Novosti
POČASNI GRAĐANIN OSIJEKA

Neosporna je uloga Šeksa u razvoju Osijeka i Sveučilišta
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

Odluka o dodjeli Javnog priznanja Počasni građanin Grada Osijeka Vladimiru Šeksu izglasana je među vijećnicima gradskog Vijeća jednoglasno.

Nitko nije sporio kako je to nagrada za njegov jedinstven doprinos razvoju Grada Osijeka te stvaranju moderne i suverene Republike Hrvatske. Upravo s ovim tezama slažu se i naši sugovornici.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ne skriva kako su razlozi zbog kojih je podržao ovaj prijedlog dvojaki - politički i zavičajni.

- Politički jer Šeks je osoba koja je apsolutno u samom vrhu državne politike i jedna je od najznačajnijih osoba u stvaranju hrvatske države. Što se tiče zavičajnih razloga i osjećaja, oni su vezani uz činjenicu da nije bilo velike investicije u Osijeku u kojoj on nije sudjelovao ili lobirao kao rođeni Osječanin za svoj grad, bez obzira na to što živi u Zagrebu - kaže Vrkić, te dodaje još jedan valjani razlog. “Njegova je uloga jednako važna zbog toga što u novije vrijeme pojedini političari kao kriptopovjesničari iskrivljuju povijest, pa proizlazi da je Hrvatsku stvorila Udba. To jednostavno nije točno, a to najbolje kroz dokumentaciju, a ne kroz dojmove objašnjava Šeks”, upozorava Vrkić.

I Anto Đapić, predsjednik Vijeća Grada Osijeka, ali i Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja, ne taji kako je podržao kandidaturu, smatrajući kako je velika uloga Šeksa u razvoju Hrvatske i Osijeka.

- Kod donošenja ovakvih odluka to je dijelom i političko pitanje i ja sam toga bio svjestan. Ali toga su bili svjesni i ostali gradski vijećnici koji su na sjednici jednoglasno podržali ovaj prijedlog i inicijativu. Mislim da je to odlična odluka i da Šeks to apsolutno zaslužuje - kaže Đapić.

A Antun Tucak, profesor emeritus, podsjetit će kako je Vladimir Šeks zaslužan i za osnivanje Medicinskog fakulteta u Osijeku. “Želim posdjetiti kako smo surađivali kada sam bio član Kriznog stožera Kliničke bolnice i Glavnog sanitetskog stožera Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata”, kaže Tucak te hvali Šeksa za aktivno sudjelovanje u podizanju spomenika učenicima Gimnazije u Osijeku u Perivoju hrvatskih velikana. “Osijek premalo ističe da je grad u kojemu su u istu školu išla dva nobelovca”, zaključuje Tucak.

Dario KUŠTRO

Željko Turkalj

rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera

IMA I POČASNI DOKTORAT

“Za sve što je učinio za razvoj osječkog sveučilišta Vladimiru Šeksu je ranije dodijeljen počasni doktorat. Prije svega se to odnosi na njegove zasluge za dobivanje prostora današnjeg kampusa, potom na razvoj posebnih studijskih programa, otvaranje novih fakulteta, ali i na sanaciju objekata koji su već bili u uporabi. Samim time može se procijeniti da se on, kao naš nekadašnji sugrađanin i dobitnik počasnog doktorata Sveučilišta, zasigurno može svrstati u red osoba koje mogu ponijeti i ovu priznanje”, jasan je Turkalj.

Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama