Novosti
GIMNAZIJA VUKOVAR

Glazbeno-scenski i likovni prikaz o Domovinskom ratu
Objavljeno 18. studenog, 2016.

Gimnazija Vukovar sudjeluje u službenom programu grada Vukovara u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2016. godine. Program nosi naziv “Vukovar - neispričana priča”, a prema planu izveden je u četvrtak u Hrvatskom domu u Vukovaru.

- Priredili smo glazbeno-scenski i likovni prikaz o Domovinskom ratu, s naglaskom na Vukovarsku bitku. Program se sastoji od tri dijela, kazivanja domoljubne poezije, od Pupačića i Krleže do Glavaševića te glazbenog i likovnog dijela. Likovni dio, veliki mozaik, u obliku vukovarskog vodotornja na kojemu se nalaze fotografije svih učenika naše škole izložen je u Hrvatskom domu, dok u glazbenom dijelu nastupa zbor i ženski pjevački sastav Gimnazije. Premda obilježavamo tužnu obljetnicu, naglasak smo stavili na optimizam - kaže Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar.

Inače, ova škola ima gimnaziju općeg, prirodoslovno-matematičkog i jezičnog smjera, odjeljenja koja nastavu prate na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu te odjeljenja koja nastavu prate na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ukupno su u školsku godinu 2016./2017. upisana 373 učenika, koji pohađaju 24 razredna odjela. “Tijekom školske godine naši su učenici vrlo aktivni, a osim redovne nastave sudjeluju u raznim humanitarnim manifestacijama, surađuju s udrugama na lokalnoj i županijskoj razini, volontiraju, organiziraju priredbe u povodu blagdana te sudjeluju u brojnim drugim aktivnostima”, ističe ravnatelj.

Tako su u Osijeku uveličali otvorenje izložbe “Stepinac - put svetosti”, koja je u lipnju bila postavljena u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu, a nakon Zagreba i Siska, stigla je u Muzej Slavonije u Osijeku.

Nastupili su dramska skupina, zbor i tamburaški sastav učenika Gimnazije Vukovar. Predstavili su nadbiskupa Stepinca uoči i tijekom suđenja pred komunističkim sudom tadašnje Jugoslavije, kao i svjedočanstva ljudi koji su o njemu kasnije pisali ili govorili. Ulogu Blaženog Alojzija Stepinca tumačio je učenik Luka Farkaš, a scenski su prikaz blaženikovog sukoba s komunističkim vlastima priredile profesorice Nina Salatović, Tihana Drožđek i Sanja Matičić, dipl. teologinja.

Dramska skupina, zbor i tamburaški sastav nedavno su u Osijeku uveličali otvorenje izložbe “Stepinac - put svetosti”

Možda ste propustili...