Gastro
BOŽIĆNA PURICA

Božić je nezamisliv bez puretine
Objavljeno 24. prosinca, 2016.

Božić je nezamisliv bez puretine koja je još u 16. stoljeću bila velika dvorska atrakcija i važan dio božićnog ručka.

Puretina je odličan izvor bjelančevina. To je zapravo rijetka vrsta mesa za koju bi se moglo reći da je apsolutno zdrava namirnica. Osim visokog sadržaja bjelančevina (21-22 posto), puretina se lako i brzo probavlja, ima manje kalorija, manje masti i manje kolesterola. Naravno, što je purica mlađa, meso je mekše.

Kada se kaže mlada purica, misli se na onu u dobi od 4 do 6 mjeseci, koja ima dobro popunjene mesne dijelove i dobro izraženo potkožno salo.

Božićno pureće pečenje vrlo često je punjeno smjesom od kruha, iznutrica, jabuka i sušenih šljiva, uz koje se priprema i pikantno pirjano crveno zelje i pečeni krumpiri.

Purica se počne peći na visokoj temperaturi, a potom se postupno snižava da bi meso bilo što sočnije.

Prije pečenja namažite puricu smjesom u kojoj može biti i začina prema ukusu, iznutra i izvana.

Prelijte je vrućim uljem da bi se spriječilo naglo sušenje ili pregorijevanje kožice.

Prekrijte lim aluminijskom folijom i pecite na 220 °C oko jedan sat.

Izvadite lim iz pećnice, očistite dio masnoće, pa ponovno vratite da se peče bez folije na 200°C oko 15 minuta. Potom opet smanjite temperaturu na 180°C, a možete čak i na 150°C, ako je potrebno. Tijekom pečenja puricu možete podlijevati mlakom vodom.

Purica pečena u foliji uvijek je sočnija i mirisnija.

Koliko mesa po osobi?

Temeljno pravilo koje dobro poznaju kuhari restorana za zabave i druge manifestacije jest da po jednoj osobi treba predvidjeti 750 g sirove purice s kostima. Ako uzmete da je prosjek koji se izgubi kod pečenja oko 40 posto, onda ćete dobiti realnu vrijednost puretine na stolu. Dakle, kad idete na tržnicu po puricu, trebate znati točan broj osoba za ručak ili večeru. Ako među gostima ima muških osoba težih od 100 kg, ta se količina mora povećati.

Svježa ili zamrznuta purica

Svježa purica kupuje se samo kada se planira njezina upotreba u roku od dva dana. Nema velike razlike između svježe i zamrznute. Zamrznutoj purici rok trajanja je maksimalno šest mjeseci, a poželjno je da se upotrijebi prije isteka četiri mjeseca.

Vrijeme pečenja ovisno je o veličini purice, ali uglavnom traje dva i pol do tri i pol sata.

Ako je purica napunjena, vrijeme se produžava za jedan sat. Primjera radi, purica od osam kg peče se 4 do 5 sati.

UMAK OD BRUSNICA

Potrebno:

350 g svježih brusnica

150 ml iscijeđenog soka od naranče

100 ml vode

220 g šećera

2 kapi arome vanilije

na vrh noža cimeta

Priprema: Brusnice očistite i operite pa 50 g lagano izmiksajte štapnim mikserom (ne sasvim). U posudu stavite sok od naranče, vodu i šećer i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Dodajte vaniliju i cimet, promiješajte, dodajte “izmiksane” i preostale brusnice. Kuhajte 10 - 15 minuta i svako malo promiješajte, sve dok brusnice ne počnu “pucati”. Kad je gotovo, ostavite umak preko noći u hladnjaku. Što se umak više bude hladio, smjesa će biti čvršća.

PUNJENA PURICA

Potrebno (za 8 do 10 osoba):

l 1 purica (3 do 4 kg)

l 1 pureća jetrica

l 2-3 žlice limunovog soka

l 1 dcl ulja

l 1 glavica luka

l 300 g mljevenog mesa

l 100 g riže

l 2-3 suhe smokve

l 50 g pinjola

l sol, papar, klinčić i cimet u prahu

l 150 g kuhanog i očišćenog kestena

l 1 jaje

l1 žlica začina za povrće

Priprema: Očišćenu i opranu puricu premažite solju iznutra i izvana, a iznutra i limunovim sokom. Na 3 žlice ulja pirjajte nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, usitnjene jetrice, opranu rižu i žlicu začina za povrće. Sve zajedno pirjajte oko 15 minuta, a zatim ohladite. Ohlađeno meso začinite cimetom, klinčićem, paprom, a zatim umiješajte usitnjene kestene i smokve. Na kraju dodajte popečene pinjole i razmućeno jaje i sve dobro promiješajte. Punjenje prema želji možete još malo posoliti. Ovim punjenjem napunite puricu (otvore zatvorite čačkalicama) i stavite je u odgovarajući lim. Preostalo ulje zagrijte, prelijte pripremljenu puricu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 °C tri do četiri sata. Pečenu puricu ostavite neka se malo ohladi (oko 10 minuta), a zatim je narežite.

PUNJENA PURICA

Potrebno (za 8 do 10 osoba):

l 1 purica (3 do 4 kg)

l 1 pureća jetrica

l 2-3 žlice limunovog soka

l 1 dcl ulja

l 1 glavica luka

l 300 g mljevenog mesa

l 100 g riže

l 2-3 suhe smokve

l 50 g pinjola

l sol, papar, klinčić i cimet u prahu

l 150 g kuhanog i očišćenog kestena

l 1 jaje

l1 žlica začina za povrće

Priprema: Očišćenu i opranu puricu premažite solju iznutra i izvana, a iznutra i limunovim sokom. Na 3 žlice ulja pirjajte nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, usitnjene jetrice, opranu rižu i žlicu začina za povrće. Sve zajedno pirjajte oko 15 minuta, a zatim ohladite. Ohlađeno meso začinite cimetom, klinčićem, paprom, a zatim umiješajte usitnjene kestene i smokve. Na kraju dodajte popečene pinjole i razmućeno jaje i sve dobro promiješajte. Punjenje prema želji možete još malo posoliti. Ovim punjenjem napunite puricu (otvore zatvorite čačkalicama) i stavite je u odgovarajući lim. Preostalo ulje zagrijte, prelijte pripremljenu puricu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 °C tri do četiri sata. Pečenu puricu ostavite neka se malo ohladi (oko 10 minuta), a zatim je narežite.

Možda ste propustili...