Osijek
TIBOR KAINZ, VLASNIK “GAJBE”

Kušaonica u kojoj nas podučavaju kulturi ispijanja piva
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

Tibor Kainz, vlasnik Kušaonice piva “Gajba” i organizator prvog osječkog Craft Beer Festivala, održanog u listopadu ove godine, zaslužan je za novi osječki “pivski uzlet”.

Osijek je grad piva, već duže tvrdi Kainz, podsjećajući na dugu, višestoljetnu povijest proizvodnje i uživanja u pivu u gradu na Dravi. Kao veliki ljubitelj piva, u prosincu 2015. otvorio je “Gajbu” kako bi u njoj ljubiteljima piva ponudio proizvode kakvih do tada nije bilo u ponudi trgovina i ugostiteljskih objekata. “Gajba” je vrlo brzo postala kultno mjesto, gdje je moguće kušati više od stotinu piva različitih stilova. Međutim, još je zanimljivije što se ondje mogu kušati piva malih domaćih proizvođača iz zanatskih ili tzv. craft pivovara gotovo iz cijele Hrvatske. Zahvaljujući “Gajbi” u Sunčanoj je ulici mnogo življe. S “Gajbom” je Kainz bio pionir oživljavanja pivske ponude. To svakako ne znači da velikog broja različitih piva nije bilo i u nekim drugim pivoljupcima poznatim pubovima, no “Gajba” je u Osijek donijela veliku pozitivnu promjenu, koja je omogućila da se pivska ponuda i kultura ispijanja piva podignu na znatno višu razinu.

- U Osijeku smo stekli krug ljudi, odnosno ekipu, koji voli uživati u pivu, ili pivima različitih okusa, kakva su na našim prostorima donedavno bila nedostupna, pa i u priči o pivu. Mislim da smo uspjeli stvoriti svojevrsni klub ljudi koji uživaju u pivu - kazao je Kainz za naš list prije mjesec i pol, uoči održavanja prvog Craft Beer Festivala.

Na Festival je Kainz doveo 16 zanatskih pivovara iz cijele Hrvatske, a posjetitelji su imali priliku kušati više od 20 piva različitih stilova. Doveo je ljude koji su, pokretani najviše ljubavlju prema pivu, uspjeli pobijediti birokraciju i od svoje proizvodnje piva izgraditi posao od kojega žive. A na Festivalu je posjetiteljima omogućeno da uživaju u doista različitim okusima, mirisima i bojama piva, razgovaraju s proizvođačima o njihovu nastanku, receptima, hmelju i drugim začinima...

Prvi Festival bio je vrlo uspješan. Prepoznala ga je i Turistička zajednica Grada Osijeka i gradska uprava te on može postati cijenjena i posjećena manifestacija zbog koje će gosti idućih godina rado dolaziti u grad na Dravi. I. Mikulić

Kainz je u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom ove godine pokrenuo prvi Craft Beer Festival u Osijeku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike