Regija
(NI)SMO SVI JEDNAKI

Adam je pričešćen, ali župnik Asić uskraćuje pričest njegovoj majci?
Objavljeno 2. svibnja, 2017.

GRADIŠTE

Da zdrava djeca smiju biti kod oltara primajući svoj drugi sakrament, prvu svetu pričest, a bolesna ne, u ovom slučaju njih troje s teškoćama u razvoju, odlučio je, kako nam je rekla Gradištanka Slavica Kadić, majka 11-godišnjeg Adama, dječaka rođenog s Downovim sindromom, njihov župnik Alojzije Asić. O tom su incidentu proteklog videnda izvješatavali svi mediji. Mali Adam pričest je ipak primio s oltara, zahvaljujući prije svega pritiscima medija.

- Adam je primio prvu pričest i to je najvažnije. Mogu zahvaliti svim medijima, jer da nije bilo tako, ne bi ga župnik sigurno pričestio na oltaru. Pogodilo me je što je rekao da moje dijete s još dvoje također bolesne djece ne može na oltaru primiti prvu svetu pričest. To više što sam ga na probi pitala: “Velečasni, zašto oni ne mogu biti gore na oltaru s drugom djecom? Nije lijepo da vi pozivate prvopričesnike da se ustanu i dođu gore na oltar a da naša djeca ostanu i ne smiju ići.” On je meni odgovorio: “Šta će on gore, on ne zna ništa.” Rekla sam mu da je on dijete s posebnim potrebama, pa mi je odgovorio da moj sin ne zna ni pričati. Pitala sam ga zašto onda ne dopušta prilazak oltaru za drugo dvoje djece, jer oni znaju govoriti. Jednostavno je odgovorio: “Ne može!” i završena priča! - kazala nam je Slavica Kadić, inače majka petero djece, vjernica, čija cijela obitelj, kako nam je rekla, redovito ide na misu. Dodaje kako je župniku dala drugi prijedlog.

Prozivanje na misi

- Pitala sam ga onda i da nas stave u jednu zadnju klupu, da ja s njim sjedim, da sjedi i asistentica. Župnik je rekao kako se boji da će mu remetiti program. Pa on nastupa u školi, nastupao je i u vrtiću, što bi on to mogao remetiti? Na kraju, da i jest takvo dijete, mislim da mu pripada mjesto na oltaru. Svoj takvoj djeci - ogorčeno zaključuje Adamova majka.

Na kraju je župnik, kaže Slavica, popustio pod pritiskom javnosti, djeca su ipak bila naprijed, no kada je trebao primiti hostiju, Adam se uplašio.

- Naučio je da ja uvijek budem s njim. Kada je došao red da ga župnik pričesti, on je sklopio ruke i pružio ih da mu stavi hostiju na dlan. Svećenik je tražio da mu stavi hostiju na usta, no on ih nije htio otvoriti. Svećenik se okrenuo prema narodu u crkvi i rekao što da on sada radi jer ga Adam ometa i neće primiti hostiju. Iz crkve su vikali: “Dajte mu na dlan!” Onda je to i učinio. Adam je tada prelomio hostiju, dao je pola meni, pola je uzeo sebi, crkvom se tada prolomio pljesak - kaže Slavica, sretna što je dijete primilo sveti sakrament, ali pojavile su se nove brige.

- Prošlo je sve, dijete mi je bilo na oltaru, primilo je pričest, bio je sretan. I ja sam sretna što je dijete primilo sakrament. Međutim, sad imamo drugi problem. Na sve tri mise župnik je jučer (nedjelja, nap. a.) javno rekao da ja nisam nikakav roditelj, imenom me je spomenuo i rekao, ako tko treba što iz medija, neka se samo Slavi obrati. Rekao je i da, kada pokupim medije, kako sam to sada učinila, idem u Nadbiskupiju i da tamo pred nadbiskupom i medijima kažem da sam lagala i kako nije istina da je on rekao da će moje dijete biti u klecalima. E, kad to sve priznam javno, onda će me on pričestiti na misi. Dok god to ne napravim, na pričest ne mogu ići, jer mi on neće dati hostiju - ogorčena je Slavica.

Župljani se već žalili

Dugogodišnji pastoralni rad u svojoj župi u dijelu propovijedi župnik Asić nazvao je svojim križnim putom.

- Izrečene su protiv mene đavolske, dijabolične laži. U ovoj sam župi u 17 godina doživio svoj križni put. Popljuvan sam, trnjem okrunjen, srušili su me na ulici i izudarali. Odlučio sam da idem i da sačuvam svoje zdravlje i svoju zdravu pamet. Oni koji su me ogorčili neće imati mira. Savjest će ih proganjati. Kada god dođu u ovu crkvu, sjetit će se mene, jer sve je moja ruka tu dotakla: to je moj oltar, moje slike, moje klupe. Da biste ispravili nepravdu koju ste mi nanijeli, morate otići u ozbiljnoj delegaciji k biskupu i reći sve kako jest, a delegaciju treba predvoditi žena koja je sve ovo i započela. U Francuskoj ima jedna izreka: Kada nešto krene po zlu, tražite ženu - poručio je župnik s oltara kako muškarcima tako i ženama, vjernicama.

Da je vlč. Asić na odlasku župljanima je dao naslutiti na nedjeljnoj misi, kada je rekao da mu je ovo posljednja podjela prve pričesti u Gradištu i da je već pola stvari preselio.

Inače, ime župnika Alojzija Asića spominjalo se u tekstovima u Glasu Slavonije i prije. Tako su 2007. godine roditelji krizmanika župnika optužili da ucjenjuje vjernike i prisiljava ih na dolazak na mise ne želeći otkriti datum krizme, a poslije ju je prolongirao do jeseni. Izvještavali smo i o neugodnom događaju 2009., kada su župljani Gradišta od tadašnjeg biskupa Marina Srakića tražili smjenu župnika Asića jer je, kako su izjavili neki od župljana, prvopričesnike dijelio u grupe i pričešćivao ih na misi bez ikakve prethodne najave roditeljima, kako bi spriječio bilo kakva slavlja. Također su naveli da se ljudi boje jer je, kako su ustvrdili, župnik sklon mještane koje učine nešto što mu nije po volji imenom i prezimenom prozivati s oltara i dovoditi ih u neugodnu situaciju.

Maja MUŠKIĆ
NADBISKUP HRANIĆ: TO TREBA OSUDITI!

Majka Slavica o nadbiskupu Đuri Hraniću ima samo lijepe riječi i kaže kako je upravo on krstio malog Adama, peto dijete u obitelji, a za posljednjeg pastoralnog pohoda njihovu mjestu tražio je od nje da dovede Adama da ga vidi. Susret je prošao, kaže Slavica, u toplom, prijateljskom ozračju. Obratila se ona i njemu kada su se pojavile teškoće. U nedjelju, iz Vukovara, nadbikup Hranić poslao je snažnu poruku: “Žao mi je, uistinu mi je žao zbog takvih postupaka koji se mogu dogoditi. Da on izdvoji dijete i da je ono kao šugavo trebalo biti sa strane, to doista treba osuditi. Ja se ispričavam tim roditeljima koji su doživjeli takvu marginalizaciju. Molim ih da oproste”, rekao je Hranić.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike