Novosti
POČAST ŽRTVAMA OBRANE VUKOVARA 1991.

U nama ne stanuje mržnja, nego volja da izgradimo mir
Objavljeno 19. studenog, 2016.
Neke tragedije ničim ne možemo izbrisati, rekao je Petrov

Vezani članci

S VUKOVARCIMA NA ČELU KOLONE SJEĆANJA

Ponosni, tužni i zabrinuti za budućnost svoje djece

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Cijela Hrvatska je u petak, 18. studenoga, na 25. obljetnicu ratne tragedije Vukovara, odavala počast žrtvama obrane hrvatskog grada heroja. Prema procjenama Grada Vukovara, više od 100 tisuća ljudi slilo se u taj grad koji se, u tišini i molitvi, prisjećao stradanja 1991. godine. S Vukovarcima je bio i državni vrh.

Dan kada je slomljena obrana Vukovara nakon 87 dana herojske borbe malobrojnih hrvatskih branitelja obilježava se pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Početak je bio komemorativni skup u dvorištu vukovarske bolnice, a potom se dugačka Kolona sjećanja uputila, pješice 5,5 kilometara, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu su ove godine, prvi put, predvodili branitelji Vukovara iz cijele Hrvatske i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja. Za njima hodali su pripadnici Oružanih snaga RH noseći 164 zastave svih ratnih postrojbi Hrvatske. Putem su rano ujutro vukovarska djeca upalila na tisuće crvenih lampiona koji su svijetlili za žrtve Vukovara 1991.

Ruže i zastave

– Čovjek ostane bez teksta. Naprosto naviru sjećanja na sve ono što je ovaj grad proživio i još uvijek proživljava. Vukovar kakav je sad ne može živjeti i od Vlade RH očekuje konkretnu pomoć – kazao je zapovjednik obrane Vukovara '91. Branko Borković, koji je u Koloni sjećanja bio sa suborcima.

Dok je kolona prolazila, sa župne crkve sv. Filipa i Jakova odzvanjala su zvona, duž gradskih ulica okupljao se velik broj ljudi, mnogi s ružama u ruci, drugi zaogrnuti hrvatskim zastavama. Transparenti su pokazivali da dolaze iz mnogih hrvatskih mjesta, kao i iz inozemstva. Kolona se, od dvorišta vukovarske bolnice, kretala starom trasom – kroz Gundulićevu i Bolničku ulicu do Županijske i Strossmayerove kroz središte grada i preko mosta francuskog dragovoljca ubijenog u Vukovaru '91. Jean-Michela Nicoliera i Ulice bana Jelačića kojom dolazi do Memorijalnog groblja. Koloni se nije vidjelo kraja...

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u petak u Vukovaru nije davala izjave za medije. Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov poručio je pak kako je “18. studenoga dan koji nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti.”

– Ljudima i gradu koji su proživjeli opsadu agresora trebamo ponuditi bezuvjetnu pomoć i podršku u zacjeljivanju rana koje i danas postoje u životima Vukovaraca. Neke tragedije ničim ne možemo izbrisati, to su okrutno oduzeti životi stotina nedužnih i njima se poklanjamo u gradu heroju. Ali ono što možemo jest ponuditi Vukovaru cjelovitu obnovu i pomoć da ponovno bude mjesto sretnijih obitelji – kazao je Petrov, dodavši kako je obnova vodotornja obnova simbola obrane kojom se želi poslati poruka da “u nama ne stanuje mržnja, nego samo volja da ponovno izgradimo blagostanje i mir.”

Poštovanje i zahvalnost

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je 25. obljetnica okupacije Vukovara i Dan sjećanja na žrtvu tog hrvatskog grada na Dunavu prigoda da se još jednom izrazi duboko poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, svima onima koji su dali život za Hrvatsku, za slobodu moderne Hrvatske, kao i da se “uvijek prisjećamo njihove žrtve i da ovo jedinstvo Hrvatske koje vidimo u Vukovaru bude poticaj za djelovanje u budućnosti.” Podsjetio je i na sjednicu Vlade dan ranije u Vukovaru.

– U suradnji s gradonačelnikom i županom nastojat ćemo da godine pred nama iskoristimo za gospodarski i socijalni boljitak svih stanovnika Vukovara, u europskom, tolerantnom duhu i uz sjećanje i pijetet prema žrtvi Vukovara – rekao je novinarima premijer Plenković.

U Koloni su hodili i strani veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, predstavnici svećenstva zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, ministri i saborski zatupnici, čelnici županija, gradova i općina... Uz brojne hrvatske zastave vijorile su se i zastave povijesnih vojnih postrojbi.

– Četvrt stoljeća od najveće bitke u Domovinskom ratu, najvećih žrtava, najvećeg herojstva, najveće patnje, s nama je cijela Hrvatska, i oni koji nisu mogli doći u Vukovar obilježavaju u svojim gradovima sjećanje na žrtvu Vukovara, od djece po školama do Hrvata u dijaspori. Mislim da je to najbolji način da u zajedništvu odamo počast žrtvama Vukovara prije 25 godina, i uz sve te teške emocije opet raduje spoznaja da iz godine u godinu svijest o velični i važnosti vukovarske bitke i branitelja grada Vukovara raste među hrvatskim narodom, i dobro je da je tome tako, i zbog toga se u nama miješa i osjećaj ponosa – bile su riječi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, dok je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao da je 18. studenoga “dan sjećanja na poginule vitezove, uz razmišljanje o boljem Vukovaru, istoku Hrvatske i cijeloj RH.” Savjetnik za branitelje u Gradu Vukovaru Tomislav Josić naglasio je kako je 25 godina nakon Bitke za Vukovar “došao red na branitelje Vukovara da vode Kolonu sjećanja” izrazivši nadu da će tako ostati i ubuduće “jer oni su ti koji su krvarili i ginuli za taj grad.” Poručio je braniteljima da se “drže zajedno”.

Sanja BUTIGAN/Snimio: Gordan PANIĆ
Bitka za Vukovar

Bitka za Vukovar je, prema mišljenju vojnih stručnjaka, najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Nakon 87 dana opsade slomljen je otpor hrvatskih branitelja, a razoreni grad pao je u ruke okupatora. Počela je 25. kolovoza, kada su tzv. JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na hrvatski Vukovar. Oko 1800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio velik broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. Prema podacima vukovarskih vlasti, poginulo je i ubijeno 4000 ljudi, 22.000 bilo je prognano, a nekoliko tisuća odvedeno u koncentracijske logore u Srbiji. Na popisu nestalih s vukovarskog područja nalazi se još 309 osoba.

Žene Srebrenice s majkama iz Vukovara

– Mi majke znamo što znači kad vam netko ubije sina, kad vam siluje kćer, kad vam ubije sve, znamo što je bol i zato nastojimo doći svake godine pružiti potporu majkama Vukovara. Isti je to bio projekt i zločin, što su počeli u Vukovaru, u Srebrenici su završili – rekla je u petak u Vukovaru Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, dodajući kako će zajedno s majkama Vukovara položiti cvijeće na grobove poginulih.

počast

KOLONU SU PRVI PUT PREDVODILI BRANITELJI VUKOVARA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike