Kultura
5. INTERVOX I PJEVAČKO NATJECANJE “LAV MIRSKI”

U Osijek stiže više od 100 izvrsnih mladih pjevača iz osam europskih zemalja
Objavljeno 3. svibnja, 2017.

Vezani članci

4. MEĐUNARODNI FESTIVAL VOKALNE GLAZBE

Izvrsni vokalni solisti muzičkih akademija iz četiri grada i tri države

INTERVOXDANAS POČINJE MEĐUNARODNI FESTIVAL VOKALNE GLAZBE UMJETNIČKE AKADEMIJE

Na natjecanju u Osijeku rekordnih 87 talentiranih mladih glazbenika

PJEVAČKO NATJECANJE “LAV MIRSKI” U OSIJEKU

Splitski bas-bariton Marijo Krnić u Waldingeru

Osim iz Hrvatske, u Osijek, na 5. međunarodni festival vokanle glazbe InterVox (od 4. do 11. svibnja), u sklopu kojega se kao najznačajniji umjetnički program ističe 5. međunarodno pjevačko natjecanje “Lav Mirski” (od 5. do 7. svibnja), stiže čak 107 izvrsnih mladih pjevača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Austrije i Češke. Organizator je i ove godine Umjetnička akademija, uz potporu HNK, Muzeja likovnih umjetnosti i Muzeja Slavonije koji će im ustupiti svoje prostore za održavanje koncerata. S ponosom je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji izv. prof. mr. art. Berislav Jerković, umjetnički ravnatelj natjecanja i festivala, te predsjednik ocjenjivačkog suda, napomenuo kako će i ove godine o najboljim natjecateljima odlučivati Neli Manuilenko (Split), Martina Gojčeta Silić (Zagreb), Vlaho Ljutić (Osijek), Filip Pavišić (Osijek), Kathy Kessler Price (Princeton, SAD), Milica Stojadinović (Novi Sad).

Ove godine festival i natjecanje karakteriziraju posebno bogati i sadržajni programi i popratna događanja. Natjecanje “Lav Mirski” afirmiralo se u regiji kao vodeće natjecanje mladih pjevača i pjevača profesionalaca što potvrđuje i brojka prijavljenih natjecatelja. Utemeljio ga je 2013. Berislav Jerković, voditelj Odsjeka za glazbenu umjetnost i studija pjevanja, s ciljem promoviranja vokalne umjetnosti te mladih talentiranih pjevača u vremenu njihovog obrazovnog i profesionalnog formiranja. Do sada je na natjecanju nastupilo preko 250 natjecatelja, učenika, studenta i završenih školovanih vokalnih umjetnika do 32 godine starosti iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Izraela, Hrvatske, Srbije, Norveške, Irske, Crne Gore, Rumunjske, Austrije, Slovenije i SAD-a. Broj izvođača na natjecanju svake godine raste, što je dokaz prepoznatosti ideje i kvalitete organizacije. Jedino je natjecanje ovog tipa u istočnom dijelu Hrvatske i jedinstveno po programskoj koncepciji (raznovrsnost glazbenih stilova i programska otvorenost, brojne pjevačke kategorije formirane prema dobi pjevača kao i prema vrsti glazbene literature od opere, solo pjesama do mjuzikla).

Od koncerata u sklopu festivala izdvaja se završnica 5. natjecateljske kategorije – program opernih arija u kojoj nastupa 18 operni solisti do 32 godine starosti, u HNK-u, u nedjelju, 7. Svibnja, od 10 sati, kao i svečani koncert pobjednika, u 13 sati. Koncert “From Broadway to Osijek” izvesti će Kathy Kessler Price, sopran (SAD) i Jonathan Price, tenor (SAD), uz klavirsku pratnju Ivana Karše, u ponedjeljak, 8. svibnja, u 20 sati U MLU.

Koncert “Španjolska u mom srcu” sopranistice Milice Stojadinović i uz klavirsku pratnju Maje Grujić, održate će se 9. svibnja, u 20 sati, tekođer u MLU. Na repertoaru su djela De Falle, Rodriga i Obradorsa.

“Pjesme, arije i dueti slavenskih autora”, u izvođenju vokalnih solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh, a uz klavirsku pratnju Renate Karša, 10. svibnja, u 20 sati održate će se u MLU. Koncert je sa studentima pripremio izv. prof. art. Berislav Jerković. Iz Makedonije stiže Trio Akademiko (Zlatka Miteva, flauta; Branko Pavlovski, klarinet; Nataša Trbojevik, klavir) i u četvrtak, 11. svibnja, u 19 sati, održat će koncert u Muzeju Slavonije, u zgradi Glavne straže, što će označiti i svečani završetak festivala.

Za vrijeme trajanja festivala i natjecanja za studente i ostale zainteresirane, održavat će se prigodna stručna i umjetnička predavanja, majstorske radionice i razgovori s gostujućim umjetnicima. N.Vekić

Održavat će se stručna i umjetnička predavanja, majstorske radionice i razgovori s umjetnicima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike