Kultura
“LIPIN” BOŽIĆNI KONCERT

Na osam jezika - prvi put i na mađarskom
Objavljeno 24. prosinca, 2016.

Tradicionalni Božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” Osijek svake se godine na sam Božić održava u župnoj crkvi sv. Mihaela u Tvrđi. Tako će biti i ove godine. 24. Božićni koncert počet će u nedjelju (25. prosinca) u 20 sati.

Prvi Božićni koncert u “svojoj” župnoj crkvi sv. Mihaela “Lipa” je održala 1993. godine pod ravnanjem tadašnje dirigentice, prof. Vesne (Bognar) Svaline i od tada se svakoga Božića na tim koncertima okupljaju brojni ljudi dobre volje, koji zajedno s “lipašima” kroz glazbu sa svih strana svijeta žele proslaviti rođenje Isusovo. Zbog toga posebno zahvaljujemo župniku, vlč. Ivanu Vidakoviću, koji nam svake godine, pa tako i ove, nesebično ustupi prostor crkve za naš Božićni koncert.

I ovaj Božićni koncert dolazi kao točka na “i” još jedne iznimno uspješne godine u dugoj i bogatoj povijesti društva koje je u 2016. godini nizom događanja obilježilo punih 140 godina postojanja i uspješnog rada. Pri tome valja istaknuti nekoliko velikih postignuća i projekata.

Obljetnička 2016. godina započela je tiskanjem velikog zidnog kalendara, na kojemu se našlo 12 fotografija “Lipe” s događaja koji su obilježili rad društva u proteklih pet godina. Za Uskrs darivali smo građane Osijeka veselim šarenim pisanicama, na kojima je bila čestitka sa simboličnom brojkom 140. U sklopu višednevne manifestacije “Dani Lipe u Osijeku” u rujnu “Lipa” je održala svečanu skupštinu, na kojoj je uz nazočnost brojnih uvaženih uzvanika, prijatelja i podupiratelja “Lipe”, uz pregled protekloga razdoblja, promovirala svoj najnoviji audio CD, također simboličnog naziva “140”, koji je snimljen u suradnji s BeST MUSIC.

U 2016. godini Lipa je nastupila u gradu Osijeku, Zadru, Slavonskom Brodu, na Jankovcu i u Vukovaru, sve zajedno rekordnih 70-ak puta! Od velikih koncerata ističu se tradicionalni Godišnji koncert održan krajem lipnja u atriju Glavne straže Muzeja Slavonije te zajednički koncert “Lipe” i prijateljskog Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba, izveden u osječkoj konkatedrali svetih Petra i Pavla, kao uvertira u središnji događaj proslave 140. obljetnice - Croatia Cantat, međunarodno natjecanje i festival zborova, na kojemu je u dva dana, početkom listopada, nastupilo više od 30 zborova iz Hrvatske, BIH, Srbije i Mađarske, što je u konačnici bilo više od 700 pjevača. U provedbi ovoga događaja, važnog za hrvatsku zborsku scenu, “Lipa” je bila organizacijski partner Hrvatskoj udruzi zborovođa.

Kruna uspješne godine upravo je ovaj Božićni koncert. Na nedjeljnom koncert “Lipa” će se publici predstaviti izborom od 15-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja. Zborom će, naravno, ravnati dirigentica, prof. Valerija Fischbach, a cijeli koncert pripremljen je uz veliku pomoć kodirigentica, prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović.

Na ovom koncertu bit će pak izvođene pjesme na čak osam jezika - hrvatskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, ruskom, ukrajinskom i, prvi put, na mađarskom i nigerijskom. No, zapravo preko svih tih jezika “Lipa” progovara jednim jedinim univerzalnim jezikom: glazbom. “Lipaši” će već tradicionalno, na kraju koncerta, svoju vjernu publiku u crkvi darivati sitnim poklonom, od srca. Detalji neka ostanu malo iznenađenje za posjetitelje 24. Božićnog koncerta.

Darko KOVAČEVIĆ
Solisti i instrumentalisti

Niz “lipašica” i “lipaša” prikazat će se i u drukčijem, solističkom svjetlu, i to i na vokalnom i na instrumentalnom planu. Kao instrumentalna pratnja u pojedinim pjesmama predstavit će se: Dora Vestić (ukulele), Viktor Benkotić, Mateo Grigić i Željko Vukadinović (gitare), Lovro Vukadinović (flauta) te Igor Rončević (klavir). Kao vokalni solisti predstavit će se Filip Krajnović, Leo Staković i Lovro Vukadinović, zatim Jure Smajić, Marijana Matijević, Đurđica Tomaš-Grubešić i Dora Vestić. Poseban gost koncerta je osječka bubnjarska skupina RitmOS.

ZA VODOTORANJ

Božićni koncert “Lipe” ove godine, deveti put, ponovno ima i humanitarnu namjenu. Nakon što smo u proteklih osam godina pomogli osječkim udrugama, ovaj put je koncert, kao i nedavni u Muzeju vučedolske kulture, usmjeren za potporu u izgradnji memorijalnog centra - vukovarskog vodotornja. Punih 25 godina nakon stradanja grada heroja, “lipaši” na ovaj način žele odati počast svim žrtvama toga stradanja te molimo sve ljude dobre volje, naravno, koji to mogu, da daju svoj prilog. Ulazak na sam koncert već je uobičajeno slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju.

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike