Gastro
ŠTITE OD BOLESTI

Božićni začini pomažu da se osjećamo bolje
Objavljeno 24. prosinca, 2016.

Od anisa do cimeta, začini blagotvorno djeluju na probavu i štite od bolesti. Kolačići s anisom, cimet zvjezdice i medenjaci neizostavni su u vrijeme adventa, kao i svijeće i borove grančice.

Ne samo što su ti fini začini odlični nego i pomažu da se osjećamo bolje. Kolačić s anisom nakon glavnog obroka ne zadovoljava samo želju za slatkim. I stari su Rimljani vjerovali da je nakon težeg jela dobro pojesti kolač posut anisom jer pospješuje probavu i smiruje želudac. I Indijci i Kinezi imali su dobar njuh. Prije nekoliko tisuća godina znali su da đumbir pospješuje probavu.

Danas je dokazano da je taj korijen vrlo učinkovit protiv mučnine ili bolesti putovanja. Ono što je narodna medicina znala već odavno, polako pobuđuje sve veći interes moderne medicine. Reinhard Saller, profesor alternativne medicine na sveučilišnoj klinici u Zürichu, kaže da začini ne samo da obogaćuju jelo nego pomažu u sprječavanju bolesti, ublažavanju raznih tegoba i djeluju da se općenito osjećamo mnogo bolje. Začini su zdravi jer sadrže niz takozvanih bioaktivnih tvari. Te tvari biljci služe kao boja, miris ili obrambeni mehanizam. A ljudima pomažu da ostanu zdravi. “Kako točno djeluju te bioaktivne tvari nije posve razjašnjeno jer te tvari ne djeluju pojedinačno. Njihove složene međuodnose moderna znanost još nije razjasnila”, kaže. Narodna medicina polazi od toga da začini samom aromom pozitivno djeluju na duh i tijelo. Moderna je znanost već dokazala da aromatske tvari iz eteričnih ulja u začinima imaju utjecaj na središnji živčani sustav. S pomoću tipičnih božićnih začina bolje ćete probaviti masnoće i bjelančevine i zagrijati duh. Eterično ulje cimeta oslobodit će vas strahova. No, i miris božićnih medenjaka ima vrlo pozitivno djelovanje na psihu. Ako dodamo da mnoge božićne slastice poput medenjaka imaju vrlo malo masnoća, svrstavaju se u zdrave grickalice.

Cimet

Tipičan miris cimet dobiva od tvari Zimtaldehyd. Pomaže tijelu optimalno iskoristiti energiju iz hrane i smiruje želudac. Prilikom kuhanja radije koristite štapić cimeta nego prah, tako dobivate intenzivniji začin. Cimet je odličan i u preljevu za voćnu salatu. U narančin sok dodajte nešto meda i cimeta, odličan je uz banane, naranče i kivi.

Zvjezdasti anis

I eterično ulje u zvjezdastom anisu potiče metabolizam. Maleni začin u obliku zvjezdice ima slatkasto-gorkast okus. Uz vaniliju i cimet odličan je u kompotu od višanja. Tko voli njegov okus, može anis pet minuta kuhati u Rooibos čaju. Nema boljeg poticaja za izmjenu tvari u organizmu!

Kardamom

Ako za Božić pripremate teže probavljivo pečenje ili masnu gusku, svakako koristite kardamom u pripremi jela. Zahvaljujući orijenatlnoj aromi kardamom je odličan u vrućim napitcima poput kave i čaja.

BERNSKI MEDENJACI

Potrebno je:

l 250 g gustog soka od kruške

l 100 g šećera

l 400 g brašna, mješavina polubijelog i integralnog

l 100 g mljevenih badema

l 2 žlice kakao praha

l 2 žlice mješavine korijandera, cimeta, anisa, đumbira i mljevenih klinčića (ili gotove mješavine za medenjake)

l 2 čajne žličice sode bikarbone

l 1,5 dl mlijeka, malo mlijeka za premazivanje

Zagrijati sok od kruške i šećer dok se šećer ne rastopi. U posudi pomiješati brašno, bademe, kakao i začine. Sodu bikarbonu otopiti u mlijeku i dodati u šećernu smjesu pa u brašno. Umijesiti tijesto i ostaviti pola sata.

Razvaljati ne pretanko i kalupom vaditi oblike. Premazati ih mlijekom ili vrhnjem za kavu. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći medenjake 13 - 15 minuta.

ŠTEDLJIVO KORISTITI, BRZO POTROŠITI

l Mnogi božićni začini mogu se čuvati nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Čuvajte ih najviše do godine dana, jer nakon toga eterična ulja više neće djelovati, aroma i djelovanje će nestati.

l Samljeveni začini brže gube na kvaliteti nego cijelo voće, sjemenke, korijenje ili kora.

l Začine treba čuvati od svjetla, topline i vlage. Nikako ih ne bi trebalo držati iznad štednjaka.

l Mnogi božićni začini imaju vrlo intenzivnu aromu. Preporučuje se štedljiva upotreba kako aroma začina ne bi posve dominirala jelom.

ZAČINI U ČAJU

Začini se mogu koristiti i kao čaj. Zagrijat će vas i imati pozitivan učinak opskrbe tijela vodom. Takvi čajevi najbolji su ako kombinirate nekoliko začina. U pravilu vrijedi: začine od kore ili korijena usitniti, voće i sjemenke zdrobiti, mješavinu preliti kipućom vodom i ostaviti desetak minuta.

Začini ne samo da obogaćuju jelo nego pomažu u sprječavanju bolesti, ublažavanju raznih tegoba

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike