Novosti
PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016
Objavljeno 18. studenog, 2016.

Iako svakodnevno žive sa sjećanjem na svoje najmilije, Vukovarci će i ove godine, na tužnu 25. obljetnicu stradanja grada heroja biti u mislima i s molitvom sa žrtvama obrane Vukovara 1991. godine.

Središnji program obilježavanja “Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016.”, održava se 18., 19. i 20. studenoga. Kao i svake godine, 18. studenoga, na dan kada je prije četvrt stoljeća slomljen otpor branitelja Vukovara, a grad pao u ruke okupatora, već rano ujutro vukovarska djeca zapalit će na tisuće lampiona, za žrtve Vukovara '91, duž puta kojim će tog dana proći Kolona sjećanja. Bolničko dvorište mjesto je odakle će u petak u 10 sati krenuti središnji dio programa – komemorativni skup, nakon kojeg će tradicionalna Kolona sjećanja ulicama grada krenuti u znak sjećanja na sve sudionike obrane Vukovara, duž 5,5 kilometara dugog puta do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu će predvoditi sudionici obrane Vukovara iz cijele Hrvatske i obitelji poginulih vukovarskih branitelja koji će se prethodno okupiti na Gradskom stadionu kao “heroji bitke za Vukovar i Hrvatsku”. Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju u službenom će protokolu biti položeno pet vijenaca – predsjednice RH, Hrvatskog sabora, Vlade, hrvatskih branitelja Vukovara i Grada Vukovara, a svetu misu za sve žrtve u Domovinskom ratu predvodit će u 13 sati kardinal mons. Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Tog dana u 18 sati palit će se i svijeće diljem Hrvatske, u gradovima, u ulicama koje nose ime Vukovara.

Subota je za prisjećanje na žrtvu Borova naselja kada će Kolona sjećanja proći od ruševine Borovo Commercea do crkve Gospe Fatimske, a 20. studenoga odat će se u Vukovaru, u krugu Veleprometa, počast žrtvama srpskih koncetracijskih logora i žrtvama masovne grobnice na Ovčari. K tome, bit će 19. studenoga odana i počast stradalima '91. u selu Borovo i na farmi Lovas, a održat će se i 12. Novinarsko-književnički susret “Grad – to ste vi”, u spomen na ubijenog novinara HRT-a Sinišu Glavaševića. Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata okupit će se u nedjelju u mimohodu od Memorijalnog groblja do Ovčare. Svakoga od ova tri dana održat će se i svete mise za žrtve Vukovara 1991. godine.

S Vukovarcima će na tužnu obljetnicu biti i državni vrh, a Vukovar 18. studenoga očekuje desetke tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske koji će hodnjom u tradicionalnoj Koloni sjećanja odati počast žrtvama obrane hrvatskog herojskog grada na Dunavu.

Možda ste propustili...