Sport
ANDRO BUŠLJE:

U medalju je vjerovalo samo nas 13
Objavljeno 22. kolovoza, 2016.

Hrvatski vaterpolisti nisu uspjeli obraniti naslov olimpijskog prvaka iz Londona od prije četiri godine. U finalu u Riju izgubili su od Srbije 7:11 (2:3, 1:3, 2:3, 2:2) te im je tako pripala srebrna medalja. To je ukupno treće olimpijsko odličje “barakuda”, koje su uz zlato iz Londona uzele i srebro u Atlanti 1996.

Na žalost, naši vaterpolisti od samog su se početka našli u situaciji da moraju loviti zaostatak. Već u prvoj četvrtini Srbi su poveli s dva razlike, a na kraju druge imali su već velika tri pogotka više. Nije bilo prave čvrstine u obrani, a još je lošija bila realizacija igrača više. A na taj se način nije moglo protiv reprezentacije koja je posljednjih godina zasjela na sam vrh svjetskog vaterpola. Ni u preostale dvije četvrtine nije se situacija u bazenu bitno mijenjala, pokušavao je izbornik Ivica Tucak izmjenama naći pravu postavu, no neuspješno. Zaostatak se nije smanjivao, nego i rastao, do najvećih “minus pet” te su “barakude” na kraju morale priznati suparnicima da su u ovom trenutku bolja momčad. O tome govori i to što su svojim prvim olimpijskim zlatom sada spojili naslove svjetskog, europskog i olimpijskog prvaka, a u posljednjih 14 mjeseci na četiri velika natjecanja upisali su isto toliko uvjerljivih pobjeda protiv Hrvatske.

- Izgubili smo od bolje ekipe i tu nema neke velike filozofije. Srbi su jednostavno pokazali da su kvalitetnija momčad, igrali su na način na koji su poosvajali sve ovih godina. Kod nas se nije radilo o psihološkoj blokadi, ne vidim neke razlike između finala i polufinala, koji smo odigrali sjajno. Više su nas ubili ti njihovi šutevi iz prekrašaja u trećoj ili petoj sekundi napada. Jedini način na koji smo ih mogli dobiti jest limitirati ih na pet do sedam golova - kazao je razočarani izbornik Hrvatske Tucak, naglasivši previše primljenih pogodaka te slabu igru u napadu.

- Da smo imali sigurnost u obrani u prve dvije četvrtine, puno bolje bismo odigrali i u napadu. Nije opravdanje, ali oni su daleko fizički jača ekipa od nas, a ovaj katastrofalni kriterij suđenja, koji im je dopuštao hvatanje za glavu, išao im je naruku. Sada sam još vruć od utakmice i razočaran zbog poraza, vjerojatno ću kasnije biti veseliji kad shvatim da smo osvojili srebro u koje nitko, osim nas, nije vjerovao - rekao je Tucak koji i dalje vjeruje kako možemo dobiti Srbiju.

Iako tužni zbog poraza, ni naši reprezentativci nisu propustili čestitati suparniku na zasluženoj pobjedi, istaknuvši kako su nas nadigrali.

- Srbi su zasluženo pobijedili jer su bili bolji u svim segmentima igre. Mi se nismo držali taktičkog dogovora iz svlačionice. U obrani nismo ginuli jedan za drugoga, a u napadu smo bili brzopleti. Srebro je ipak golem uspjeh ove generacije u koju je vjerovalo samo nas 13 igrača i treneri i nitko više - kazao je Bušlje nakon srebra u finalu Olimpijskih igara.

Goran ROGULJIĆ
HRVATSKA7
SRBIJA11

RIO DE JANEIRO - Olympic Aquatics Stadium. Gledatelja: 12.000. Suci: Stavridis (Grčka) i Molnar (Mađarska).

HRVATSKA: Pavić (2 obrane), Burić 1, Petković, Lončar, Joković, Bukić, Macan, Bušlje, Sukno 3, Krapić, Šetka 1, Garcia 2, Bijač (5 obrana).

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 4, Gocić 1, Ranđelović, Ćuk, D. Pijetlović 2, Nikić 1, Aleksić, Jakšić, Filipović 2, Prlainović, S. Mitrović 1, B. Mitrović (12 obrana).

PETERCI: Hrvatska -, Srbija -;

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 2-11, Srbija 2-6.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 2:3, 1:3, 2:3, 2:2.

Sve medalje vaterpolista na velikim natjecanjima

l Olimpijske igre London 2012. - zlato

l Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. - srebro

l Olimpijske igre Atlanta 1996. - srebro

l Svjetsko prvenstvo Melbourne 2007. - zlato

l Svjetsko prvenstvo Kazanj 2015. - srebro

l Svjetsko prvenstvo Barcelona 2013. - bronca

l Svjetsko prvenstvo Šangaj 2011. - bronca

l Svjetsko prvenstvo Rim 2009. - bronca

l Europsko prvenstvo Zagreb 2010. - zlato

l Europsko prvenstvo Kranj 2003. - srebro

l Europsko prvenstvo Firenza 1999. - srebro

Možda ste propustili...

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

Najčitanije iz rubrike