Kultura
NAJZNAČAJNIJA IZLOŽBA U 2016.

Umjetnički paviljon Giacomettija razgledalo više od 37.000 posjetitelja
Objavljeno 5. siječnja, 2017.

Izložbu skulptura, crteža i litografija Alberta Giacomettija “Portreti sadašnjosti”, koja će biti zatvorena u nedjelju, 8. siječnja, razgledalo je od otvorenja 19. rujna 2016. u Umjetničkom paviljonu više od 37.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Iz Umjetničkog paviljona kažu kako još uvijek postoji velik interes za izložbu tog proslavljenog švicarskog umjetnika, pa će u subotu, 7. siječnja, organizirati "Noć Alberta Giacomettija". Na taj dan izložbeni prostor bit će otvoren od 10 ujutro do ponoći, a posjetitelje će se prigodno darivati i omogućit će im se kupnja kataloga s popustom. Na blagdan Sveta tri kralja, u petak, 6. siječnja, Umjetnički paviljon bit će otvoren od 11 sati do 21 sat, a u nedjelju, 8. siječnja, od 11 do 20 sati.

Izložba predstavlja 34 Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght među kojima je i “Čovjek koji hoda”, remek-djelo kiparstva koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura. Među ostalim, tu su i “Žene iz Venecije”, ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji. Autorstvo izložbe, izbor djela i postav izložbe potpisuje Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona.

“Portreti sadašnjosti” posebno su osmišljeni za hrvatsku publiku, te u skladu s porukama njegovih djela o beznađu i neizvjesnosti nakon Drugog svjetskog rata, izložba uz pomoć projekcija propituje našu sadašnjost obilježenu mnogim ratovima i terorizmom.

Darko KOVAČEVIĆ/H

posebnost

“PORTRETI SADAŠNJOSTI” SAMO ZA HRVATSKU

Miró, Rodin, Giacometti...

Izložba je postavljena u sklopu ciklusa “Najveći kipari 20. stoljeća”, koji je započeo 2014. velikom izložbom Joana Miróa, nakon čega je 2015. uslijedila izložba francuskoga kipara Augustea Rodina.

Najčitanije iz rubrike