Sport
ZAVRŠENE 31. LJETNE OLIMPIJSKE IGRE

U ritmu sambe prema Tokiju
Objavljeno 22. kolovoza, 2016.

Kiša je nemilice padala. Natopila je grad koji u slobodnom prijevodu znači “Siječanjska rijeka”. U Brazilu je “siječanj”, odnosno zima, u kolovozu. Slavna Maracana bila je tek napola ispunjena, no zatvaranje Olimpijskih igara u Riju de Janeiru ipak je proteklo u opuštenoj atmosferi. Najviše razloga za zadovoljstvo imali su američki sportaši, koji su osvojili 46 zlata, 37 srebrnih i 38 brončanih medalja.

Svjetlucavi Britanci

No, nekako najbolje raspoloženi na zatvaranju bili su Britanci. Njihov GB Team završio je na izvrsnom drugom mjestu s čak 27 zlata, 23 srebra i 17 bronci. Britanski sport sjajno je iskoristio domaćinstvo prije četiri godine. Usporedbe radi Brazil je na ovim igrama kod kuće osvojio “samo” sedam zlata te po šest srebra i bronci. Britanci, koje je predvodila kapetan reprezentacije u hokeju na travi Kate Richardson-Walsh, izišli su na legendarni nogometni teren u svjetlucavima patikama. Bilo je to tek dio blještavila na zatvaranju koje je u nešto manje od tri sata programa obilježila samba. Nastup poznatih škola sambe bio je vrhunac svečanosti koja je bila slavlje brazilske kulture, brazilskog načina života, ali i malo melankolije.

- Ove igre možemo opisati kao dobre, loše i zle - govorili su neki od članova Olimpijskog odbora na kraju predstave.

- Ipak se rastajemo. Međutim, bila je to proslava prekrasnih dana koje smo proživjeli, proslava brazilske kulture, načina na koji radimo stvari. Zaokružili smo jednu priču, a sada je vrijeme za novi početak - kazala je kreativna direktorica svečanosti Rosa Magalhaes.

Olimpijski plamen više ne gori u Riju de Janeiru. Igre je zatvorenima proglasio predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Thomas Bach, a olimpijski barjak simbolično je predan u ruke gradonačelnice Tokija Yuriko Koike, grada domaćina Olimpijskih igara 2020. godine.

Ponosni Sinkovići

Na svečanosti se pojavio i japanski premijer Shinzo Abe, odjeven, zanimljivo, u kostim Super Marija. Možete li zamisliti nekog našeg bivšeg ili budućeg predsjednika vlade u nečem sličnom?

Ponosno se među zastavama 205 zemalja svijeta koje su sudjelovale na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru vijorila i hrvatska. Imamo posebnog razloga pohvaliti se, mala Hrvatska na kraju je završila na 17. mjestu po uspješnosti na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru. Iza nas ostale su velike sportske sile poput Turske, Argentine, Kube, Kanade... Usporedbe radi, sa samo jednom osvojenom brončanom medaljom Brazil su napustili predstavnici Finske, Austrije, Nigerije ili Portugala. Zato su hrvatsku zastavu zbog deset medalja, od čega pet zlata, ponosno nosila zajedno braća Martin i Valent Sinković, olimpijski prvaci u dvojcu na pariće. Naime, običaj je da na svečanom zatvaranju, za razliku od otvorenja, sportaši na stadion izađu izmiješani. Ta je praksa uvedena na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. i simbolizira ujedinjenje svih sportaša svijeta u jednu naciju. Svoje prve Olimpijske igre u ulozi čelnog čovjeka Međunarodnog olimpijskog odbora “okončao” je i Thomas Bach. S obzirom na sve probleme mogao bi odahnuti. Prve igre u Južnoj Americi su završene. Na radost vjerujemo mnogih. A posebno hrvatskih sportaša.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike