Regija
ŠESTEROČLANA OBITELJ U OSKUDICI

Najveći dar bio bi im posao
Objavljeno 24. prosinca, 2016.
Otac obitelji utopio se, u obitelji nitko ne radi, a žive u skromnoj kućici

DUGA MEĐA - U maloj kući u Dugoj Međi, u općini Zdenci, i ovaj Božić šesteročlana obitelj Brekalo dočekuje u oskudici. Samohrana majka Vida (45) brine se o dvoje maloljetne djece Ivanu (12) i Ivani (10), a u obitelji živi i troje punoljetne - Marko (26), Zlatan (21) i Marina (20). Brekalovi su podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a u Hrvatskoj su od Domovinskog rata. Sve je donekle bilo u redu do tragične smrti oca Ante, koji se zbog epileptičnog napadaja lani utopio u orahovačkom jezeru. Danas Brekalovi jako teško žive, dvoje je školaraca, a odrasla djeca bez posla.

- Dok je moj Anto bio živ, nekako smo se snalazili, on je privređivao, radio je po selu sve što je trebalo, on i sin Zlatan skupljali su boce i tako... Nije bilo idealno, ali dalo se preživjeti. No sada kada njega nema, svima nam je jako teško. Živimo od socijale, od 2100 kuna, uz dva dječja doplatka za ove moje najmlađe. Sin Zlatan je 30-postotni invalid i ne može raditi svaki posao, tražili smo nešto za njega, no ništa od toga – priča kroza suze majka Vida Brekalo.

I kćerka Marina bez uspjeha je pokušla naći posao.

- Brat Zlatan i ja završili smo za kuhare. Tražila sam svagdje posao, nije išlo, nadam se da će se to uskoro promijeniti. Borimo se iz dana u dan, posebno za malog brata i sestru da normalno mogu u školu. Brat Zlatan je invalid i ne može dugo stajati, ali može raditi. Bar jedan posao - za starijeg Marka, Zlatana ili mene, bio bi spas za nas – dodaje Marina.

Zlatana se često može vidjeti u Orahovici i okolnim mjestima kako skuplja boce.

- Dođem nekako do Orahovice i skupljam boce koliko mogu. Dobro dođe svaka kuna u kući. Volio bih raditi bilo što, što mogu, naravno – kaže Zlatan.

Brekalovima pomognu brojni mještani Duge Međe i Zdenaca, među kojima je i Zdenčanin Darko Čiš.

- Kad god mogu, odvezem nekoga od njih u Orahovicu, posebno Zlatana, ili ga povezem kući. Nije lako gledati nekoga da tako teško živi – kaže Darko Čiš, koji je i inicirao skupljanje pomoći ovoj obitelji u humanitarnoj akciji orahovačke Udruge navijača GNK Dinamo, u sklopu 10. Plave noći Dinama.

Vladimir GRGURIĆ
U nevolji nitko ne smije biti sam

- Kada nam je Darko ispričao sudbinu ove obitelji, Izvršni je odbor bez razmišljanja donio odluku da joj se pomogne. Pomogli smo s 2000 kuna, i to u namirnicama koje su im najnužnije za normalan život. Kupili smo prehrambene proizvode i nešto nužnih stvari za normalno kućanstvo. Uistinu me se dojmila strašna situacija te obitelji i posebno uvjeti u kojima živi. Drago mi je što smo im bar malo uspjeli pomoći i, nadam se, uljepšati božićne blagdane. Hvala našem članu Darku Čišu, koji je inicirao ovu donaciju – rekao je predsjednik orahovačke Udruge navijača GNK Dinamo Damir Najmenik, uz kojeg su obitelj Brekalo posjetili član Izvršnog odbora Darko Čiš i tajnik Vladimir Grgurić.

Vidljivo ganuta posjetom orahovačkih dinamovaca, majka Vida nije mogla suspregnuti suze.

- Hvala vam od srca, i ne znate koliko nam ovo znači. Teško živimo, nitko od nas ne radi. Hvala vam, dobri ljudi – rekla je ganuto.

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike