 10 brončanih. Ipak, ove godine ni jedno vino nije dobilo županijsku oznaku kvalitete “Zlatni dukat”, budući da ni jedno vino nije ocijenjeno s više od 91 bodom, a to je, podsjetimo, uvjet za dodjelu.

- Namjera nam je ići prema laganim, osvježavajućim vinima, ali isto tako i prema predikatnim vinima. Za njih treba mnogo truda, mnogo njege i ljubavi u vinogradu, a poslije i u vinariji. Ovo je prvi put da smo postali šampioni na jednoj izložbi, zadovoljno će Oliver Novački uime vinarije “Svijetli dvori”.

Nagradu mu je uručio Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, koji je istaknuo zadovoljstvo što su “Dani vina, turizma i cikloturizma” stigli do svog devetog izdanja.

- Počeli smo skromono, od prve jednodnevne izložbe, pa do ovog modela koji traje nekoliko tjedana i u koji smo uključili sve dijelove županije - istaknuo je župan.

I doista u ovim “Danima” proteklih tjedana uživali su i posjetitelji Đakova, Belišća, Našica i Dalj planine, ali i Osijeka kada su se 6. svibnja ulice Tvrđe pretvorile u “vinski grad“ sa sajmom i bogatom gastronomskom ponudom.

Uključujući ovo izdanje u Kazamatu, na “vinskim trgovima i ulicama” osječko-baranjskih gradova predstavilo se ukupno dvjestotinjak izlagača, a prednjačila su vina iz vinogorja u Podunavlju, Baranji, iz okolice Našica i Đakovštine, no bilo je vinara iz drugih hrvatskih, pa i europskih vinogorja. D.Kuštro.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike