Kultura
3. DANI JULIJA KNIFERA NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI

Traži se lokacija u gradu za oslikavanje originalnog Kniferovog meandra
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Drugom Kniferovom utrkom, koja starta u subotu u 11 sati ispred osječkog Zoološkog vrta, a završava kod Umjetničke akademije - i koja je, dakako, u obliku meandra - počinju ovogodišnji, 3. Dani Julija Knifera.

Organizator je i ove godine inicijator Dana, Umjetnička akademija, nositelj Odsjek za primijenjenu umjetnost, a autorice koncepta Zdenka Lacina i njezina asistentica Barbara Balen Domazetović. Ideja je Vladimira Freliha, s Odsjeka za likovnu umjetnost, bila na Dane dovesti Duju Jurića, koji je neko vrijeme bio asistent Juliju Kniferu, kako bi im pomogao pronaći idealnu lokaciju u gradu za izvedbu javnog, originalnog Kniferova rada. Dakako, uz dopuštenje i suradnju Kniferove kćeri Ane Knifer, koja posjeduje autorska prava za očev opus i skice za Kniferov javni rad.

Duje je Jurić logičan izbor s obzirom na to da on zna točnu tehnologiju nastanka i izrade Kniferovih radova, koji su često izvođeni na fasadama, zidovima ili na plahtama spuštenima na kamenolomu.

- Bit će to donacija gradu, ali ne će biti hommage Kniferu, kakvih već ima nekoliko, uglavnom neuspješnih - dodao je Frelih. Njega Osijek svojim širokim ulicama i brojnim parkovima podsjeća na njemački grad Münster, koji svakih pet godina ugošćuje svjetsku skulptorsku elitu i za razliku od Osijeka nema loš plan javnih radova - dodao je.

Frelih i Jurić će, u društvu Ane Petrović i studenata - u nedjelju oko 16 sati krenuti u obilazak i potragu za lokacijom. Ta će šetnja, kaže Frelih, biti zatvorena za javnost, no bit će zabilježena i kasnije predstavljena kao dokumentarni film.

Zdenka Lacina detaljno je predstavila program 3. Dana, u sklopu kojih će biti i radionica za djecu Igraj se s Kniferom (Lana Skender i MLU), izložba radova studenata Kazališnog oblikovanja, izložba radova Zdenke Lacine “Je li to nit u meandru ili maendar u niti” (nadahnuta japanskom umjetnicom Chiharu Shiota, čiji je paviljon na Venecijanskom bijenalu 2015. bio jedan od najfotografiranijih i najzapaženijih), predavanje, predstavljanje znanstvenog projekta, a na kraju - 26. travnja u 20 sati - Krug, performans koji uključuje zvuk, likovnost i meandar, a bit će izveden (posluži li ih vrijeme!) kod drveta na livadi pokraj Drave, kod Bastiona. Mentorica je Saša Došen, a izvode Lovorka Trdin, Marko Capor, Marijan Josipović...

- Knifer nam je samo povod, okidač da vidimo što nam je ostavio u tom svom jednostavnom meandru. Dobili smo Kniferovu ulici - iako ne onu koju smo mi željeli, pokušavamo u blizini Umjetničke akademije dobiti i nekoliko pješačkih prijelaza u obliku meandra, a nastojimo i da se bar obnovi pročelje Kniferove rodne kuće u Osijeku - zaključila je na kraju dekanica Helena Sablić Tomić.

Narcisa VEKIĆ

utrka

POČINJE U SUBOTU U 11 SATI KOD ZOO-a

UTRKA I NOGOMETNA UTAKMICA

Trčat će - u povodu Kniferova rođendana (23. travnja) studenti, profesori, ali i svi zainteresirani građani, istaknuo je na konferenciji za novinare Vinko Vidmar, predsjednik Studentskog zbora, zaduženog za sportski, dinamičniji dio manifestacije, što uključuje i nogometnu utakmicu profesora, nenastavnog osoblja i studenata UAOS-a protiv Građevinskog fakulteta. Da bude zanimljivije, nogometne će ekipe biti sastavljene od igrača i igračica. Mjesto održavanja je nogometno igralište u kampusu, a početak - podne, u utorak, 25. travnja. Nagrade za najbrže trkače bit će simbolične: studentski radovi, najavljeno je.

Eko Noć knjige

U knjižnici će Umjetničke akademije u petak, 21. travnja, u 18 sati održati Noć knjige. Ove će se godine pridružiti Zelenim knjižnicama, te osim promoviranja čitanja i umjetnosti, promovirati i ekološku svijest. Nakon predstavljanja Festivala ReArt, diplomirane studentice Likovne kulture Slađana Zubić i Marija Vidaković-Tulić održat će radionicu kreativne uporabe recikliranih materijala, a uslijedit će projekcija ekološkog dokumentarnog filma “Disruption / Prekid”.

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike