Kultura
27. KRLEŽINI DANI

Velikom piscu cvijeće uz spomenik i Petričine balade
Objavljeno 14. prosinca, 2016.

U Osijeku je jučer počela kazališno-teatrološka manifestacija 27. Krležini dani, u čijem je središtu dvodnevni znanstveni skup “Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu”.

U godini 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea Krležini su dani otvoreni u ponedjeljak navečer izložbom “Naš Shakespeare” Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU na kojoj je izložena arhivska građa. Autorica izložbe Martina Petranović rekla je na otvorenju kako im je želja bila istaknuti trajnu vezu hrvatskih kazališta sa Shakespeareom koji se izvodi više od 150 godina. Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder podsjetio je kako je osječko nacionalno kazalište osnovano 1907. godine, a već je 1909. godine na repertoaru imalo prvu Shakespeareovu predstavu “Ukroćenu goropadnicu”.

Nakon toga izvedena je nova osječka premijera “Vitez slavonske ravni”, sinoć “Balade Petrice Kerempuha” HNK u Varaždinu, a danas (srijeda, 14. prosinca) u 20 sati na sceni HNK Osijek je “Duša od krumpira” Gradskog kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Znanstveni skup, koji je jučer počeo nastavlja se na prošlogodišnji saziv. Kako pojašnjava predsjednik Odbora Krležinih dana, dr. sc. Branko Hećimović, želja im je pokazati kako je hrvatska drama bila predstavljana u inozemstvu nekada i kako je danas.

Organizatori Krležinih dana su HNK u Osijeku, Odsjek za teatrologiju Zavoda za književnost i teatrologiju HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i glazbe HAZU iz Zagreba te Filozofski fakultet iz Osijeka. Uoči svakog skupa predstavlja se knjiga sažetaka, a nakon savjetovanja bit će pripremljen zbornik radova.

Darko KOVAČEVIĆ

večeras

“DUŠA OD KRUMPIRA” GK MARINA DRŽIĆA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike