Kultura
OBILJEŽAVANJE SIGETSKE BITKE

Pred 1300 gledatelja:
Osječki Zrinjski 18. rujna
u Budimpeštanskoj operi
Objavljeno 30. kolovoza, 2016.

Prvi dan nove kazališne sezone svake je godine u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu prilika da intendant Božidar Šnajder svim djelatnicima čestita na uspješnoj prošloj sezoni, potkrijepi ih brojkama, najavi premijerne i reprizne predstave u ovoj sezoni te ostale informacije vezane uz djelatnost kazališta.

Iako informacija nije nova, niti iznenađujuća, u nizu sjajnih premijera, koje će ove godine biti izvođene na pozornici HNK-a, jedan od nastupa svakako će ući u dugogodišnju povijest osječkog nacionalnog kazališta. U Državnoj operi u Budimpešti u nedjelju, 18. rujna, u 18 sati, na sceni te reprezentativne operne kuće nastupit će solisti, zbor i orkestar HNK Osijek s hrvatskom operom Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinjski”, i na taj se način priključiti obilježavanju 450. obljetnice Sigetske bitke, koja je trajala od 6. kolovoza do 8. rujna 1566. godine. Velika je to čast, ali i potvrda kvalitete osječkog ansambla, jer i druge hrvatske operne kuće na repertoaru imaju tu operu.

Tradicionalni susret intendant ipak je uglavnom iskoristio za upoznavanje svojih djelatnika s rezultatima prošle i zadacima u ovoj kazališnoj sezoni. Rado je odgovorio i na nekoliko pitanja.

Kako ocjenjujete prošlu kazališnu sezonu?

Ne samo osobno već i prema mišljenju kritike i kolega iz drugih kazališta ocjenjujem ju izvrsnom. Najviše pohvala dobila su tri naslova. To su drama “Tri sestre”, opera “Tosca” i posljednja prošlogodišnja premijera mjuzikl “Moje pjesme moji snovi”, za koju se uvijek traži karta više i s kojom počinjemo novu sezonu. Sve su one predložene za nagradu hrvatskog glumišta. Ukupno smo uz premijere imali sedam dramskih i sedam glazbenih repriznih predstava te tri koncerta. Ukupno je izvedeno 98 dramskih i 61 glazbena predstava, dakle u vlastitoj produkciji 159 predstava. Od toga bila su 44 gostovanja u drugim gradovima. Odigrano je i 16 gostujućih predstava u Osijeku. Bilo je još 55 različitih program - obljetnica, festivala..., tako da je u kazalištu izvedeno 230 programa, a što je pratilo s plaćenom ulaznicom više od 55.000 posjetitelja.

Što čeka posjetitelje kazališta u idućih godinu dana?

U glazbenom dijelu prva je opera “Porin” Vatroslava Lisinskog. To je opera koja nije dugo izvođena, koja će, iako bi trebala trajati četiri sata, biti dramaturški prilagođena trajanju od dva i pol sata, no ništa neće izgubiti na kvaliteti. Redatelj će biti Ozren Prohić, a premijera je planirana za 4. studenoga. Iduća premijera je dramska - Vitez slavonske ravni Marije Jurić Zagorke. To će biti velika ansambl predstava, dramaturginja je kod nas vrlo uspješna i nagrađivana Ana Prolić, a redatelj Dražen Ferenčina. Osim, dakako, ljubavne priče, naglasak će biti na uvijek, pa i danas, podređenom položaju Osijeka i Slavonije. Iduća predstava bit će “Krvava svadba” G. G. Lorke. Premijera bi trebala biti u ožujku 2017. Tu je i opereta Emmericha Kalmana “Bajadera”, s mnogo lijepih arija i plesnih točaka. Redatelj će biti Nenad Glavan, a suredateljica Almira Osmanović. I ove godine dajemo priliku domaćem autoru. Bit će to tekst naše Ivane Šojat “Agregatna stanja” o četiri žene, koje u povodu 25. godišnjice zajedničke mature prepričavaju svoj život. Dramaturginja će opet biti Ana Prolić. Na noćnoj sceni bit će tu duodrama “Zoo Story”, s kojoj očekujemo brojna gostovanja.

Neizostavni su i koncertni programi?

Uz tradicionalne Lipanjsku opernu noć i Novogodišnji koncert nastavljamo i sa Simfonijskim koncertima. Ove će sezone to biti djela Jana Urbana, Osječanina, Essekera, jednog od osnivača Simfonijskog orkestra u Osijeku, koji je bio suvremenik i suradnih Lava Mirskog, dirigenta i intendanta HNK Osijek između dva svjetska rata. Odabir djela učinila je njegova unuka Biljana Urban, Osječanka s dugogodišnjom uspješnom svjetskom pijanističkom karijerom.

Ima li kadrovskih promjena?

Mladi glumac iz Kazališta Trešnja Matija Kačan od ove je godine kod nas u angažmanu. Uspješan je bio i na našoj sceni u mjuziklu “Moje pjesme, moji snovi”. Audicije i pojačanja očekujemo i u zboru i u orkestru.

Nastavlja li se uređenje pročelja kazališta?

U tijeku je proširenje našeg odjela propagande. Uređujemo prostor u prolazu, gdje će ubuduće biti blagajna. Nastavljamo i uređenje fasade. Zamjena prozora i vrata je pri kraju, izrađeni su ukrasni elementi fasade pa planiramo i skidanje stare i postavljanje nove žbuke na cijelom prednjem dijelu kazališta. Tu svakako valja pohvaliti Ministarstvo kulture koje je izdvojilo veća sredstva, a i preporučilo nas je za ovo gostovanje u Budimpešti.

Darko KOVAČEVIĆ

odigrano

U VLASTITOJ PRODUKCIJI 159 PREDSTAVA

I OSJEČANI U BUDIMPEŠTI

Nastup osječkog HNK u jednoj od tri najakustičnije operne kuće u Europi moći će uživo pratiti i svi ljubitelji operne glazbe. HNK u suradnji s Putničkom agencijom Ortran organizira jednodnevni posjet Budimpešti. U posebno popularnoj cijeni od 180 kuna uključen je prijevoz, razgledavanje grada i ulaznica. Informacije o tom nesumnjivom glazbenom užitku mogu se dobiti na telefone marketinga HNK 220-749 i 220-766, a Putnička agencija Ortran (215-353 i 215-355) uz informacije obavlja i predbilježbe zainteresiranih (od 8 do 16 sati).

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike