Kultura
FOLKLORNI ANSAMBL LISINSKI U VINKOVCIMA

Božićni koncert bio je najljepši uvod u blagdane
Objavljeno 24. prosinca, 2016.

VINKOVCI - U Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' održan je tradicionalni  veliki Božićni koncert Folklornog ansambla ''Lisinski''  koji je bio lijep uvod u nadolazeće blagdane.

Blagdansko ozračje i ove, kao i mnogih prethodnih godina posebnim su učinili najmlađi članovi folklornih sekcija te svojim najbližima kao i ostaloj publici pokazali što su sve naučili plesati i pjevati kroz probe slušajući svoje voditelje. Ovim božićnim koncertom, Folklorni ansambl Lisinski Vinkovci nastoji pridonijeti stvaranju blagdanske atmosfere u Vinkovcima.

-Božićni koncert poklonili smo svim građankama i građanima Vinkovaca, te njihovim gostima. Kroz ovaj koncert prošli smo Hrvatsku, to je bio jedan mali dio kojeg imamo u svom bogatom repertoaru. Ova godina je bila definitivno bogata našim nastupima i turnejama koje smo imali s obzirom na tešku gospodarsku situaciju. Želio bih istaknuti da su naši članovi doprinijeli da održimo sve turneje, odnosno prvi puta su članovi sufinancirali turneje, sve je to dok se ne izađe iz krize. U našem Folklornom ansamblu ''Lisinski'' imamo 250 članova u četiri sekcije. Imamo jednu tamburašku sekciju i tri folklorne sekcije, a pripremamo se za još jednu folklornu skupinu. Osim toga imamo Žensku vokalnu skupinu, to su pjevačice koje svojim nastupima obilježavaju rad unazad pet godina. U sljedećoj 2017. očekuju nas nove koreografije, nove narodne nošnje i puno rada jer smo se uključili u projekt Europske unije. Pokušavamo preko sredstava iz Europske unije obnoviti narodne nošnje i da kupimo nove narodne nošnje, te da obnovimo zgradu Folklornog ansambla ''Lisinski'' koja je u loše stanju. Imamo prostora za izgraditi ljetnu pozornicu, a u planu su nam u narednom periodu radionice na kojima bi izgradili most između regija, puno je još planova, no vidjet ćemo što ćemo uspjeti ostvariti  sljedeće godine,  istaknuo je Danijel Šota, umjetnički ravnatelj Folklornog ansambla ''Lisinski''.

Božićni koncert započeo je dječjom postavom koji su otplesali Slavoniju, potom je Tamburaški orkestar Folklornog ansambla ''Lisinski'' odsvirao ''tamburašku čaroliju'', te je dječja skupina otplesala plesove Banata. Nakon dječjih skupina prva postava Folklornog ansambla 'Lisinski'' otplesala je Splitske plesove, a potom je Ženska vokalna skupina Folklornog ansambla 'Lisinski'' otpjevala par prigodnih pjesama.
Kao gosti nastupio je Tamburaški sastav ''Berdaševa priča'', nakon kojih se ušlo u drugi dio koncerta, gdje je dječja skupina otplesala plesove Posavine. U zadnjem bloku, mogli smo vidjeti prvu postavu Folklornog ansambla 'Lisinski'' koja je otplesala plesove Bunjevaca,  solistički nastup Marije Jurić, te nastup Josipe Marošević uz Žensku vokalnu skupinu Folklornog ansambla 'Lisinski''
Božićni koncert Folklornog ansambla 'Lisinski'' završio je zajedničkim nastupom svih sudionika koji su otpjevali pjesmu ''Zvončići''.
Pljesak na kraju koncerta samo je bila potvrda odličnog i ovogodišnjeg Božićnog koncerta Folklornog ansambla ''Lisinski''.
Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića